Agrárközélet
Agrárközélet

Rémes évet zár a mezőgazdaság Szlovákiában

Rémes évet zár a mezőgazdaság Szlovákiában

Agrofórum Online

Orosz importstop, alacsony felvásárlási árak, csökkenő állatállomány.

Orosz importstop, alacsony felvásárlási árak, csökkenő állatállomány: kivételesen rossz évet zár a szlovák mezőgazdaság több ágazata is. Az okokról és az állattenyésztés jövőjéről a felvidéki ujszo.com hírportál Ján Hubával, a Nyitrai Állattenyésztési Kutatóintézet munkatársával beszélgetett, aki szerint azonban korai lenne temetni az ágazatot.

Hogyan jellemezhetnénk a lehető legtömörebben az idei évet a mezőgazdaság, a szlovákiai gazdák szemszögéből?
Naponta halljuk, hogy csökken a sertésállomány, katasztrofális szinten vannak a tejfelvásárlási árak. Korábban is voltak olyan évek, amikor az állattenyésztés egy-egy láncszeme fékezhetetlenül gyengült, idén viszont az ágazat egésze sínylődik. Minden visszaesett, ezért minősíthető kivételesnek az idei év. Sőt, inkább a szörnyű jelző illik 2015-re.

Mely tényezők járultak hozzá leginkább a jelenlegi áldatlan helyzet kialakulásához?
Az orosz importstop miatt túlkínálat ütötte fel a fejét az Európai Unióban. Az oroszok nagyon nagy kaput zártak be, s ebből nem kis gondja akadt több élelmiszer-exportőrnek az Európai Unióban. Szlovákia esetében ezzel kapcsolatban a sertés- és a baromfihúst említeném. A további negatív láncszem Kína, amely eddig gazdaságilag jelentős ütemben növekedett, de idén az ázsiai országban is visszaesés állt be. Mivel a kínaiak gazdaságilag lefékeztek, automatikusan hanyatlott az ottani fogyasztás is. Természetesen azt sem szabad elhallgatni, hogy a 2008–2009-ben kirobbant gazdasági válság hatásait még ma is megérezzük.

Milyen mértékben enyhített az állattenyésztés idei visszaesésén a növénytermesztés, és azon belül is elsősorban a gabonatermelés tavalyi rekordéve?
Rengeteget! Valóban szerencsésnek mondható ebben a helyzetben, hogy az állattenyésztéssel szemben a növénytermesztésben kiváló év volt a tavalyi. Világviszonylatban nagysze-rűen alakult a gabonatermés, és ennek köszönhetően nem voltak problémák a takarmányozással. Pontosabban: kedvezően alakultak a takarmányárak, ami az állattenyésztés szempontjából létfontosságú. Az ágazat összbefektetéseiből a takarmányozás ugyanis mintegy 30–60 százalékot emészt fel. A szarvasmarhák esetében az összbefektetések 30 százaléka megy a takarmányozásra, a sertéseknél ez eléri a 70 százalékot. Nem szabadna megfeledkezünk azonban a korábbinál jóval alacsonyabb üzemanyagárakról sem. A növénytermesztésben az összkiadások mintegy 30 százalékát fordítják a termelők az üzemanyagokra, az állattenyésztésben hasonló a helyzet. A szlovákiai tejtermelők gondjain azonban enyhített az euró/dollár árfolyam alakulása is.

Olcsóbb takarmány és üzemanyag, kedvező euró/dollár árfolyam. Milyen mértékben javítottak ezek a tényezők a szlovákiai állattenyésztés idei helyzetén?
Nézetem szerint mintegy 10–20 százalékkal. Ha derűlátók szeretnénk lenni, akkor elmondhatjuk, hogy sokkal rosszabb lehetett volna a helyzet az állattenyésztők hétköznapjaiban, ha többe kerülne most a takarmány, az üzemanyag és az euró árfolyama kedvezőtlenebbül alakult volna a dollárral szemben. Ha erősebb lenne az euró, már nagyobb bajban lenne a szlovákiai mezőgazdaság. Persze, továbbra is érvényes, hogy nagyon alacsonyak a mezőgazdasági termékek felvásárlási árai.

Az elemzők egy része szerint a mezőgazdaságra semmi jó nem vár, sokan az ágazat végnapjairól beszélnek. Megalapozott a hazai mezőgazdaság temetése?
Aki az agrárszektorban tevékenykedik, nem gondolkodhat pár éves időtávban. Évtizedekre előre kell gondolkodnunk. Személy szerint nem látok más nemzetgazdasági ágazatot annyira reménykeltőnek – főleg a fiatalok számára –, mint a mezőgazdaság. Mára már elhasznált frázisnak számít, hogy az emberek mindig fognak enni , azonban ez az igazság. Épp ebből ered az azzal kapcsolatos derűlátásom is, hogy van jövője az ágazatnak, a mezőgazdaságnak és az élelmiszeriparnak is. Szlovákiában ráadásul még mindig vannak olyan szabad földterületek, amelyek eddig még kihasználatlanok az állattenyésztés szempontjából, miközben a fejlett országokban szinte minden terület foglalt, nincs nagyon lehetőség a bővítésre, a fejlesztésre. Nem a technológiai fejlesztést értem ez alatt, hanem a kapacitásfejlesztést. Ha a jelenleg tapasztalt fejlődés folytatódik, véleményem szerint egyre nagyobb igény lesz az állati eredetű termékekre. Ezért végképp nem szabad és nem kell temetni a szlovákiai mezőgazdaságot.

A szlovákiai legelők észszerűbb kihasználása az ország exportnövekedéséhez is vezethet?
Egyértelműen lesznek lehetőségek a kivitel növelésére. A régi uniós tagországok nem lesznek képesek tovább növelni az állatállományaikat, fejlesztést csakis különféle technológiai eszközökkel lesznek képesek elérni. Állománybővítésre a saját országaikban azonban nem lesznek területeik, ezzel szemben Szlovákiában még rengeteg ilyen van. A kérődzők esetében például Szlovákia kapacitásainak alig a 30 százalékát használja ki. Az őstermelők bizonyára nem szívesen hallják, de az Európai Unió régi tagországaival szemben óriási előnyünk, hogy jelentős tartalékaink vannak ezen a téren. Nem csupán abban, hogy növelhető az állománylétszám, de tartalékaink vannak az állatok hasznossága, a munkatermelékenység, a hatékonyság területén is.

A tudományos munka és a szakemberképzés is fontos eleme lehet a honi agrárágazat fellendítésének.
A kutatás rengeteget segíthet, amihez azonban elengedhetetlenek az ehhez szükséges anyagi források. A gazdaságilag legfejlettebb államokban a tudománynak a bruttó hazai termék (GDP) két százaléka jut, négyszerese annak, ami nálunk. A mezőgazdaságban sem lehet újításokat bevezetni a kutatások nélkül, de ami még ennél is fontosabb: a tudományos kutatások eredményeit rugalmasan át kell ültetni a gyakorlatba. Ezzel kapcsolatban szintén hatalmas tartalékaink vannak. A fejőstehéntartásban az utóbbi tizenöt évben ugyan nagy előrelépést értünk el, az állattenyésztés többi ágazatában azonban jelentős tartalékai vannak Szlovákiának.

Mivel magyarázható az állattenyésztés lemaradása?
A sertéstenyésztők például – az utóbbi néhány évet leszámítva – nem kaptak hathatós támogatást. További negatívum, hogy a húsfeldolgozók nem törekedtek a minőségi termelésre, mert nem voltak szigorú ellenőrzések. Az olcsó, visszamaradt húsból gyártottak. A feldolgozók az eredeti ár 60 százalékáért megvették a húst, azt dolgozták fel. A fogyasztó pedig nem igényelte a hazait. Ez a harmadik tényező. Naiv voltam, amikor azt gondoltam, hogy ha bejön az országba hét-nyolc nagy nemzetközi üzletlánc, nem fognak szemetet árulni. Nagyot csalódtam. Bebizonyosodott ugyanis, hogy a szabadpiaci viszonyok között is képesek ráerőszakolni a fogyasztókra a gyatra minőségű árut.

(ujszo.com)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

Megduplázódhat az amerikai export Kínába

2019. december 17. 16:43

Robert Ligthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője kijelentette, hogy a kereskedelmi tárgyalások első szakaszának lezárása alapján a következő időszakban megduplázódhat a Kínába irányuló export volumene, melynek nagyobb része mezőgazdasági termék lehet.

Amerika 12 milliárd dollár segélyt ad a farmereknek a vámtarifák okozta veszteségeik enyhítésére

2018. július 25. 06:38

A program értelmében a kormányzat közvetlen pénztámogatást nyújt szója-, kukorica-, gabona- és gyapottermesztőknek, illetve sertéstenyésztőknek és tejtermelőknek.

A klímaváltozás és az özönnövények II.

2023. február 24. 06:38

Mi a titka azoknak az idegenhonos fajoknak, amelyek özönnövényként képesek megbolygatni nemcsak a szántóföldi és kertészeti mezőgazdasági tevékenységet, de gondot okozhatnak a kertben és a természetes vegetáció egyensúlyában is? Miért olyan sikeres a parlagfű, a szerbtövis-fajok és a különböző kölesfajok hazai terjedése?

Egyre többen dolgoznak az idősek közül

Az 54 év feletti gazdaságvezetők 87%-a tervezi a munkavégzést vagy éppen dolgozik a nyugdíjkorhatár elérése után is.