Agrárközélet
Agrárközélet

A V4-ek véget vetnének az élelmiszerek kettős minőségének

A V4-ek véget vetnének az élelmiszerek kettős minőségének

Agrofórum Online

Uniós szabályozás kidolgozását tartja szükségesnek az élelmiszerek kettős minőségének megszüntetése érdekében a visegrádi ország csoport (V4), valamint Bulgária, Románia, Horvátország és Szlovénia.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter csütörtökön Visegrádon, a V4 agrárminisztereinek magyar elnökség alatti első találkozója után sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a tanácskozás résztvevői sürgetik az Európai Unió közös piacán az élelmiszerek kettős minőségének mielőbbi felszámolását.

A magyar agrártárca vezetője emlékeztetett rá, a visegrádi országok összehangolt egyéves fellépésének eredménye, hogy az Európai Bizottság elnöke is elismerte: létezik az azonos márkanév alatt eltérő minőségű termékek előállításának gyakorlata.

Márpedig ez elfogadhatatlan, a magyar és a többi kelet-közép-európai országbeli fogyasztók nem érdemelnek kevesebb húst az ételeikben, mint a nyugat-európaiak – idézte Jean-Claude Juncker szavait Fazekas Sándor.

A tanácskozás résztvevői két közös nyilatkozatot is aláírtak, az egyik dokumentum az unió megújuló energiával kapcsolatos irányelveivel kapcsolatos, a másik a mezőgazdasági kutatási források eredményesebb lehívását célzó közös kezdeményezést foglalja keretbe.

Ez utóbbit azért tartják indokoltnak, mert a visegrádi országok a gyakorlat szerint nem részesülnek megfelelő mértékben az Európai Kutatási Térség nyújtotta előnyökből.

Az aláírók szerint ezen azért is kell változtatni, mert a Horvátországgal is kibővült Visegrádi Együttműködés az unió agrárnépességének 35 százalékát képviseli.

(MTI, FM Sajtóiroda, Fotó: Pelsőczy Csaba/FM)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

Ne pazaroljuk feleslegesen az élelmiszert!

2019. október 15. 08:08

Az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és pazarlást kell mérsékelni, amellyel ráadásul a természeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodáshoz, valamint a környezeti fenntarthatósághoz is hozzájárulunk.

Nagy István: a háború és a szankciós válság ellenére is zavartalan az élelmiszer-ellátás

2022. november 7. 15:17

Az Agrárminisztériumnak mindig nagy felelőssége volt abban, hogy mi kerül a boltok polcaira.

Az agrárinnováció társadalmi konszenzussal kezdődik

2018. december 3. 09:36

A precíziós nemesítés innovatív, versenyképes és biztonságos eszközt nyújt a magyar mezőgazdaság produktivitásának növeléséhez, a magyar gazdák termésátlagainak szignifikáns javításához.

Nagy bevételnövekedés a pánikvásárlások miatt

2020. május 25. 04:47

Az élelmiszerek és az egészséghez kapcsolódó termékek értékesítése olyan mértékben ugrott meg, hogy az ellensúlyozta az olyan termékcsoportoknál tapasztalható visszaesését, mint például a ruházat.