Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Jövő tavaszig biztosan marad az orosz műtrágya-kvóta

Jövő tavaszig biztosan marad az orosz műtrágya-kvóta

Agrofórum Online

Oroszország folytatni kívánja a műtrágyaexport kvótáinak meghatározását az idén ősszel esedékes következő őszi gabonavetés során, valamint a következő tavaszi, 2023 tavaszán esedékes gabonavetés során – közölte egy moszkvai tisztviselő.

Oroszország a kulcsfontosságú növény- és talajtápanyagnak számító műtrágya egyik kiemelt gyártója. Moszkva novemberben úgy döntött, hogy korlátozza a nitrogéntartalmú műtrágyák és a komplex nitrogéntartalmú műtrágyák exportját december 1. és május 31. közötti időszakra szóló kvótákkal, hogy segítse megfékezni az orosz belföldi élelmiszerárak további emelkedését a magasabb gázárak közepette.

„A vetőmagok elérhetősége mellett a vetési kampány sikerének kulcsa az ásványi műtrágyák alkalmazása. Megfelelő mennyiségben és megfizethető áron” – közölte Viktoria Abramcsenko miniszterelnök-helyettes a közösségi médiában.

Oroszország a világ legnagyobb búzaexportőre, ezen a piacon elsősorban az Európai Unióval és Ukrajnával versenyez – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva. Vlagyimir Putyin elnök korábban kijelentette, hogy Oroszországnak szorosan figyelemmel kell kísérnie az ellenséges országokba irányuló élelmiszerexportját, mert a Nyugat szankciói globális élelmiszerválságot és spirális energiaár-növekedést szítottak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tíz százalékkal erősödött az élelmiszeripar

2024. július 20. 16:10

Egy kivételével minden élelmiszeripari alágazatban nőtt a kibocsátás. Az ipari termelés volumene viszont visszaesett.

Eladhatják a magyar és lengyel Viterra olajos magvak részlegeit

2024. július 18. 16:10

A Bunge eladná a Viterra lengyel- és magyarországi olajos magvak részlegét, hogy 34 milliárd dolláros cégegyesülést hajthasson végre.

Oroszország „el van átkozva”, a háború kitörése óta folyamatosan csökken a betakarított gabona mennyisége

2024. július 18. 08:40

A Rosztovi területen a gazdák 50 fokos forróságban végzik a gabona betakarítását, amit korábban fagyok és árvizek is tizedeltek.

Aki őstermelőnek adja ki magát, gyorsan lebukhat

2024. július 17. 16:10

A Nébih nyári akciójában 32 őstermelő tevékenységét ellenőrizték és 10 esetben indult eljárás jogsértés miatt.

Ukrajna is a gabonaszállító hajók gyorsabb ellenőrzését kéri

2022. október 13. 09:16

Az isztambuli tisztviselők "nem magyarázták meg megfelelően", miért "lassultak le" az ellenőrzések az elmúlt két hétben.

Ukrajnában 48,5 millió tonnás termésre számítanak

2022. június 14. 08:22

A jelenlegi globális élelmiszerválság egyik fő tényezője Oroszország Ukrajna elleni agressziója. A háború kezdete előtt Ukrajna folyamatosan növelte gabonatermelését és -exportját.

A műtrágyagyártó-óriás növeli hamuzsírtermelését

2022. június 12. 08:36

A hamuzsír ára megugrott, amióta a Nyugat szankciókat vezetett be Oroszország ellen Moszkva ukrajnai inváziója miatt, ami az amúgy is szűk műtrágyapiacot is erősen érintette.

Impozáns tervet dolgozott ki Oroszország a gabonaszállítása felpörgetésére

2023. augusztus 12. 15:10

Oroszország az Ukrajnával vívott háborúja ellenére továbbra is fontos globális szereplő a terménypiacokon. Megnehezült azonban a gabonaszállításuk, ám erre talán most megtalálták a megoldást.