Válasz a munkerőhiányra: szamócaszedő robot

2017. november 9. 11:06

A szamóca nem egy kókuszdió, tehát ahhoz, hogy a szemeket nem szétnyomó szamócaszedő robot készüljön, kifinomult technikai tudás szükséges.

Egy Belgiumban működő üvegházban egy kis robot az egymás fölötti termesztő tálcákról függő szamócaszemeket gyengéden megfogja 3D-nyomtatóban készült mancsával, elvágja a szárat, majd a dobozba teszi. Ha úgy érzi, hogy egy szem még nem elég érett, megsaccolja, mikor lesz szedhető, memorizálja a helyét, és időben visszatér érte.

Ez egy olyan rendszer tesztje, amelyet egy kutató-fejlesztő vállalkozás, az Octinion hozott létre a robottal együtt. A cég úgy véli, hogy rendszerével egyszerte helyettesíthető a szabadföldi termesztés és a kézi szedés.

Az Octinion robotja öt másodpercenként tesz dobozba egy szemet, ami kissé lassúbb a három másodpereces átlagot produkáló embernél, de a cég szerint az egy szamócaszemre eső költség a robot és az ember esetében ugyanaz. És a robot még gyorsulhat.

A robotot az úgynevezett „tabletop” termesztési módhoz fejlesztették ki. A tabletop azt jelenti, hogy a talaj fölött függő tálcákban nő a szamóca, így nem kell hajolgatni. A rendszer Európában is terjedőben van, de az igazi hazája Kalifornia, amely a legtöbb szamócát termeszti az Egyesült Államokban.

„Az USA szamócapiacának 80 százalékát Kalifornia elégíti ki. Tehát, ha valaki New Yorkban vásárol egy tálcával, azt át kell szállítani az egész kontinensen. A mi rendszerünk viszont lehetővé teszi akár egy ipari zónában is a szamóca nagybani termesztését” – mondta Tom Coen, az Octinion vezérigazgatója.

Syngenta Blog