Agrárközélet
Agrárközélet

A hónap végéig még benyújtható a 2017. évi kárenyhítő juttatás iránti kérelem

A hónap végéig még benyújtható a 2017. évi kárenyhítő juttatás iránti kérelem

Agrofórum Online

A Földművelésügyi Minisztérium felhívja azon károsult termelők figyelmét, akik a 2017. kárenyhítési évben jóváhagyott kárbejelentéssel rendelkeznek, hogy a mezőgazdasági káraik kompenzálása érdekében 2017. november 30-ig nyújthatják be a kárenyhítő juttatás iránti kérelmüket.

Eddig az időpontig többször is módosítható, illetve újra beadható a kérelem a Magyar Államkincstár erre szolgáló elektronikus felületén, amely ide kattintva érhető el. A Kincstár a 2017. november 30-i nap végéig utolsóként benyújtott kérelmet ellenőrzi.

Jogszabályi előírások alapján a kárenyhítő juttatás iránti kérelemről legkésőbb 2018. március végéig születik döntés és eddig kapják meg a kárenyhítő juttatást az igazoltan károsult gazdák. A kárenyhítő juttatás mértéke a hozamérték-csökkenés (termelésiérték-kiesés) legfeljebb 80 %-a lehet. Felhívják a termelők figyelmét az öngondoskodás fontosságára, hiszen megfelelő mezőgazdasági biztosítás hiányában az egyébként járó kárenyhítő juttatásnak csak a fele nyújtható. A mezőgazdasági biztosítások térnyerését a Kormány is ösztönzi, ugyanis a Vidékfejlesztési Programból legfeljebb 65%-os mértékű díjtámogatás igényelhető ezen biztosításokhoz.

A 2017. kárenyhítési évben közel 12.500 darab kárbejelentés érkezett 194.000 hektár területre. Legnagyobb területen a jégeső, aszály, tavaszi- és téli fagy okozott mezőgazdasági károkat.

(FM Sajtóiroda)

Új vezetősége van a Gabonatermesztők Országos Szövetségének

A Gabonatermesztők Országos Szövetsége legutóbbi küldöttgyűlésén új vezetőséget választott.

Több mint 6700 tonna sonka és egyéb füstölt áru fogy húsvétkor

A hús "bizalmi" termék, ezért mindenki olyan gyártótól, olyan forgalmazótól vegye meg az ünnepi asztalra valót, amelyben eddig nem csalódott.

Hárommilliárdos beruházási program a Sága Foods-nál

A hárommilliárd forintos beruházási program részeként olyan sonkagyártást valósítanak meg, amely a fogyasztók és a kereskedelmi láncok minden igényét ki tudja elégíteni.

Ma van a víz világnapja

AZ ENSZ 1993-ban március 22-ét jelölte ki a víz világnapja dátumaként, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet Földünk vízkészleteinek megóvására.

Az amerikai szőlőkabóca elleni védekezést támogatja az FM

Maga a betegség ellen nem áll rendelkezésre növényvédőszeres eljárás, csak az azt terjesztő amerikai szőlőkabóca ellen.

2018. február 26. 07:55

Egyszerűsített eljárás segíti a gazdákat a rendkívüli egységes kérelem-benyújtás során

Az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében – egyszerűsített eljárás keretében – a kérelmek pótlólagos benyújtását a Magyar Államkincstár végzi majd a gazdálkodók helyett.

2018. január 28. 14:03

A fülesbaglyok jelentik a rágcsálók elleni biológiai védekezést

Több mint 11 ezer erdei fülesbagoly telel az országban. A madarak valószínűleg komoly károktól mentesítik a mezőgazdászokat.

2018. március 1. 16:35

Újabb kódokkal frissült a kifizetett támogatásokat beazonosító GIRO-kódlista

Amennyiben a Magyar Államkincstár már fizetett valamely gazdálkodónak, a kapott összeget jogcímét egy kód alapján könnyen be lehet azonosítani.

2018. február 2. 07:36