Növénytermesztés
Növénytermesztés

A rendszeres talajlazítás segítség lehet a belvíz-gondokra

A rendszeres talajlazítás segítség lehet a belvíz-gondokra

Agrofórum Online

A belvízgondok megoldására az egyik legfontosabb eszköz a rendszeres középmély- és mélylazítás a talaj viszonylag száraz állapotában.

Heves megyében is egyre gyakoribb jelenség a szántóföldeken a belvíz megjelenése – tudatta Breznai Sándor, a Heves Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának igazgatója.

Kapcsolódó szakcikkünk:
A tavaszi talajmunkák műveletei és eszközei

Egyes részeken kisebb esők után is nagy területek kerülnek víz alá, s ez károkat okoz a vetésekben, lehetetlenné teszi a talajművelést. A szélsőséges időjáráson, az intenzív záporokon túl a nem kellően karbantartott vízelvezető árkok is gondot jelentenek. A belvíz kialakulásához hozzájárul a nem megfelelő talajápolás, a talaj-előkészítés elmulasztása is.

– Tavasszal különösen jellemző, hogy a víz miatt a terület nem művelhető, pedig 30-40 centiméter mélyen száraz a talaj – jelezte Breznai Sándor.
– A belvízgondok megoldására az egyik legfontosabb eszköz a rendszeres középmély- és mélylazítás a talaj viszonylag száraz állapotában. Ez nemcsak a víz lefelé szivárgását könnyíti meg, de a termőtalaj vízbefogadó-képességét is megsokszorozza, lehetővé teszi a gyökerek mélyebbre hatolását, megszünteti a levegőtlen talajállapotokat. A hatékonyság növelésére szükséges lehet a mésztrágyázás és a szervesanyag-pótlás is.

(heol.hu)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A levegőből végeztek növénykondicionálást és szárbontást

2024. április 17. 17:40

Két drón is a levegőbe emelkedett a Pest vármegyei Gödöllő határában, a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. szárítópusztai telephelyén.

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezték – lehet öntözni!

2024. április 16. 13:10

Az elmúlt időszak rendkívül csapadékszegény időjárása és a gazdálkodói visszajelzések alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége kezdeményezte a tartósan vízhiányos időszak kihirdetését.

Megbukott a monokultúrás gazdálkodás

2024. április 15. 14:40

Kutatók öt kontinens 2655 gazdaságát elemezve bizonyították, hogy az ipari, monokultúrás gazdálkodásról való elmozdulással az ember és környezete is csak nyerhet.

Már a paradicsomot is drónok porozzák be

2024. április 15. 12:40

A Two Wellsben található Perfection Fresh farm drónokat integrál a paradicsomtermesztési folyamatokba ellenőrzött üvegházi körülmények között. A kísérlet célja az, hogy megoldást találjanak a paradicsomtermesztés kritikus szempontjának számító beporzás kihívásaira.

Fejlesztés a vegyszermentes gyomirtásért

2021. augusztus 20. 04:42

A munkagép a legmodernebb, mesterséges intelligencia segítségével működtetett vizuális érzékelőrendszer - Stout True Vision - segítségével tesz különbséget a haszonnövények és nem kívánatos növények között.

A talajművelési gyakorlat módosíthatja a szőlőtőkék alatti mikroszkopikus élővilágot

2020. december 11. 09:34

Triviálisnak tűnő, ám kevéssé kutatott és ismert megállapítás, hogy a szőlőtermesztők által megválasztott talajművelési gyakorlatok befolyásolhatják a szőlő gyökérzeténél élő, mikroszkopikus élőlényközösségek összetételét és ezáltal a talajegészség állapotát. Ezt a kérdést járta körül Kovács Barnabás, a Szent István Egyetem Georgikon Campus fiatal kutatója, aki kollégáival a Szent György-hegy három szomszédos szőlőültetvényén végzett talajbiológiai vizsgálatokat.

Magyarország talajai: a kőzethatású talajok típusai   

2022. július 8. 05:36

A kőzethatású talajok főtípusába azokat a talajokat foglaltuk össze, amelyekre az erőteljes humuszképződés, valamint a talajképző kőzet tulajdonságaitól jelentős mértékben függő szerves-ásványi kolloidok kialakulása a jellemző.

Az árvakelések növényvédelmi jelentősége

2022. augusztus 24. 11:32

Mindenképpen célszerű megakadályozni, hogy az árvakelések - még ha ebben az évben a szokásosnál kisebb mértékben jelentek is meg - kórokozók és vírusvektor kártevők rezervoárjává alakuljanak.