Magyar kiállítók az Agritechnica 2017 kiállításon

2017. december 4. 20:10

A világ mezőgép-fejlesztési törekvéseit bemutató nemzetközi seregszemlén, az Agritechnica rendezvényen a legnagyobb külföldi kiállító országok mellett Magyarország korábban sosem látott létszámmal vett részt. A hivatalos tájékoztató szerint 16, saját felmérés szerint 19 magyarországi cég vett részt a kiállításon.

McHale R68-78 vontatott rendsodró

Az Agritechnica kiállítás folyamatos növekedése és fejlődése kihat a magyar mezőgépiparra is. A DLG nyilvántartásában szereplőkön kívül meg kell említenünk azokat is, akik valamely világcég leányvállalataként működnek hazánkban, például a Claas Hungária Kft., és így termékeiket az anyavállalatnál mutatják be. Fontos kiemelni azokat a gépgyártókat, amelyek függetlenül a tulajdonosi helyzettől hazai fejlesztéssel és/vagy gyártással jelentkeztek (BPW Hungaria Kft., Busa Bt., Claas Hungária Kft., Fliegl Kft., GSI Hungary Kft., Güttler Kft., Linamar Zrt., Mc Hale Kft., Optigép Kft.).

A hazai reprezentánsok közül kiemelt figyelmet érdemelnek azok, akik nemcsak gyártással, hanem fejlesztéssel is foglalkoznak.

Ezek közül a legismertebb a Claas Hungária Kft., amely a kombájn adapterek és ferde felhordók gyártása, fejlesztése és kutatása területén globális „játékosnak” tekinthető. Termékei természetes szereplői minden nagy mezőgép kiállításnak.

A BPW-Hungaria Kft. a mezőgazdasági járművek és gépek futóműveivel kapcsolatos megoldásokat mutatott be. A BPW AGRO Drive hidraulikus segédhajtású tengely nagyobb teljesítményt biztosít nehéz terepen; az AGRO Hub újdonsága, hogy az adatok ISOBUS kommunikációs csatornán továbbíthatók a mezőgazdasági gép kijelző készülékére (a fejlesztésben közreműködött a hazai Ro-Sys Softvare Kft.); a GSLA 9000 kormányzott tengely.


BPW AGRO Hub futómű ISOBUS kommunikációval

Az ír McHale társaság, a zöldtakarmány betakarító gépek specialistája, magasabb szintre emelte magyarországi tevékenységét. A szolnoki gyártóbázison megkezdődött a mezőgazdasági gépek hazai fejlesztése. Ennek első terméke a kiállításon bemutatott R68-78 vontatott rendsodró.

Az Agritechnica kiállításon a nagy hagyománnyal rendelkező Linamar Zrt. és Optigép Kft. kombájn adapterei már megszokott és elismert gyártmányok Hannoverben. Újdonságot jelentett viszont a Busa Bt. bemutatkozása. A kecskeméti székhelyű mezőgépgyártó az európai piacon is szeretné bemutatni saját fejlesztésű, szabadalmaztatott, forgó kapás talajművelő gépeit, amelyek hazánkban már nagy sikerrel bizonyítottak.

 

Külön kiemelendő, hogy a hagyományos mezőgépgyártók mellett megjelentek, a napjainkban a fejlődést meghatározó infokommunikációs területen dolgozó cégek is (Agrovir Kft., Digitroll Kft., Ro-Sys Softvare Kft.).

Feltétlen érdemes megemlíteni, hogy nemcsak a kiállítók, hanem a díjazottak között is találhattunk magyar céget. A GSI Hungary Kft. elnyerte az Agritechnica 2017 Silver Innovation Award díjat a két légpárnás ponyvából álló Flexwave Grain Silo Unloading System ürítő rendszerével.

Mindez azt szemlélteti, hogy nem halt ki a magyar szellem a mezőgép-fejlesztésben. Ezért is fontos és jelentős a magyar részvétel. Jó lenne, ha legközelebb magyar nemzeti pavilon is lenne, mert szeretnénk, ha nemcsak mi, hanem a versenytársak is tapasztalnák, hogy van és nem is csekély magyar mezőgépipar.

(Jóri J. István - Agrofórum Online)

Témakör: