Gépinfo
Gépinfo

Traktorverseny és felvonulás is lesz a Válickameti Traktor és Géptalálkozón

Traktorverseny és felvonulás is lesz a Válickameti Traktor és Géptalálkozón

Agrofórum Online

Zalaegerszeg-Botfa határában bálákból összerakott, élethű szalmatraktor jelzi, hogy a településrészen már készülnek az augusztus 12-én megrendezendő I. Válickameti Traktor és Géptalálkozóra.

A szervezők – Jakab Dávid, Gáspár Csaba és Németh Péter – meghívására az ország szinte minden részéből és a határon túlról, Szlovéniából is érkeznek gyűjtők, mezőgazdasági géptulajdonosok a rendezvényre. A találkozón hatvan-hetven traktort, számos mezőgazdasági gépet, házilag készített járműveket, „jukkerokat”, köztük Trabant motorral működtetett, fűnyírásra vagy éppen a nagyobb kertek felszántására alkalmas munkagépeket mutatnak be – mondta el az MTI-nek Jakab Dávid.

A résztvevők a dübörgő járművekkel tiszteletkört tesznek a zalai megyeszékhelyen, majd kezdetét veszi a munkagépek versenye. Nevezni több kategóriában is lehet: a zsűri döntése alapján választják ki a legszebb női traktorost, díjjal jutalmazzák a legkisebb, a legnagyobb, legöregebb és a legrozsdásabb traktort. Az ügyességi verseny egyik feladata a pótkocsis tolatás lesz, de a traktorokkal rajthoz állhatnak a lassúsági versenyen is: az első helyezést az a jármű nyeri el, amelyik a legkésőbb ér a célba – ismertette a részleteket Jakab Dávid.

A versenyeknek nem az a célja, hogy a „nagy erőpróbákkal tönkretegyék” a járműveket, hiszen pontosan tudják, hogy mekkora munkával jár egy-egy veterán gépet felújítani és működőképessé tenni – emelte ki Jakab Dávid. A saját gyűjteményéből az 1956-os évjáratú, kéthengeres Steyr traktort és azt a régi gyártású – de ma is használatban lévő – diesel Mia motort mutatja be, amellyel egykoron a cséplőgépet hajtották.

Kitért arra is, hogy a találkozó a szakmai közönségnek lehetőséget ad a kapcsolatépítésre is. Segíthetik egymást tanácsokkal, alkatrészek beszerzésében, hiszen együttműködéssel könnyebb lesz megmenteni és újjávarázsolni a régi, rozsdás járgányokat – hangsúlyozta.

Az első Válicka-menti géptalálkozó viszont nemcsak a szakmának szól. A programokba minden korosztályt bevonnak: helyi hagyományőrző közösségek lépnek fel, a gyermekek népi mesterek útmutatásával egyebek mellett a tematikához illeszkedő szalmafonást is megtanulhatják. A látogatók a Papp Tamás gyűjteményéből nyílt kiállításon megszemlélhetik és akár ki is próbálhatják a régmúltidők mezőgazdasági eszközeit. A biztonsági előírások betartása mellett beindíthatnak egy Hoffer traktort és egy rövid utazást is tehetnek a veterán géppel.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztő ütemben fejlődik a Lemken és a Krone közös autonóm gépe

2024. március 27. 08:10

Nem kérdés, hogy az autonóm gépek jelentik a mezőgazdaság jövőjét, egyrészt a nagyobb hatékonyság elérése, másrészt pedig a máris égető munkaerőhiány miatt. Két német nagyágyú, a Lemken és a Krone is összefogott ezen a téren.

A 120 LE-t is megugorja az Iseki eddigi legnagyobb traktora

2024. március 25. 14:10

Nagy nyomatékú, kis fogyasztású Deutz motorral szerelték fel a japán Iseki eddigi legnagyobb traktorát, amely már 120 LE fölötti teljesítményű.

Kisebb pázsitokhoz való robotfűnyírók jelentek meg

2024. március 25. 08:10

A Robomow két új, kisebb gyepfelületre tervezett RKS-modellel bővíti a már sikeres RK-sorozatát.

Ez a Toyota pickup 2,6 millió kilométer után ment nyugdíjba

2024. március 24. 16:10

Tizenhat év alatt hétszer tette meg a Föld és a Hold közötti távolságot egy Toyota pickup az Egyesült Államokban, története azonban nem csak az extrém futásteljesítmény miatt érdekes.

Felavatták a CLAAS cég új tesztközpontját

2019. április 25. 04:34

Az új tesztállomás segítségével lerövidíthető és a termelési ciklusoktól függetleníthető a kombájnok, járvaszecskázók és traktorok fejlesztési ideje. A szimuláció lehetővé teszi a mérnökök számára a gép működési és megbízhatósági ellenőrzését még a fejlesztés korai stádiumában.

A Cseh Köztársaság legjobb traktora 2020-ban a Zetor Crystal

2020. augusztus 26. 07:02

Ebben az évben a Zetor a CRYSTAL HD modell modernizált változatát mutatja be, amely megtartva az előző generáció előnyös tulajdonságait, számos új fejlesztést tartalmaz.

Újjáéledt a legendás svéd traktormárka

2024. február 15. 12:10

Egyszerű, robusztus, elfogadható árú traktort kívánt a gazdák kezébe adni a svéd Swedtrac, amely a nyolcvanas években csődbe ment, most azonban főnixmadárként éledt újjá.

Felborult egy traktor Magyarhertelenden, a vezetője meghalt

2019. május 4. 06:43

Felborult egy traktor péntek délután Magyarhertelend külterületén – adta hírül a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.