Pályázatok
Pályázatok

Összefoglaló készült a kiírásra váró vidékfejlesztési pályázatokról

Összefoglaló készült a kiírásra váró vidékfejlesztési pályázatokról

Agrofórum Online

A kiírásra váró vidékfejlesztési pályázatokról készített összegfoglalót a Takarék Agrár Központ. Az elemzés szerint VP keret közel 94 százaléka már megtalálta a célját. A pályázatok elkészítéséhez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is segítséget nyújt.

 

A Takarék Agrár Központ hangsúlyozza, a Vidékfejlesztési Program ebben az évben kifut, e hónap végéig az utolsó pályázatokat is kiírják – még 13-at –, ezért most kell a beruházásokat megalapozni! „Ehhez a soha nem látott mélységekben lévő kamatszint is erős motiváció” – jegyezték meg.

A központ összefoglalója szerint az 1296 milliárd forint – ami a VP kerete 2020-ig – közel 94 százaléka már megtalálta a célját. Eddig 53 pályázat keretében 1159 milliárd forintnyi pályázati forrást hirdettek meg. Ezekből 17 nyitott pályázat (241 milliárd Ft értékben), miközben még nem nyitottak meg 8 pályázatot (110 milliárd Ft értékben). Pályázati döntés azonban mindössze egy beruházási pályázat esetén született – több, mint 6 milliárd forint értékben –, és ez a „Trágyatároló építése” felhívás volt. A központ megjegyzi, hogy az agrár-környezetgazdálkodási pályázat esetén területi anomáliákat szült az új kritériumrendszer, ami miatt egy második körben is meghirdették (az első 203 milliárd forintot követően) 40 milliárd forint keretösszeggel a pályázatot. Itt a hektáronkénti állatlétszám lett a legfontosabb kiválasztási szempont.

Mint írják, a beruházási pályázatok tekintetében a 2-5-szörös túljelentkezés a jellemző, s ezen arányoktól való eltérés problémákra utalhat. Ha ugyanis a túljelentkezés a kétszeres szintet sem éri el, az azt jelezheti, hogy a pályázat túl szigorú, míg az ötszörösnél is nagyobb érdeklődés túlzott engedékenységet sejtethet. A központ szerint a magas támogatási igény nem feltétlen jelenti a pályázók tömeges elutasítását. Hiszen a kistermelők a nagyokkal szembeni minél hangsúlyosabb támogatása emeli a sikeres pályázók arányát. Másrészről viszont ezt a rátát rontja, hogy egy kiíráson belül több célterület között is változik az igénylési arány, ugyanis a beruházási „zseb” minden esetben túlterheltebb, mint az energiahatékonysági zseb, utóbbi esetében azonban még a kiírt összeget sem érte el az igénylés.

A részletes elemzés és a várható pályázatok listája itt megtekinthető.

A vidékfejlesztési pályázatok elkészítéséhez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is segítséget nyújt. A NAK több mint 200 pályázatíróval áll kapcsolatban, az ország teljes területén van aktív pályázatíró, akik a VP minden pályázati jogcímében tudnak segítséget nyújtani. További információkért Pályázati Tanácsadó Hálózat szakértőit lehet keresni!

(NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Februárban jön az elektromos autóra igényelhető támogatás

2024. január 12. 15:10

A hazai gazdasági társaságoknak lehetőségük lesz tisztán elektromos személygépkocsi, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához vissza nem térítendő állami hozzájárulásra pályázni – tájékoztatott az Energiaügyi Minisztérium.

Jövőre is lehet külterületi utak fejlesztésére pályázni

2023. november 20. 08:10

A vidékfejlesztési program két felhívásának köszönhetően csaknem 2500 kilométer külterületi út újul meg, ami hozzájárul a vidéki térségek fejlődéséhez, az itt élő emberek életminőségének javításához – jelentette ki Nagy István agrárminiszter Bakonycsernyén.

A talaj az egyik legjelentősebb, nem megújuló erőforrásunk

2023. április 4. 10:36

Új fenntarthatósági díj és nyilvános pályázat hívja fel a figyelmet a termőtalajok hasznos szervezeteinek, többek között a földigiliszták talajban betöltött nélkülözhetetlen szerepére.

Álmom egy tanya

2023. március 28. 05:36

Pályázati fronton jelenleg 2023. június 5-ig elérhető a „Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései” kiírás, amely 95% támogatási intenzitású.

Kiváló minőségben kapható a mikulásvirág

2019. november 25. 15:02

A különleges igényű, úgynevezett rövidnappalos növény Közép-Amerikából származik, maximum 13 órás nappali időszak mellett tudnak rendesen kifejlődni a színes fellevelei.

Elkezdődött a kamara tagdíjbevallási időszaka

2019. június 8. 13:37

Az idei évben változás, hogy az eddigiekhez képest két héttel tovább, 2019. július 15-ig van lehetőség a tagdíjbevallás benyújtására.

Kamarai segítség a napelemes pályázathoz

2019. június 7. 04:47

A napelemes rendszer kiépítéséhez nyújtandó támogatás iránt érdeklődők körében végez előzetes felmérést a kamara.

Az egységes kérelem beadását segítő rövid tájékoztatókat jelentetett meg az agrárkamara

2018. április 3. 14:42

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elkészíttette azokat a rövid tájékoztatókat, amelyek a 2018. évi egységes kérelem beadásában segítik a gazdálkodókat.