Agrárközélet
Agrárközélet

A sikeres szakmai nap után a nagyközönség számára is megnyitott az OMÉK (+KÉPEK)

A sikeres szakmai nap után a nagyközönség számára is megnyitott az OMÉK (+KÉPEK)

Agrofórum Online

Mintegy 1000 kiállítóval, több tízezer négyzetméteren, a teljes HUNGEXPO és Kincsem Park területén várja látogatóit a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár szeptember 20-24. között. A magyar agrárium és élelmiszergazdaság több mint 100 éves múltra visszatekintő, legrégebbi és legnagyobb rendezvényét Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Kövér László, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg. A korábbi évekhez képest számtalan újdonsággal, látványossággal várja látogatóit a 78. OMÉK.

OMÉK 2017 képgaléria >>>

Kövér László Házelnök megnyitó beszédében hangsúlyozta: az OMÉK ma már nem csak Magyarország, de Közép-Európa egyik legnagyobb agrárgazdasági rendezvényévé nőtte ki magát. „Amit nemzetgazdasági értelemben elvontan agráriumnak nevezünk, az nem más, mint közel kétszázezer magyar gazda értékteremtő munkájának eredménye. Olyan eredmény, amelyet ugyan jelentősen befolyásolnak külső tényezők, mint az időjárás, vagy a piaci viszonyok, de mégiscsak az elvégzett munka minőségében gyökeredzik” – fogalmazott Kövér László.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter beszédében az elmúlt évek agrárgazdasági törekvéseit is kiemelte. Mint elmondta, „2010-ben a kormány fontos célul tűzte ki, hogy állítsák talpra a magyar vidéket, a gazdák találjanak megélhetést és legyen olyan kiegyensúlyozott mezőgazdasági politika, amely ismét a magyar gazdák érdekeit helyezi a középpontba.” Fazekas Sándor ennek egyik legkézzelfoghatóbb eredményét éppen az OMÉK újbóli életre hívásában látja. „Ezen gondolkodás jegyében rendeztük meg hosszú évek kihagyása után 2011-ben újra az OMÉK-ot amely azóta, kétévente ismét a magyar mezőgazdaság ünnepe lett” – mutatott rá a tárcavezető.

A miniszter beszédében abbéli örömének is hangot adott, hogy mára az agrárium a nemzetgazdaság húzóágazatává vált. A mezőgazdaság kibocsátása hat éve emelkedik és évről évre rekordértéket ér el. Tavaly meghaladta a 2619 milliárd forintot. Az ágazat kibocsátása hat év alatt folyó áron 55,3 százalékkal, változatlan áron pedig 33,1 százalékkal bővült. Növekedési pályára állt a szántóföldi növénytermesztés, az állattenyésztés és az agrárexport is. Az agrárkivitel értéke hat év alatt 37,5 százalékkal, a külkereskedelmi többlet pedig 34,9 százalékkal növekedett.

A 78. OMÉK partnerországa Japán, a két ország nagy múltú és gyümölcsöző agrárgazdasági kapcsolatokkal rendelkezik. Az OMÉK megnyitóján Masaaki Taniai japán miniszterhelyettes beszédében kiemelte, hogy Japán partnerországi megjelenése a már egyébként is jól működő japán-magyar agrárgazdasági kapcsolatoknak további lendületet adhat. A miniszterhelyettes a látogatókat a közel 300 négyzetméteren elterülő japán stand meglátogatására invitálta. „Örömmel hívom a vásár vendégeit, hogy kóstolják meg standunkon az eredeti wagyu marhát, vagy ízletes szakéinkat sok más finomság mellett. Kívánom emellett, hogy a két ország üzletemberei előremutató agrárgazdasági kapcsolatokat építhessenek e kiállítás alkalmával.”- zárta beszédét a miniszterhelyettes.

A megnyitón Kövér László Házelnök és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter tizennégy kategóriában adta át az OMÉK-díjakat. A díjazottak listáját a www.omek2017.hu oldalon lehet megtekinteni, ahol a kiállítás aktuális híreit és programjait is megtalálják.

A 78. OMÉK nem csak a hazai, de a határon túli magyarlakta területek kiállítóira is kiemelten fókuszál, nem véletlen, hogy a vásár ezúttal a „Kárpát-medence kincsei” alüzenetet is viseli. A rendezvényre közel 100 ezer látogatót várnak és 988 kiállító kínálja termékeit és szolgáltatásait az érdeklődőknek. Az idei kiállítás számos újdonsággal várja a látogatókat: a kistermelők, őstermelők kézműves portékái mellett van biosziget és biopiac, az agráriumhoz kötődő alapítványokat bemutató Civil-tér, a Kincsem Parkban lovas bemutatók, valamint mezőgazdasági gépkiállítás, kertészeti pavilon, állatos programok és koncertek kínálnak kikapcsolódást a család minden tagja számára.

A 78. OMÉK-ra előzetesen 1000 Ft-ért, a helyszínen pedig 1200 Ft-ért válthatnak jegyet, de a nyugdíjasok és a diákok 500 Ft-ért léphetnek be. Szeptember 24-én családi napot tartanak, ekkor két felnőtt és négy gyermek mindössze 1000 Ft-ért látogathatja a vásárt. A 6 év alatti kisgyermekek számára a belépés díjtalan.

(OMÉK, Fotók: Agrofórum Online – Gribek Dániel)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

2018-ban ismét lesz Bábolnai Gazdanapok

2018. február 12. 10:06

Ezúttal is lesz szántóföldi gépbemutató, ráadásul a szervezők azt ígérik, hogy a gyakorlati rész még nagyobb hangsúlyt kap.

Megnyitotta kapuit a berlini Nemzetközi Zöld Hét

2020. január 18. 13:02

A vásár 94 éves történetében most mutatkozik be a legtöbb kiállító, 72 országból 1800-an. Önálló nemzeti standdal 36 ország jelentkezik.

Egyre bővülő magyar jelenlét, növekvő színvonal - Áprilisban Techagro kiállítás Csehországban

2018. március 14. 14:20

Az áprilisi rendezvényen ismét nagyon jelentős a magyar részvétel, több mint 800 negyzetméteren állítanak ki magyar cégek.

Sikerrel zárult az OMÉK

2017. szeptember 25. 09:38

Az idei rendezvény 988 kiállítójával rekordot döntött, hiszen soha ennyien még nem jöttek el és nem mutatták meg a magyar föld legjavát, a Kárpát-medence kincseit.