Gépinfo
Gépinfo

Távirányítású csónak a rizsföldek gondozására

Távirányítású csónak a rizsföldek gondozására

Agrofórum Online

Tavaly a Yamaha bemutatta a Breeze10 elnevezésű, radarral ellátott automata csónakját, amit gátak ellenőrzésére hoztak létre. Áprilisban pedig 8500 dolláros áron piacra lép ennek kistestvére, a mindössze 1,6 méter hosszú Water Strider. A Vízivándor (mert ezt jelenti a permetezőcsónak neve), pedig nem más, mint egy olyan sekély merülésű, de távirányítású csónak, amely a rizsföldeken fog hajózni.

A rizsültetvény gondozása nedves, piszkos, és hátfájást okozó munka, a palánták elültetésétől kezdve a gyomirtáson át a betakarításig. És a munka nagy része még mindig kézzel történik. Ezért a japán kormány azt szeretné, ha 40 százalékkal csökkennének a rizstermesztés költségei, tehát csökkenteni kell a rizs munkáskéz-igényét. Ezért döntött úgy a Yamaha, hogy létrehozza a mindössze 5 centiméter mély vízben is elevickélő és gyomirtót permetező hajócskát.

Amint képeinken jól látható a Water Strider közepén egy gyomirtóval teli nyolcliteres tartály utazik, ami cserélhető, vagyis már a földekre feltöltött tartályokkal lehet kimenni, és nem kell helyben pepecselni a permetlé keverésével. A 24 kilogramm össztömegű hajócskát 34 köbcentis, négyütemű motor hajtja, amelynek üzemanyagtartálya 6,5 deciliteres. A Yamaha idén 150 ilyen Water Strider eladására számít Japánban.

(blog.syngenta.hu)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ők nyerték a Fliegl Abda Kft. év kereskedői díját – Rekorderedmények a mezőgazdasági eszközök értékesítésében

2024. április 18. 16:10

A Fliegl Abda Kft. minden évben fontosnak tartja, hogy kiemelje és díjazza legeredményesebb kereskedőinek a munkáját. Közel tíz éve támogatása jeléül minden évben egy saját kivitelezésű díjjal és egy oklevéllel teszi eme közösen elért sikert emlékezetessé.

Átadásra került az 1000. eladott Tempo Magyarországon!

2024. április 18. 14:10

A Väderstad magyarországi leányvállalata egy újabb fontos mérföldkőhöz érkezett. Az 1000. Carrier, majd 1000. Rapid és a 6000. Magyarországon értékesített Väderstad munkagép után, 2024. április 4-én ünnepélyesen átadta a Magyarországon értékesített 1000. Tempo szemenkénti vetőgépet, mely egy 750 mm-es sortávú, 12 soros Tempo L.

Ilyen lesz a debreceni BMW!

2024. április 17. 13:10

A BMW Group új tanulmányautója első ízben enged betekintést a Neue Klasse modellgeneráció SAV karosszériaváltozatába.

Skoda Epiq: itt az új elektromos városi SUV!

2024. április 16. 11:10

A Skoda AUTO közzétette tisztán elektromos, akkumulátorhajtású (BEV), városi SUV-crossover modelljének nevét, valamint az újdonságra első betekintést kínáló dizájntanulmányát.

Uniós oltalomban részesült a Nagykun rizs

2021. május 20. 07:33

A Nagykun rizs oltalom alatt álló földrajzi jelzés a magyar nemesítésű, meghatározott rizsfajták fehér vagy hántolatlan (barna) szemtermésére vonatkozik.

95%-os hatékonysággal klónozzák a kutatók a hibrid rizstörzseket

2023. április 15. 07:38

Egy nemzetközi kutatócsoport 95%-os sikerrel szaporított egy kereskedelmi hibrid rizsfajtát klón formájában, vetőmagok segítségével.

Márciusban 19 százalékkal drágult a rizs

2021. április 15. 07:03

Egy év alatt 28 százalékkal drágult az étolaj, ezután 19 százalékkal a hántolt fényezetlen rizs, majd a fehér kenyér 17 százalékos drágulása emelkedik ki.

Génmódosított rizst termeszthetnek a Fülöp-szigeteken

2020. január 6. 13:08

A génmódosított rizst már korábban engedélyezték az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon, de ennek nem volt különösebb gyakorlati jelentősége, hiszen nem valószínű, hogy ezek az országok valóban nagyüzemben termeszteni és fogyasztani fogják.