Agrárközélet
Agrárközélet

Több forrásra van szüksége az édesvízi haltenyésztésnek

Több forrásra van szüksége az édesvízi haltenyésztésnek

Agrofórum Online

„A haltenyésztés méltatlanul alulfinanszírozott a halászathoz képest, a jelen programozási időszakra szóló 6400 millió euró mindössze ötöde kerül az akvakultúra ágazathoz” – jelentette ki Erdős Norbert EP-képviselő az EP Halászati Bizottságának ülésén, Brüsszelben.

A békéscsabai politikus hozzátette: az uniós halászati politika lemaradásával ellentétben, az EU-ban egyre több vállalkozó ismeri fel a haltenyésztésen alapuló multifunkcionális gazdaságok erősségét, melyek a haltermelés mellett változatos szolgáltatásokat, pl. turizmus, étkeztetés, táj-bemutatás is nyújtanak. „Kifejezetten örülök, hogy a Parlament végre készít egy jelentést az akvakultúra ágazat jövőjéről” – emelte ki a szakbizottság tagja.

Erdős Norbert emlékeztetett: az Európai Unióban az akvakultúra jelenleg másodlagos szerepet tölt be a halászat mellett. „Egyértelmű azonban, hogy a fenntartható módon végzett tengeri halászat nem képes kiszolgálni az emberiség növekvő igényét a halászati termékek iránt, így minőségi váltással az Európai Uniónak az akvakultúra-fejlesztés irányába kell elmozdulni. Ezáltal nő az ágazat versenyképessége és csökken Európa importfüggősége a halászati termékek tekintetében” – emelte ki a politikus.

„Az EU kevesebb, mint 2%-át adja a világon akvakultúrában megtermelt halnak, ám a minőség tekintetében élen jár. Erre a minőségre alapozva kell a munkát folytatni, így segítve az ágazat növekedését” – jelentette ki Erdős Norbert. A legfrissebb tanulmányok szerint a haltenyésztésen alapuló multifunkcionális gazdaságokban a termelésből származó bevételnek akár a tízszerese is lehet a kapcsolódó szolgáltatásokból származó haszon. Ez a tendencia nem csak az élelmezésbiztonság javítását jelenti, hanem hozzájárul a munkahelyek számának növekedéséhez is. „Szeretném, ha a 2020 utáni új uniós halászati politikában az akvakultúrára szánt uniós forrás jelentősen, legalább a jelenlegi másfélszeresére növekedne” – mondta Erdős Norbert.

„Az édesvízi ágazatra szánt uniós forrást ezért meg kell duplázni” – jelentette ki, és külön felhívta a figyelmet az édesvízi haltenyésztés jelentőségére. Ez az ágazat ugyanis az EU teljes akvakultúra termelésének közel 20%-át adja, továbbá az Unió tagállamai közül tízben az édesvízi termelés a meghatározó, és nagyon fontos szerepet tölt be a munkahelyteremésben.

„Végül szeretném kiemelni, hogy számos tagállami, így a magyarországi halastavak jelentős része Natura 2000 területen fekszik. Így van ez, ahonnan származok, Békés megyében is” – mondta el Erdős. A képviselő szerint ezek a halgazdaságok semmilyen veszélyt sem jelentenek e területek természeti értékeire. Sőt, sok esetben éppen a zárt rendszerű halastavainknak köszönhetőek az általuk létrehozott, illetve megőrzött egyedi vizes élőhelyi társulások. „Következésképpen, az édesvízi akvakultúrát meg kell szabadítani az indokolatlanul szigorú és felesleges fenntarthatósági előírásoktól, amelyek csak a tengeri halászat és akvakultúra esetében indokoltak” – jelentette ki a politikus.

(EP)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

Baromfiágazat: éles versenyben kell folyamatosan fejlődni

2023. július 30. 05:40

Itt a nyár, a kertipartik, baráti grillezések ideje. Nem véletlen, hogy ezt kihasználva, csirke-, pulyka-, kacsa- és libahús fogyasztását népszerűsíti az Agrármarketing Centrum (AMC). A baromfi fogyasztásösztönző kampány 2023. július 17. és 2023. augusztus 17. között egy hónapon át zajlik

1457 élelmiszeripari vállalkozás kapott támogatást

2021. január 25. 06:16

A nyolcmilliárd forint keretösszegű program forrásaiból az élelmiszeripar szereplői a foglalkoztatottak alapján vehettek igénybe munkahelyek megőrzését segítő támogatást.

Jelentős gépberuházásba kezdtek a gazdák

2023. március 17. 11:41

A növénytermesztésben a gazdálkodók, élve a támogatási lehetőségekkel, jelentős gépberuházásba kezdtek. A precíziós gépek beszerzésére irányuló pályázati felhívás keretében a gazdák 212,39 milliárd forint támogatási igényre nyújtottak be kérelmeket.

Újabb 400 projekt részesül 171,5 milliárd forint támogatásban

2023. június 1. 08:03

A kormány 2023 áprilisában a Vidékfejlesztési Program kötelezettségvállalási összegét csaknem 3443 milliárd forintra emelte, ezzel vált lehetővé az újabb pályázatok támogatása.