Állattenyésztés
Állattenyésztés

Szigorítást és kárenyhítést kérnek a baromfitermelők a madárinfluenza miatt

Szigorítást és kárenyhítést kérnek a baromfitermelők a madárinfluenza miatt

Agrofórum Online

A tanács azt is szorgalmazza, hogy kormányrendeletben szigorítsák a baromfitartás szabályait.

A hízott máj (liba és kacsa) termelés száz százalékát adja az Alföld, elsősorban Bács-Kiskun, de Csongrád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyék tenyésztői is. Ennek 80 százaléka kárba veszett a madárinfluenza miatt. A vízi szárnyas (hízott liba mellett pecsenyekacsa, húsliba) termelés kétharmadát az Alföldön állítják elő, ennek 70 százaléka vált az enyészet martalékává.

A Magyar Hírlapnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója úgy fogalmazott: a leölések után az érintett 280 baromfitelepből csupán kettő-kettő foglalkozik pulykákkal, illetve csirkékkel.

A madárinfluenza miatt eddig hárommillió baromfit pusztítottak el az állategészségügyi hatóságok másfél hónap alatt, a közvetlen kár hárommilliárd forint. Az állam száz százalékban megtéríti a kiirtott baromfik piaci értékét és a megsemmisített takarmány költségét.

A közvetett károk miatt – ami milliárdos nagyságrendű – a Baromfi Termék Tanács azt javasolja a kormánynak, hogy kapjanak ellentételezést a termelők, a kereskedők és a feldolgozók is. Csorbai Attila hangsúlyozta: a termelőknek közvetett kárt okoz, hogy jelenleg áll a termelés hatósági intézkedések miatt, nem tudnak telepíteni állatállományt a tenyésztők.

A tanács most azt számolja ki, hogy egy négyzetméter felületen egy napra vetítve milyen kompenzáció illetné meg a tenyésztőket a munkabér-kiesés és az amortizációs költségek, bankhitelek következtében. A cél: ne kelljen senkit sem utcára tenni, és képesek legyenek visszafizetni a kölcsönt. Szintén ellentételezést kérnek túltermelési költségekre, ugyanis a kórral nem fertőzött, de megfigyelési körzetben lévő cégek sem értékesíthetnek tojást, csak vágóhídra vihetnének baromfit, például napos csibét. Javaslatukat a múlt héten már továbbították a földművelésügyi tárcának.

A terméktanács azt is szorgalmazza, hogy kormányrendeletben szigorítsák a baromfitartás szabályait. A javaslat szerint mindenhol kötelező lenne a fedett etető-itató, így vadmadarak nem juthatnának be. A telepeket el kellene különíteni egymástól, és kötelezően kerítéssel körbevenni. A rágcsálóirtásra nagyobb hangsúlyt kell helyezni. Kötelezővé válna a munkaruhacsere, illetve az autók fertőtlenítése is.

(Magyar Hírlap)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A hazai húsipar a fényt keresi az alagút végén

2024. március 22. 09:10

Éder Tamás a hazai húsipar helyzetéről március 6-án tartott előadásának legfontosabb tényeit és tanulságait foglaljuk össze.

Döbbenetes húsforrással kísérleteznek, ehhez azért gyomor kellene

2024. március 20. 11:10

A legfenntarthatóbban előállítható állati fehérjeforrás lehet egy új tanulmány szerint a pitonhús, amelynek íze a csirkééhez hasonlít.

Már tenyésztik a klímasemleges szarvasmarhát

2024. március 19. 15:10

A szarvasmarhákat a legnagyobb szén-dioxid-termelők között tartják számon. Argentína azonban nem a marhák leselejtezésében, hanem új tanúsítási rendszerben gondolkodik. A cél a klímasemleges szarvasmarha.

Komoly kihívás: 2,4 millióval kevesebb tehénnel kell majd több tejet előállítani az EU-ban

2024. március 16. 14:10

Európai uniós szinten 2035-ig több mint 2 millióval csökkenhet a tejelő tehénállomány, miközben az egy tehénre jutó tejhozamok növekedni fognak.

Elkerülhető a baromfi-kannibalizmus? Hogyan?

2023. augusztus 27. 13:40

Az ártatlannak tűnő csipkedés, mészevés hamar átválthat kannibalizmusba, ha nem figyelünk a baromfiállományra. Megfelelő takarmányozással, a tartási körülmények javításával a probléma hatékonyan megelőzhető.

Megjelent a madárinfluenza Szlovákiában

2018. április 3. 08:19

A betegség határainkhoz közeli előfordulása felhívja a figyelmet a vírus magyarországi megjelenésének kockázatára is, ezért a NÉBIH kéri a baromfitartókat, hogy fokozottan ügyeljenek a járványvédelmi előírások betartására!

Komárom-Esztergom megyei baromfiállományban mutatták ki a madárinfluenzát

2020. január 13. 13:08

Az állategészségügyi hatóság a betegség terjedésének megelőzése érdekében, a járványügyi előírásoknak megfelelően és állami kártalanítás mellett az Ács település melletti gazdaság teljes állományát, 53.500 pulykát leöli.

Ezekben a megyékben feloldották a madárinfluenza miatt felállított védőkörzeteket

2022. június 27. 14:24

Bár a járványügyi helyzet jelenleg kedvező, ez azonban nem jelenti azt, hogy a járványvédelmi fegyelmen lazítani lehet.