Pályázatok
Pályázatok

Új pályázati fogalmak: területi puffer és részleges kizárás

Új pályázati fogalmak: területi puffer és részleges kizárás

Agrofórum Online

Három környezetgazdálkodási pályázat felhívását módosították, több fontos kitétel is bekerült a szövegbe.

Módosultak az alábbi felhívások: „Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés” (VP4-10.1.1-15); Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés (VP4-10.1.1-16); „Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása” (VP4-11.1.-11.2.-15). A módosítás a területi puffer bevezetésének alkalmazását ismerteti: a területi puffer (tolerancia) az EOV koordináták alapján beazonosított, térképileg lehatárolt összefüggő földterület körüli 3 m-es sáv.

A támogatást igénylőnek – a területi puffer figyelembe vételével – a meghatározott egységen belül a kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területtel (továbbiakban: KET) megegyező mértékben a kötelezettségvállalás teljes időtartama alatt jogszerű földhasználónak kell lennie.
A területi puffer alkalmazhatósága mellett bevezették a részleges kizárás eljárást: ez a tematikus előíráscsoportba bevitt földterület vagy a kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület egy részét érintő területcsökkentés. Amennyiben a helyszíni ellenőrzés, adategyeztetés, továbbá egyéb eljárások során megállapítják, hogy a KET méretét csökkenteni kell, az Államkincstár részleges kizárás iránti eljárást indít. Ez esetben az Államkincstár meghatározza a kizárt, valamint visszamaradó földterületet, erről döntéssel értesíti a kedvezményezettet. Az így kizárt területre kifizetett támogatás jogosulatlanul igénybe vett támogatásnak minősül, továbbá a kizárással érintett terület támogatási jogosultsága megszűnik.

A szankciókat tartalmazó mellékletek a területi puffer és a részleges kizárás figyelembe vételével fogalmazzák meg a szankciót az alábbiak szerint: „Ha a kedvezményezett a területi puffer figyelembe vételével meghatározott egységen belül a KET terület méretével megegyező mértékben nem tudja igazolni a (…) jogszerű földhasználatot, akkor a KET, vagy annak – a pufferen kívül eső – része kizárásra kerül és a kizárt területre vonatkozóan már igénybe vett támogatási összeget (…) vissza kell fizetni.”

Továbbá a VP-AKG-s pályázati felhívásba is beemelték, hogy amennyiben az érintett tematikus előíráscsoportok esetében mindkét előíráscsomagban választotta „A vetésszerkezetben évente legalább 15 % szálas pillangós takarmánynövény, valamint legalább 5 % zöldugar tartása. / A vetésszerkezetben évente legalább 20% szálas pillangós takarmánynövény, valamint legalább 20% zöldugar tartása” előírást, akkor az adott tematikus előíráscsoport két előíráscsomagjában található összes kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület(ek) összterületére vonatkozóan kell teljesítenie az előírást.

(NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gép- és technológia-beszerzési támogatás nyílik a borászok számára

2024. április 8. 16:10

Több mint 10,8 milliárd forint áll rendelkezésre 2027-ig a borászati üzemek technológiai fejlesztésére a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból finanszírozott ágazati támogatásai között.

Méhészek, figyelem! Május elejéig lehet pályázni bő 3 milliárd forint támogatásra

2024. március 30. 12:10

Több mint 3 milliárd forintban részesülhetnek a méhészek, megjelent ugyanis az ágazat közös agrárpolitika stratégiai terv szerinti támogatási programjának rendeleti szabályozása.

Februárban jön az elektromos autóra igényelhető támogatás

2024. január 12. 15:10

A hazai gazdasági társaságoknak lehetőségük lesz tisztán elektromos személygépkocsi, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához vissza nem térítendő állami hozzájárulásra pályázni – tájékoztatott az Energiaügyi Minisztérium.

Jövőre is lehet külterületi utak fejlesztésére pályázni

2023. november 20. 08:10

A vidékfejlesztési program két felhívásának köszönhetően csaknem 2500 kilométer külterületi út újul meg, ami hozzájárul a vidéki térségek fejlődéséhez, az itt élő emberek életminőségének javításához – jelentette ki Nagy István agrárminiszter Bakonycsernyén.

Változott az AKG-ban nem alkalmazható növényvédő szerek listája

2020. május 11. 11:02

Módosult az AKG lista, így a flupiradifuron hatóanyag (Sivanto Prime) is használható már a programban növényvédelmi képesítéssel rendelkező szaktanácsadó, növényvédelmi mérnök, növényorvos írásbeli javaslata alapján.

FruitVeB: gyorsítani kell a támogatások kifizetését

2020. április 7. 07:36

A kifizetési kérelmek sok projekt esetében már 6 hónapja benyújtásra kerültek, de nagyon lassú a kifizetési kérelmek ügyintézése.

AgRár AdminiSZtráció egyszerűen - AKG-ÖKO pályázatban érintetteknek, Nitrát adatszolgáltatás vagy Gazdálkodási napló vezetésére kötelezetteknek!

2022. május 10. 06:36

Elindult az új Agrárkörnyezetgazdálkodás (AKG) pályázat, amiben nagyon sokan érintettek. Az ország jelentős része a Nitrát adatszolgáltatásra, a különböző pályázatok és egyéb vállalt kötelezettségek miatt a gazdálkodók túlnyomó többsége pedig gazdálkodási napló vezetésére kötelezett. Az adminisztrációs terhek kezelésére ARASZ lehet a megoldás!

Natural Force – a méhkímélő biostimulátor

2023. április 13. 15:09

Az intenzív gazdálkodást folytató termelők között a biostimulátorok használata ma már elfogadott gyakorlat, ugyanakkor az új AKG és AÖP nyújtotta kiemelkedő támogatás jelentősen hozzá fog járulni ennek a termékcsoportnak a további elterjedéséhez.