Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Az ukrán gabonaszállítások folytatásán dolgoznak

Az ukrán gabonaszállítások folytatásán dolgoznak

Agrofórum Online

Az ENSZ vezető tisztviselői Genfben találkoztak egy orosz delegációval, hogy megvitassák Moszkva sérelmeit a fekete-tengeri gabonaexport-kezdeményezés kapcsán, és foglalkozzanak az akadálytalan élelmiszer- és műtrágyaexport szükségességével – közölte az ENSZ szóvivője.

A tárgyalásokra nyolc nappal az ENSZ és Törökország által júliusban kötött megállapodás megújítása előtt kerül sor. A megállapodás segített elhárítani a globális élelmiszerválságot azáltal, hogy lehetővé tette élelmiszerek és műtrágyák exportját Ukrajna több fekete-tengeri kikötőjéből. Moszkva jelezte, hogy kiléphet a november 19-én lejáró megállapodásból, ha nem történik előrelépés aggodalmai enyhítése tekintetében.

Oroszország a múlt hónapban négy napra felfüggesztette részvételét a Moszkva Krím-félszigeti flottája elleni dróntámadásra válaszul. Kijev nem vállalta a felelősséget, és tagadja, hogy katonai célokra használja fel a gabonaprogram biztonsági folyosóját.

Martin Griffiths, az ENSZ segélyszervezeti főnöke, az ukrán exportról szóló tárgyalások vezetője és Rebeca Grynspan magas rangú ENSZ kereskedelmi tisztviselő találkozott Szergej Versinin orosz külügyminiszter-helyettessel az ENSZ genfi irodájában – közölte a nemzetközi szervezet. Az ENSZ a tárgyalásokat követő közleményében közölte, hogy a résztvevők megvitatták a júliusi megállapodást, és konstruktív tárgyalásokat folytattak annak folytatásáról.

A résztvevők továbbra is elkötelezettek a Fekete-tengeri gabonaszállítási kezdeményezés végrehajtásában, és konstruktív megbeszéléseket folytattak a folytatásáról

– közölte az ENSZ.

A megbeszélésekről az Oroszországból a globális piacokra történő akadálytalan élelmiszer- és műtrágyaexport megkönnyítése terén elért előrehaladásról is beszámoltak.

Az ENSZ továbbra is elkötelezett amellett, hogy kezelje a globális műtrágyapiaci válságot, ahol a gazdálkodók, különösen a fejlődő világ kistermelői a magas ráfordítási költségek miatt kiesnek a termelésből

– mondta az ENSZ.

A világ nem engedheti meg magának, hogy a globális műtrágya-hozzáférhetőségi problémák globális élelmiszerhiánnyá váljanak, ezért az ENSZ minden szereplőt arra kér, hogy gyorsítsák fel a műtrágyák exportja és szállítása előtt álló akadályok felszámolását a leginkább rászoruló országokba.

A holland kormány pénteken közölte, hogy az ENSZ kérésére elindít egy 20 000 tonnás orosz műtrágya-szállítmányt, amely a szankciók miatt a rotterdami kikötőben ragadt, és hozzátette, hogy a szállítmányt a World Food-on keresztül Malawiba küldik. Az ENSZ közleménye szerint ez a szállítmány a következő héten indul az afrikai országba.

Raktározási gondok Ukrajnában

Ukrajna jelentős tárolókapacitáshiánnyal néz szembe az orosz támadás miatt. Ukrajna közölte, hogy ebben a szezonban akár 15 millió tonnányi gabonatároló-kapacitás hiánya is lehet, miközben a 60-65 millió tonnás a gabona- és olajos magvak betakarítás.

Az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) azt állítja, hogy több mint 30 000 tároló zsákot biztosított, ami 6 millió tonnával segít csökkenteni a raktározási hiányt. Már több mint 7500 zsákot adtak át 356 gazdaságnak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tíz százalékkal erősödött az élelmiszeripar

2024. július 20. 16:10

Egy kivételével minden élelmiszeripari alágazatban nőtt a kibocsátás. Az ipari termelés volumene viszont visszaesett.

Eladhatják a magyar és lengyel Viterra olajos magvak részlegeit

2024. július 18. 16:10

A Bunge eladná a Viterra lengyel- és magyarországi olajos magvak részlegét, hogy 34 milliárd dolláros cégegyesülést hajthasson végre.

Oroszország „el van átkozva”, a háború kitörése óta folyamatosan csökken a betakarított gabona mennyisége

2024. július 18. 08:40

A Rosztovi területen a gazdák 50 fokos forróságban végzik a gabona betakarítását, amit korábban fagyok és árvizek is tizedeltek.

Aki őstermelőnek adja ki magát, gyorsan lebukhat

2024. július 17. 16:10

A Nébih nyári akciójában 32 őstermelő tevékenységét ellenőrizték és 10 esetben indult eljárás jogsértés miatt.

Olcsóbb lett az orosz búza

2023. február 10. 08:03

A fekete-tengeri kikötőkből szállított, 12,5 százalékos fehérjetartalmú orosz búza ára a múlt héten 7 dollárral, 297 dollárra csökkent tonnánként.

A fekete-tengeri gabonaüzlet az ammóniavezetéken múlhat

2023. június 7. 08:03

Oroszország szerint az ammónia tranzitja „bár nem szó szerint van megfogalmazva, a megállapodás logikájából következik”.

A háború európai árakra gyakorolt hatása

2022. július 6. 13:24

Ukrajna orosz megszállása jelentősen megzavarta a globális mezőgazdasági piacokat.

Egymillió tonnás búzaüzletben bíznak az oroszok

2021. június 24. 05:47

Moszkva lobbizik az algériai piacra való bejutásért, amely egyike azon kevés nagy importőrnek, amelyhez októberig nem volt hozzáférése.