Növénytermesztés
Növénytermesztés

Új ökológiai gazdálkodási szabályokról döntöttek az unióban

Új ökológiai gazdálkodási szabályokról döntöttek az unióban

Agrofórum Online

A tagállamok képviselői egyezségre jutottak arról, hogy az ökológiai gazdálkodásra 2021-től új szabályok lesznek érvényesek – közölte honlapján az Európai Bizottság. Az egyik legfontosabb változás, hogy ettől kezdve az unión kívüli, ökológiai gazdálkodásból származó termékeknek is meg kell felelniük az előírásoknak.

A tagállamok képviselői által 2017. november 20-án elfogadott, az ökológiai gazdálkodásra vonatkozó új szabályokról szóló megállapodás egyszerűsíti és összehangolja az ökológiai élelmiszer-termelésre vonatkozó számos szabályt mind az Európai Unión belül, mind pedig a nem uniós országokban – közölte hétfőn az Európai Bizottság.

Túllépett az idő rajta

A testület a reformot azzal indokolta, hogy a már több mint húsz éve hatályos rendelkezések többsége elavult, azokat meghaladták a szektorban bekövetkezett változások. Az EB szerint az ökológiai gazdálkodás az unió mezőgazdaságának egyik legdinamikusabb ágazatává vált, az ehhez használt földterület évente közel 400 ezer hektárral növekszik. Az EU biogazdálkodási piaca mintegy 27 milliárd euró értékű, ami mintegy 125 százalékkal több mint tíz évvel ezelőtt. Az EB szerint a jelenleg hatályos szabályozások és eltérések nem teszik lehetővé az európai mezőgazdaságnak ezt a rendkívül fontos ágazatát, és az új rendelet egyszerűbb, összehangoltabb megközelítésének köszönhetően még gyorsabb növekedést eredményezhet.

Minden tekintetben egységes piac

A legfontosabb változás az EU egészére kiterjedő egységes szabályozás bevezetése. A régi szabályok ugyanis lehetővé tették a kivételek bevezetését, néha egyetlen gyártó érdekében is. Az új szabályok pedig kellően rugalmasak lesznek: továbbra is megengedettek a kellően indokolt kivételek, de ezek időben korlátozottak lesznek, továbbá rendszeresen értékelik és szükség esetén alkalmazzák minden termelő számára, méltányos bánásmódot biztosítva mindenkinek. A szabályok pedig egyformán vonatkoznak minden ökológiai termelőre és termékre. Ugyanakkor lehetőség nyílik arra is, hogy új – akár élelmiszer-jellegű, akár nem élelmiszer-jellegű – termékek megjelenjenek a piacon, ezzel is segítve a termelők fejlődését, a fogyasztók igényeinek kielégítését.

Az új rendelet egyszerűsítést hoz a mezőgazdasági termelők számára. Például a kistermelők képesek lesznek csoportos tanúsítást választani, amely csökkenti a tanúsítási költségeket, és megkönnyíti számukra az organikus rendszerhez való csatlakozást. A szabályok új lehetőségeket fognak teremteni az ökológiai vetőmagok és más, a genetikai biológiai sokféleség magas szintű növénytermesztési anyagainak új piacának megnyitása felé is. Ez az EB szerint javítani fogja a biológiai sokféleséget, a növénytermesztés fenntarthatóságát és elősegíti az innovációt. A kártevők és a betegségek ellenállása javulni fog és a helyi körülményekhez való jobb alkalmazkodásán lesz a hangsúly. Az viszont változatlan maradt, hogy a tanúsított termelők semmilyen módon nem alkalmazhatnak növényi kultúrájukhoz engedéllyel nem rendelkező növényvédő szereket.

Szintén fontos változás, hogy az egységes szabályrendszer azokra a nem uniós mezőgazdasági termelőkre is vonatkozik, akik ökológiai termékeket exportálnak az EU piacára. Ők csak az új rendelkezéseket betartva forgalmazhatják áruikat az unióban. Az új szabályrendszer a jelenlegi, importált ökológiai élelmiszerekre vonatkozó, hatvannál is több különböző egyenértékűnek tekintett szabvány helyébe lép. Az EB szerint a szigorúbb óvintézkedések csökkentik a nem engedélyezett anyagok által okozott véletlen szennyeződés kockázatát is.

Az új szabályok egyensúlyt teremtenek az ellenőrzések terén is, amelyet tagállami szinten végeznek majd. Az általános eljárás szerint évente zajlanak a kontrollok. Ám azokról a termelőkről, akik három egymást követő éves ellenőrzési időszak után is problémamentes termelést folytattak, a nemzeti hatóságok eldönthetik, hogy őket a továbbiakban kétévente egyszer ellenőrzik. Ez csökkenti a bürokráciát mind a gazdálkodók, mind a nemzeti közigazgatás számára.

Lesz türelmi idő

– A döntés egy újabb mérföldkő az ökológiai szektor számára, amely biztosítja, hogy ez a fontos és gyorsan növekvő ágazat világos szabályokkal tovább bővülhet. Továbbá a piaci szereplők biztosak lehetnek abban, hogy egyenrangúak lesznek a nem EU-tagállamok termelőivel. A három évig tartó tárgyalások során a bizottság mindenkor szem előtt tartotta az európai fogyasztók érdekeit – értékelte az egyezséget Phil Hogan, az EB mezőgazdaságért felelős biztosa.

Az elfogadott megállapodást az az Európai Parlamentnek kell jóváhagynia, így az új szabályok 2021. január 1-jén lépnének hatályba. Így az EB szerint elegendő idő lesz ahhoz, hogy a termelők és a piaci szereplők alkalmazkodjanak a megváltozott követelményekhez.

(EB/NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Forradalmian újfajta módon próbálnak kávét termeszteni

2024. március 5. 12:10

Akár hiszi, akár nem, egy sejtkultúrából is ki lehet nyerni a kávét, be lehet csomagolni, és el lehet adni a fogyasztóknak. Ehhez mindössze egy bioreaktorra és egy kevés sejtkultúrára van szükség.

A földimogyoró lehet a jövő növénye

2024. február 28. 08:10

A tudományos világ fáradhatatlanul keresi azokat a növényeket, amelyek a fokozódó éghajlati problémák mellett is megállják a helyüket. Talán elsőre nem is gondolnánk, de bizony, a földimogyoró is e „túlélők” közé tartozik.

Tovább emelkedett a dohányfelvásárlási alapár

2024. február 27. 15:10

A Continental Dohányipari Csoport dohánytermesztésért felelős tagja, a DOFER Dohányfermentáló Zrt. tovább emelte a dohány szerződésben rögzített felvásárlási alapárát, erősítve hazai versenyképességét és elkötelezettségét a magyar dohánytermelők és a dohánykultúra támogatása iránt.

Borsmenta: a természetben elő sem fordul

2024. február 24. 16:10

A mentafajokat több mint kétezer éve használja az emberiség. A borsmentát viszont csak 250 éve. Mégis napjainkban e fajnak van a legnagyobb gazdasági és gyógyászati jelentősége.

Utolsó helyen állunk az EU-ban a napi zöldségfogyasztás tekintetében

2019. október 31. 13:16

A javasolt napi ötszöri étkezés helyett a háromszori étkezés a leggyakoribb, legtöbben az uzsonnát és a vacsorát hagyják ki, amikor kiemelt szerepet kaphatnának a zöldségek és a gyümölcsök.

Megnyitotta kapuit a Nemzetközi Zöld Hét Berlinben

2019. január 20. 08:49

A Nemzetközi Zöld Hét 93 éves történetében az idén mutatkozik be a legtöbb kiállító, 61 országból 1750-en. Önálló nemzeti standdal 36 ország jelentkezik, ami szintén rekord. Magyarország előkelő helyen, Franciaország és Lengyelország mellett kapott helyet.

Szervezetátalakítás előtt a Coca-Cola

2020. szeptember 2. 07:17

Az átalakítás következtében több munkahely is megszűnne a vállalatnál. Az italgyártó vállalat 4 ezer munkavállalónak tervez kilépési juttatási csomagot ajánlani.

Sikerrel álltak át az online értékesítésekre

2020. november 19. 07:03

A vállalat 1,34 dolláros egy részvényre jutó igazított eredménnyel zárta az elmúlt három hónapot, ami pozitív meglepetés, ezzel 16 centtel haladva meg a konszenzust.