Szőlő-Bor
Szőlő-Bor

Új piacszervezési intézkedéscsomagot vezet be a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

Új piacszervezési intézkedéscsomagot vezet be a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

Agrofórum Online

A szőlő- és borágazati stratégia újabb eleme lépett a megvalósulás szakaszába: az idei szüretre már érvényesek lesznek azok az új szabályok, amelyek a szőlőtermelés és a borászat igényeit hangolják össze.

A szabályok tervezetét a szervezet márciusban tűzte napirendre, az első intézkedéseket pedig a múlt héten fogadták el a szőlész-borász szakmaközi szervezet tanácsülésén.

Fontos, hogy a szőlőtermelők legkésőbb a szüret kezdetéig már tudják: kinek, milyen feltételekkel értékesíthetik a termést, a borászatok pedig jobban tervezhessék, igényeikhez szabják felvásárlásaikat.

A tavalyi szüretkor alkalmazott felvásárlási árakat a meghatározó helyi fajtákra vonatkozóan a hegybírók gyűjtik és összegzik hegyközségi szinten június 15-éig. A 100 hl-nél több bort előállító termelőknek szintén erre a határidőre kell elkészíteniük a május végi készletfelmérésüket. Ezeket az adatokat a gazdasági aktát vezető hegybíróknak kell megküldeniük.

Országos szinten vezetik be a termelési költségszámítást: ezt a költségbecslést borvidékenként kell elkészíteni június 30-áig. A szőlőárak így követhetik a valós termelési költségek alakulását, emellett a termelés jövedelmezőségének mutatói is jól láthatóvá válnak.

Az intézkedéscsomag eredményeként a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) augusztusban új típusú árprognózist tesz közzé. A számításoknál a várható termésre és az aktuális készletekre vonatkozó adatok mellett már az elmúlt évi felvásárlási árakat és a termelési költségeket is figyelembe veszik.

– A szőlő- és borágazati stratégia alapvető célkitűzése a fenntartható szőlő- és bortermelés, amely a szakmaközi szervezet aktív szerepvállalásával érhető el. Erről akkor beszélhetünk, ha a szőlőár megfelelő jövedelmet biztosít a szőlőtermelő részére, fedezi a művelés költségeit, az ültetvény amortizációját, ugyanakkor a szőlőfelvásárlói oldalról is kigazdálkodható. A HNT mindezt úgy kívánja segíteni, hogy kiszámíthatóbbá, tervezhetőbbé teszi a felek részére a folyamatot. – összegezte Légli Ottó, a HNT elnöke.

(Hegyközségek Nemzeti Tanácsa)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tényleg van íze a talajnak? Magyar kutatók is válaszolnak erre

2024. március 17. 16:10

Megalakul Magyarország első olyan kutatócsoportja, amely egy adott régió, terület komplex vizsgálatát képes elvégezni, ezzel segítve a gazdasági szereplőket – elsősorban a borászokat –, hogy terméküket tudományos alapokra helyezett módon állítsák elő.

Jelentősen visszaesett a bortermelés Ausztriában

2024. március 13. 09:10

Az osztrák statisztikai hivatal közzétette a 2023-as bortermelés végleges mérlegét. Ausztria-szerte éves összevetésben nyolc százalékkal csökkent az előállított mennyiség. A Magyarországgal szomszédos Burgenland tartományban még nagyobb volt a visszaesés.

Megválasztották az év bortermelőjét

2024. március 6. 12:10

Március első vasárnapján a Marriott Hotelben, egy elegáns gálaebéd keretében átadták a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2023” címet elismerő oklevelet, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetést Günzer Tamás villányi borásznak.

Mit tartogathat idén a villányi Franc&Franc?

2024. február 7. 12:10

A rendszerváltás utáni időszakban a Villányi borvidék szakemberei eszméltek az elsők között, így meghatározó szerepet vállalnak hazánk borkultúrájának alakításában, és az évek során sorban érdemelték ki ,,Az év bortermelője” címet már a kilencvenes évektől. Rövid összefoglalót kísérlek meg első sorban a fajtára kiélezve a Franc&Franc 2023 Fórumról.

Olaszországban sem kímélte a fagy az ültetvényeket

2021. április 25. 05:19

A Coldiretti szerint az extrém időjárási események gyakoriságának folyamatos növekedése több mint 14 milliárd eurós kárt okozott már az olasz mezőgazdaságban.

Mitől foltosodik a szőlő levele?

2018. július 12. 06:43

B. Éva kérdése: Szeretném megtudni mitől foltos a szőlő levele? Nem volt permetezve.

Első szemlétől az aratásig – ingyenesen letölthetők a legfrissebb Nufarmer Magazinok (PDF)

2020. március 20. 11:18

Az idén 11. évfolyamába lépett Nufarmer Magazin friss, 28. száma minden eddiginél gazdagabb tartalommal jelentkezik: januártól egészen a betakarítási munkák utánig mutatja be a növényvédelmi feladatokat, valamint a Nufarm által forgalmazott növényvédő szereket.

Őszi témák, 1.: innovatív és rezisztens borszőlő fajták

2023. október 17. 16:40

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (továbbiakban Nébih) Helvécia állomásán egy rendezvény szervezésének keretein belül került bemutatásra egy új ültetvény, ahol innovatív és rezisztens borszőlő fajtákat vizsgálnak a szakemberek.