Gumihevederes traktor nélkül nem dőlt volna meg a világrekord

2017. április 25. 20:25

Rod Smith brit gazdálkodó 400 hektáron dolgozik a skót határ közelében. Az elmúlt 10 évben a Beal Farmon azon munkálkodott, hogy javítsa a talaj szerkezetét. Smith hosszútávú célja egy fentartható stratégia kifejlesztése a terméshozam növelése érdekében. A szakértelem meg is hozta az eredményt, 2015-ben az őszi búza betakarítása során 16,5 t/ha termésátlagot ért el, amivel világrekordot döntött. De mi is a sikerének a titka?

“Az első változtatás, amit elvégeztünk, az a traktor járószerkezetét érintette, ugyanis az erőgépünket gumihevederesre cseréltük. Ezzel a traktor termőtalajra kifejtett nagy súlyát csökkenteni tudtuk. A Challenger 765B típust választottuk, amely azóta is nélkülözhetetlen eszköze a gazdaságunknak.” - mondta el Rod Smith. “Az egyik fontos terület, amire munkánk során koncentráltunk, az a tengerhez közeli földnyelvek gondozása volt, ahol 40-45 százalékkal kevesebb terméshozamra számítottunk az átlagoshoz képest, tehát hektáronként nagyjából 11 tonnára”.

 

Rod Smith elmondása szerint a Challenger 765B gumihevederes traktort szántáshoz, altalaj lazításhoz és felszíni munkákhoz használják. Az új járószerkezettel egyébként kevesebb lett az üzemanyag-fogyasztás, nem beszélve arról, hogy az általános munkafolyamatok is felgyorsultak.

A szakember meg van győződve arról, hogy a jövedelmező gabonatermesztés érdekében oda kell figyelni a legkisebb részletekre is. Nagyon fontos a termőföld állapota, ahogy a megfelelő gépek használata is. “Tíz évig tartott, amíg eljutottunk a terméshozamunk mostani szintjére, ebben pedig a Challenger nagy szerepet játszott. Egy esélyt kapsz az élettől, és nem lehet kiskapukat keresni” – fogalmazott a brit gazdálkodó.

“Kilenc éve vettem meg a Challenger traktort, és ez idő alatt megmutatkoztak az előnyei, aminek hatására három éve a kombájnt is gumihevederesre cseréltük” – magyarázta Rod Smith, aki hozzátette, hogy többé soha nem használna gumikerekes erőgépeket. „Láttam, hogy a gumihevederes megoldás milyen jelentős szerepet játszott a nagy terméshozam elérésében. A termőföld a legfontosabb, ezért érdemes azt a lehető legjobban gondozni.”

(challenger-ag.com - Fordította: Szekeres Péter - Agrofórum Online)

Témakör: