Agrárközélet
Agrárközélet

Tojás-ügy: szigorúbb ellenőrzést javasol a miniszter

Tojás-ügy: szigorúbb ellenőrzést javasol a miniszter

Agrofórum Online

Az állategészségügyi ellenőrzések szigorítását szorgalmazta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a fipronillal szennyezett tojások kapcsán.

Az Uniós mezőgazdasági miniszterek keddi tallinni ülésének napirendjén szerepelt a fipronillal szennyezett tojások ügye, ahol Fazekas Sándor hozzászólásában kiemelte: az elmúlt hetek történései rávilágítanak arra, hogy az állategészségügyi ellenőrzési kapacitások és hatáskörök nem gyengíthetők annak ellenére, hogy az elsődleges felelősség az élelmiszeripari vállalkozóké – számol be a minisztérium közleménye.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a tojás mellett szennyezett baromfihús is piacra kerülhetett. Mint fogalmazott, bízik abban, hogy az érintett országok – különösen a botránnyal leginkább érintett Hollandia – hatóságai felelős módon járnak el és nem kerül fipronillal szennyezett hús a piacra.

Az agrártárca vezetője hangsúlyozta: a jelenlegihez hasonló esetek akár több millió ember egészségét is veszélyeztethetik, és súlyos hatással vannak az Európai Unió élelmiszeriparára és a fogyasztói bizalomra is. A fipronillal szennyezett tojások ügyében szerzett tapasztalatok megerősítik azt a kormányzati szándékot, hogy központosított, információalapú, független és hatékony élelmiszerlánc felügyeletre és ellenőrzésekre van szükség. Az állategészségügyi hatóságoknak megfelelő hatásköröket és forrást kell biztosítani az illegális tevékenységek elleni fokozott küzdelemre – zárta hozzászólását Fazekas Sándor.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

Közeleg a tartási helyek adategyeztetésének határideje

2020. június 7. 10:47

Június 15-én lejár a több tartási hellyel rendelkező állattartók adategyeztetésének a meghosszabbított határideje.

Újabb szarvasmarhatelepen azonosítottak gümőkór-fertőzöttséget

2022. július 12. 09:34

Újabb szarvasmarhatelepen azonosítottak gümőkór-fertőzöttséget, ezúttal Komárom-Esztergom megyében.

A Tokaj-hegyaljai borvidéken tartott ellenőrzést a Nébih

2018. október 12. 06:42

Az ellenőrzés rámutatott, hogy a vizsgált egységekben a technológiai és adminisztrációs fegyelem jellemzően magas, bár kisebb hiányosságok több esetben előfordultak.

Palántanevelés az ökológiai paradicsomtermesztésben

2018. április 6. 08:01

Javában tart a palántázási szezon. A legtöbb helyen a paradicsompalánták szépen fejlődnek, de ha mi mégsem vetettük még el őket, még nem késtünk el.