Pneumatikus direktvetőgép újdonság a Multivától

2017. november 13. 08:13

A finn talajművelőgép-gyártó Multiva a 2017-es hannoveri Agritechnica kiállításon mutatta be a nagyközönség számára az FX6000 „fantázia névre” keresztelt 6 méteres direktvetőgép újdonságát, mely a direktvetőgépek piacán a jelenleg elérhető legnagyobb, 8 m3-es, kettő részre osztott – műtrágya és vetőmag egyidejű kijuttatását biztosító – tartállyal rendelkezik.

Szembetűnő, és más gyártónál eddig nem igazán tapasztalt megoldás, hogy az FX6000-en minden egyes csoroszlyát nem mechanikus rugó, hanem munkahenger támaszt ki, amelyeknél hidroakkumulátorok biztosítják a 250 kg-os csoroszlyanyomást.

A vetőcsoroszlyák új fejlesztésű, zárt (ógyűrűvel és háromszoros labirintusos tömítéssel, valamint lemezborítással ellátott) csapágyakkal szereltek a több ezer hektárnyi zavartalan működés garantálása érdekében.

Az FX6000-es vonóerő-igénye 200 LE, összecsukott állapotban 3 méteres a szállítási szélessége. A kor követelményeinek megfelelően ISOBUS rendszeren keresztül kommunikál a vetőgép a traktor fedélzeti számítógépével, valamint szenzorok figyelnek a vetőcsövek esetleges eltömődésére is.

Csoroszlyát kitámasztó munkahenger

A csoroszlyanyomás biztosítására szolgáló hidroakkumulátor

Gumibakos felfogatás a rezonancia minél jobb elnyelése érdekében

Új fejlesztésű, ógyűrűvel és háromszoros labirintusos tömítéssel ellátott, zárt csapágyház biztosítja a vetőcsoroszlyák minél hosszabb zavartalan működését

A magárkot nyitó ikertárcsák

A 8 m3-es kettő részre osztott vetőmag- és műtrágyatartály

A magárkot ikertárcsák nyitják. Elsőként a műtrágyát ejti le a vetőgép, majd a közben valamelyest omló magárokba a műtrágya fölé 1-2 cm-rel kerül a vetőmag.

A magyar piacon 2018 márciusában várható az FX6000 debütálása, de az sincs kizárva, hogy már a jövő évi AGROmashEXPO kiállításon testközelből is megtekinthetik lesz a gazdák számára.

(Kosztolányi Attila - Agrofórum Online)

Témakör: