Bulvár
Bulvár

Tojástilalom Hollandiában

Tojástilalom Hollandiában

Agrofórum Online

A holland élelmiszerbiztonsági hivatal, az NVWA arra szólította fel az ország lakosságát, hogy mérgező rovarirtó szer szennyeződés gyanúja miatt átmenetileg tartózkodjanak a tojás fogyasztásától.

A holland hatóságok felhívása alapján a tojás fogyasztásától jövő vasárnapig kell tartózkodni, amíg a hatóságok megvizsgálják a rovarirtószer-szennyezés gyanújával bezárt 180 tojástermelő telepet. Eddig 27 telepen találtak szennyezett tojásokat. Ezeknek a telepeknek a kódjával jelölt tojások mérgező Fipronil rovarirtó szert tartalmaznak.

Az eddigi ismeretek szerint a holland telepek mellett Németországban négy, Belgiumban pedig egy tojásüzemben használták a valamilyen okból Fipronil rovarirtó szerrel kevert Dega-16 fertőtlenítőszert.

Azt még vizsgálják a hatóságok, hogy a rovarirtó szer bekeverése a holland gyártóüzemben, vagy a belga kereskedőnél történt-e. A holland hatóságok milliószám távolítják el a szupermarketekből a szennyezett tojásokat. Észak-Rajna-Vesztfáliában pedig a német hatóságok 900 ezer tojást távolítottak el az üzletekből.

„A tojástelepeket nem terheli felelősség az ügyben, a bűnös máshol keresendő” – jelentette ki Friedrich-Otto Ripke, a KAT alternatív állattartó egyesület és a német baromfiipari egyesület elnöke a Neue Osnabrücker Zeitung lapnak adott interjúban.

(Inforádió)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így kell orchideát nevelni vízben

2024. március 25. 07:10

Az orchideanevelés komoly kihívás mindazoknak, akik úgy hiszik, könnyű dolguk lesz a növényükkel, hiszen csak egy orchideatáp kell hozzá, és aztán folyton nyílnak majd a virágok.

A „marhahúsrizst” tekintik a jövő fehérjeforrásának dél-koreai tudósok

2024. március 19. 09:10

Dél-koreai kutatók marhahússejteket szaporítanak rizsszemekben. Ez szerintük fenntartható, megfizethető és környezetbarát húspótló fehérjeforrás lehet, és helyettesítheti a hústermelés céljából tenyésztett szarvasmarhákat.

Mohairtó csodaszer egyenesen a hűtőből

2024. március 18. 14:10

A moha nemcsak a fűben, de akár a teraszburkolaton vagy a betonon is megjelenhet. Mutatunk egy megoldást ellene, amely a legtöbb hűtőszerkényben vagy spájzban megtalálható.

Meghökkentő: nitrogént töltenek a chipses zacskókba

2024. március 18. 11:10

Sokan csóválják a fejüket, amikor megvásárolnak egy nagy zacskó chipset, és csak az alján zörög valamennyi a sós finomságból. Pedig éppen a fogyasztó érdekeit szolgálja ez a fajta csomagolás.

Miért árulják tízesével a tojást?

2023. október 24. 09:10

Magyarországon, de egész Európában bevett gyakorlat, hogy a tojástartóban leggyakrabban 10 tojás fér el. Aki viszont angol nyelvterületre utazik, talán meglepődik, amikor 12 darabot talál egy dobozban. De vajon van-e ennek valamilyen speciális oka?

Hány tojást ajánlott naponta megenni?

2023. október 13. 17:10

A magyar Baromfi Termék Tanács (BTT) spanyol és francia testvérszervezeteivel (INPROVO és SNIPO) Európai Uniós támogatást nyert el a tojásfogyasztás promótálására 2023 és 2025 között. Ez a projekt lehetőséget nyújt arra, hogy megfelelően kommunikálják a fogyasztók felé a tojásfogyasztás fontosságát a fenntartható és kiegyensúlyozott étrendben, valamint tovább javítsanak a tojás fogyasztói megítélésén.

Koronavírus - Zökkenőmentes a tojástermelés, de szükség lenne a húsliszt engedélyezésére

2020. március 23. 10:05

Egyelőre biztosított a magyarországi tojástermelés a koronavírus-járvány idején is, mindössze az importszója-ellátásban vannak kisebb zavarok, aminek kiváltára azonban lehet megoldást találni.

Felavatták az új tésztagyárat Gyermelyen

2018. szeptember 28. 06:09

A gyár kapacitása meghaladja a magyarországi tésztafogyasztás méretét, egy európai szinten is jelentős, a leghatékonyabbak közé tartozó tésztagyár kezdte meg most a működését.