Pályázatok
Pályázatok

Tájékoztatás az EMVA-AKG támogatás 5. évében alkalmazott vetésszerkezeti és agrotechnikai jogkövetkezményekről

Tájékoztatás az EMVA-AKG támogatás 5. évében alkalmazott vetésszerkezeti és agrotechnikai jogkövetkezményekről

Agrofórum Online

A vetésszerkezeti előírások vizsgálatánál az ügyfelek által bejelentett fővetésű növényekből és a táblára megállapított területekből számította ki az MVH a növénycsoportok százalékos arányát.

Az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási támogatások (AKG) szántóföldi célprogramjaiban támogatott területeken az ügyfeleknek vetésszerkezeti és agrotechnikai előírásokat is be kellett tartaniuk az 5 éves kötelezettségvállalás ideje alatt.

A vetésszerkezeti előírások vizsgálatánál az ügyfelek által bejelentett – amennyiben volt helyszíni ellenőrzés,akkor az annak alapján megállapított – fővetésű növényekből és a táblára megállapított területekből számította ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a növénycsoportok százalékos arányát.

Az agrotechnikai műveleteket – középmély lazítás, zöldtrágyázás – az ügyfeleknek papíralapon vagy elektronikus úton az egységes kérelem adatváltozás-felületén kellett bejelenteniük.

Mindkét előírás ellenőrzése a hatályos és az ügyfelekkel időben ismertetett jogszabályok alapján az 5. éves kifizetési kérelmek lezárásakor történt meg. Az előírások be nem tartása miatt alkalmazott szankciók az 5. éves kifizetési kérelmet lezáró döntésben szerepelnek, a levonások mértékét ekkor ismerteti az MVH az ügyfelekkel. Ezeknél az előírásoknál az 5. gazdálkodási évben benyújtott és elfogadott vis maior kérelmeket vehette figyelembe a hivatal.

Mindkét előírás esetében a 1122/2009/EK bizottsági rendelet 12. cikke alapján 2 tizedes jegy pontossággal történik az ellenőrzések végrehajtása, mint ahogyan az igénylések és a megállapított területek meghatározása is.

Az agrotechnikai műveleteket (zöldtrágyázás, középmély lazítás) az öt gazdálkodási év alatt az érintett célprogramokban szereplő támogatott területeken, – azaz a területazonosítási kérelemre hozott határozatban szereplő kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület (Kötváll. terület (ha)) teljes egészén – legalább egyszer kellett elvégezni. Az előírásokat a 61/2009. (V. 14.) az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási támogatások részletes feltételeiről szóló FVM rendelet (továbbiakban: rendelet) 16. § (6), (7) és (9) bekezdései tartalmazzák. Az agrotechnikai műveletekre vonatkozó előírások nem teljesítése miatt megállapított szankciókat a jogszabályok alapján a kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület szintjén kell érvényesíteni. A szankció megállapítása a rendelet 23. számú mellékletében meghatározott százalékos értékek szerint történik, mely 3%-tól 15%-ig terjedhet. A határidőn túli bejelentéseket, a határidőn túl elvégzett műveleteket, illetve a formailag vagy tartalmilag hibás nyomtatványokon bejelentett műveleteket nem vette figyelembe az MVH.

A vetésszerkezeti előírásoknak való meg nem felelés esetében a szankciókat célprogram szinten kell érvényesíteni. Hasonlóan az agrotechnikai műveletekhez, a vetésszerkezeti előírások alapjául is a területazonosítási kérelemre hozott határozatban szereplő – kötelezettségvállalással érintett – egybefüggő területnagyság szolgál (támogatott terület). Az előírásokat a rendelet 16.§ (3), (8), (10) bekezdései tartalmazzák. A szankció megállapításakor az 5.évben érvényes, az érintett célprogramban szereplő valamennyi támogatott terület méretét összeadjuk, majd ezt a számot az öt évre szóló megfelelés következtében öttel felszorozzuk (Pl.: Integrált szántóföldi célprogramban az 5. évben érvényes támogatási határozat alapján, 10 ha összterület esetén, a számításhoz figyelembe vett területnagyság 5×10=50 ha öt évre vetítve). Az így megkapott területnagyságra vonatkoztatjuk az 5 év alatt megállapított fővetésű növények szükséges területét. Az MVH az így megállapított százalékos értékek alapján vizsgálja az előírásoknak való megfelelést, illetve ezen értékek alapján alkalmazza a rendelet 23. számú mellékletében meghatározott szankcióértékeket, melyek 3%-tól 60%-ig terjedhetnek.

(mvh.gov.hu)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gép- és technológia-beszerzési támogatás nyílik a borászok számára

2024. április 8. 16:10

Több mint 10,8 milliárd forint áll rendelkezésre 2027-ig a borászati üzemek technológiai fejlesztésére a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból finanszírozott ágazati támogatásai között.

Méhészek, figyelem! Május elejéig lehet pályázni bő 3 milliárd forint támogatásra

2024. március 30. 12:10

Több mint 3 milliárd forintban részesülhetnek a méhészek, megjelent ugyanis az ágazat közös agrárpolitika stratégiai terv szerinti támogatási programjának rendeleti szabályozása.

Februárban jön az elektromos autóra igényelhető támogatás

2024. január 12. 15:10

A hazai gazdasági társaságoknak lehetőségük lesz tisztán elektromos személygépkocsi, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához vissza nem térítendő állami hozzájárulásra pályázni – tájékoztatott az Energiaügyi Minisztérium.

Jövőre is lehet külterületi utak fejlesztésére pályázni

2023. november 20. 08:10

A vidékfejlesztési program két felhívásának köszönhetően csaknem 2500 kilométer külterületi út újul meg, ami hozzájárul a vidéki térségek fejlődéséhez, az itt élő emberek életminőségének javításához – jelentette ki Nagy István agrárminiszter Bakonycsernyén.

Ezeket a növényvédő szereket nem lehet AKG-ban használni

2020. február 4. 11:33

A Vidékfejlesztési Program irányító hatósága közzétette a nem alkalmazható növényvédő szerek listáját.

Gazdainfó: hajrában a webGN beadás! - Még mindig érkeznek kérdések

2020. január 28. 15:33

Január 31-e a webGN beadás utolsó napja, a határidő jogvesztő hatályú, így sokan kapkodnak, nehogy támogatás megvonás legyen a vége. Az utolsó héten még mindig sok kérdést kapok ezzel kapcsolatban, így írtam egy last minute webGN GYÍK-ot, íme:

A méhlegelőkről - az élettér csak összefogással javítható

2019. november 21. 05:37

A hanyatló élettér azt jelenti, hogy egyre több az olyan időszak, amikor a méhek nem, vagy csak nagyon korlátozottan találnak nektár- és pollenforrást. A táplálékot szolgáltató növények sokszínűségén, biodiverzitásán fontos lenne javítanunk.

Az AKG-s növényvédőszer-hatóanyagok korlátozása

2018. február 8. 09:48

A VP AKG-s pályázati felhívásban rögzítettek szerint az irányító hatóság közzétette az intézkedésben résztvevő területeken 2018-ban nem, vagy esetenként megkötésekkel alkalmazható növényvédőszer-hatóanyagok, valamint az azokat tartalmazó növényvédő szerek körét.