Állattenyésztés
Állattenyésztés

Uniós forrásbevonást sürget az FM a tejpiaci válság kezelésére

Uniós forrásbevonást sürget az FM a tejpiaci válság kezelésére

Agrofórum Online

Az FM államtitkára kérte a nemzeti forrásból adható kölcsön vagy kamattámogatás bevezetésére vonatkozó december 31-i határidő meghosszabbítását is.

Rendkívüli uniós intézkedéseket, forrásbevonást sürgetett a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a tejpiaci válság kezelésére hétfőn Luxemburgban, a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén.

Nagy István az FM tájékoztatása szerint arra kérte az Európai Bizottságot, hogy a tanács július 18-i ülésén tegyen javaslatot rendkívüli intézkedések bevezetésére, mivel az ellátási lánc minden szereplőjének egyformán viselnie kell az alacsony jövedelmezőség és a veszteséges termelés okozta piaci terhet. Ennek enyhítése csak átfogó intézkedésekkel realizálható, amelyhez kiegészítő források bevonása is szükséges – tette hozzá.

A közlemény rámutat: a gazdák likviditási problémáira megoldást nyújthat a közvetlen kifizetések előlegeinek előrehozott kifizetése. Magyarország tavaly élt ezzel a lehetőséggel, ami nagy segítséget jelentett a gazdáknak. Nagy István arra kérte a bizottságot, hogy idén is tegye lehetővé az emelt összegű előrehozott előlegfizetést – ismerteti a szaktárca.

Az FM államtitkára kérte a nemzeti forrásból adható kölcsön vagy kamattámogatás bevezetésére vonatkozó december 31-i határidő meghosszabbítását is.

Az uniós mezőgazdasági miniszterek meghallgatták azt a jelentést, ami az ökológiai termelésről és az ökológiai termékek címkézéséről szóló rendelettervezet helyzetét taglalta. A jogszabályról szóló tárgyalások a 2016 második félévi szlovák elnökség alatt folytatódnak – olvasható az FM közleményében.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A hazai húsipar a fényt keresi az alagút végén

2024. március 22. 09:10

Éder Tamás a hazai húsipar helyzetéről március 6-án tartott előadásának legfontosabb tényeit és tanulságait foglaljuk össze.

Döbbenetes húsforrással kísérleteznek, ehhez azért gyomor kellene

2024. március 20. 11:10

A legfenntarthatóbban előállítható állati fehérjeforrás lehet egy új tanulmány szerint a pitonhús, amelynek íze a csirkééhez hasonlít.

Már tenyésztik a klímasemleges szarvasmarhát

2024. március 19. 15:10

A szarvasmarhákat a legnagyobb szén-dioxid-termelők között tartják számon. Argentína azonban nem a marhák leselejtezésében, hanem új tanúsítási rendszerben gondolkodik. A cél a klímasemleges szarvasmarha.

Komoly kihívás: 2,4 millióval kevesebb tehénnel kell majd több tejet előállítani az EU-ban

2024. március 16. 14:10

Európai uniós szinten 2035-ig több mint 2 millióval csökkenhet a tejelő tehénállomány, miközben az egy tehénre jutó tejhozamok növekedni fognak.

Így működik egy csúcstechnológiás tejtermelő tehenészet

2023. december 10. 07:10

Újabb nagyszabású, számos DeLaval berendezést tartalmazó beruházás zárult le a napokban, melyet ezúttal a MATE Kaposvári Campusán adtak át. A technológiai beszállító ezúttal is az AXIÁL Kft. volt.

Közel 11 milliárd forint támogatás érkezik a tejtermelő és hízott-bikatartó gazdaságoknak

2023. szeptember 18. 09:40

Az Agrárminisztérium a nehéz gazdasági helyzetben lévő szarvasmarhatartók likviditásának biztosítása érdekében megteremtette a feltételeit annak, hogy az érintett 9600 gazdálkodó számára hamarosan megérkezzen a 2022. évi jogalapon kifizethető átmeneti nemzeti támogatás.

Folytatódott a szarvasmarha-állomány növekedése

2019. március 11. 12:02

A mezőgazdasági ágazat egyik meghatározó termelési ága a szarvasmarha-tenyésztés és tejtermelés, amely a teljes mezőgazdasági kibocsátás egytizedét és az állattenyésztés termelési értékének közel egyharmadát teszi ki.

Olaszországban aszály miatti válsághelyzetet rendeltek el

2022. június 22. 12:06

Az agrárrégiónak számító Emilia Romagna elsőként hirdetett vészhelyzetet.