Agrárközélet
Agrárközélet

Súron is a földadó ellen tüntettek a gazdálkodók

Súron is a földadó ellen tüntettek a gazdálkodók

Agrofórum Online

Súr főutcáján félpályás útlezárással tiltakoztak helyi gazdák, mert a Komárom-Esztergom megyei település képviselő-testülete adót vetett ki a külterületi földekre és erdőkre.

Súr főutcáján félpályás útlezárással tiltakoztak helyi gazdák, mert a Komárom-Esztergom megyei település képviselő-testülete adót vetett ki a külterületi földekre és erdőkre. A demonstrálók 11 munkagéppel és 10 személyautóval vonultak föl.

Baumann László, a délután négy óráig tartó demonstráció szervezője az MTI-nek elmondta, szántóra aranykoronánként 300 forint az adó, ez hektáronként 4-5 ezer forint többletköltséget jelent a gazdáknak. Rámutatott, hogy az itteni földek kimondottan gyengék és az alacsony termésátlagok mellett az önkormányzat intézkedése miatt versenyhátrányba kerültek.

Sógorka Miklós (független) polgármester az MTI-nek elmondta, a földadót kényszerből vetették ki, mert a kötelező önkormányzati feladatok egy részéhez nem kapnak állami finanszírozást és a jelenlegi adók emelését a lakosok szociális helyzete miatt elvetették.

„Tekintettel voltunk az adót fizetők anyagi lehetőségeire, így az 50 aranykorona alatti kisbirtokosok évi 15 ezer forintos adójának megfizetésétől eltekintettünk. A nagyobb birtokokra kivetett adót az önkormányzat igazságosnak tartja és a tiltakozás ellenére sem vonja vissza” – jelentette ki a polgármester, hozzátéve, hogy a megalkotott rendeletet a kormányhivatal törvényesnek találta.

Az 1300 lakosú település költségvetése 100 millió forint, ennek fele állami támogatás. Az iparűzési adó 8 millió forint, a földadóból 5-6 millió forintos bevételre számítanak – ismertette Sógorka Miklós.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) január 30-án közölte, hogy a földadó visszavonására kéri az azt kivető önkormányzatokat. A tárca parlamenti államtitkára a múlt év végén az MTI-nek elmondta, kezdeményezik az adótörvény módosítását, amelyben megtiltanák a termőföld tulajdonlásának megadóztatását.

Korábban Balmazújvárosban is volt hasonló tüntetés, ott mintegy 100 traktor vett részt a demonstrációban. Az Agrofórum Online tudósítása arról a megmozdulásról IDE kattintva olvasható el!

(MTI – A kép illusztráció)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

Ha gazdálkodó a lakberendező - Menő bútorok veterán traktorokból

2018. április 24. 05:56

Minibár a benzines kannából, asztal és bárpult a motorháztetőből, szék a traktorok üléséből, asztali lámpa John Deere tartozékokból.

Felülteljesítette az elemzői várakozásokat a Deere & Co

2020. február 25. 08:34

A 40 és 100 lóerő közötti teljesítményű, kétkerék-meghajtású traktorok piaca 3 százalékkal csökkent, azonban a Deere növekedni tudott.

8600 traktorral vették blokád alá Berlint – tüntettek a gazdálkodók

2019. november 28. 09:56

Gazdálkodók ezrei tüntettek Berlinben a szövetségi kormány és Brüsszel agrárpolitikája ellen. A tiltakozás a szigorodó környezetvédelmi, természetvédelmi előírások, a talajvíz védelmére vonatkozó szigorúbb műtrágya-előírások és a túlzott bürokrácia ellen irányult.

Agrárközélet Képgaléria

Dögös mindenes Fehéroroszországból: MTZ/Belarus 1523 traktor

2023. december 4. 08:10

Felfrissített külsejű MTZ/Belarus 1523-as traktort mutatott be közösségi oldalán a fehérorosz gyártó. A háborús szankciók – úgy tűnik – eddig sem a gyár, sem pedig az ország gazdasági teljesítményét nem vetették vissza számottevően.