A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik.

Hirdetés átugrása (X)
Agrárközélet

A teljes agráriumot átalakíthatja az 5G hálózat elterjedése

Agrofórum Online

Gyorsan eltelik az a három év, amikor bevezetik az új típusú, 5G hálózatot. Becslések szerint 2022-re fél, míg 2025-re már 50 milliárd olyan eszközt fognak alkalmazni világszerte, melyek összekapcsolódnak egymással, ehhez pedig nélkülözhetetlen lesz ez a fejlesztés. Azok a cégek, amelyek ma nem készülnek a változásra, könnyen lemaradhatnak a versenyben. De milyen szektorok készüljenek a digitális világ átalakulására?

„Nemcsak arra jó, hogy a videók gyorsabban betöltsenek a Youtube-on” – fogalmazott Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója a telekommunikációs cég „5G vertikumok” címmel a napokban rendezett konferenciáján. Ezzel csak azt akarta hangsúlyozni akarta, hogy az 5G nemcsak egyszerűen egy gyors mobilnet lesz. Új iparágakat teremt, a meglévőket pedig átalakítja. Bár a 4G technológia gyorsabb adatátvitelt és számos új lehetőséget hozott, fejlődése lineáris maradt. Az 5G új szintet jelent a legkorszerűbb technológiák kihasználásában többek között a szállítmányozás, a mezőgazdaság, az orvostudomány vagy a közigazgatás terén. Antje Williams, a Deutsche Telekom 5G programjának vezetője beszédében egyenesen úgy fogalmazott: „Itt állunk egy történelmi pillanat előtt. Azért ez elég izgalmas nem?”

„A megfelelő ruha a megfelelő alkalomra”

Az 5G hálózatról az alábbi ábra jól összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat:

A konferencián elhangzott, hogy az 5G-vel többé nem fordulhat elő, hogy egy zsúfolt helyen, mondjuk egy fesztiválon a sok eszköz miatt „elmegy a netünk”. Négyzetkilométereként ugyanis egymillió kapcsolatra lesz képes az új hálózat (Magyarország népsűrűsége 106 fő/km2). Amiben szintén előrelépés várható, az az úgynevezett hálózat darabolás (network slicing). Ezzel kapcsolatosan fogalmazott úgy Uwe Jannsen, a Deutsche Telekom kutatás-fejlesztésért felelős alelnöke, hogy a megfelelő ruha a megfelelő alkalomra. Az 5G képes lesz rá, hogy az adott felhasználóhoz igazítsa a sávszélességet. Nekünk egyszerű felhasználóknak nem biztos, hogy ugyanaz a sebesség kell, mint például egy önvezető autónak.

Egészségügy: nem csak arra jó, amire elsőként gondolunk

Azt gondolnánk, hogy az új hálózat sebességével, megbízhatóságával és a késleltetés minimalizálásával az egészségügy területén a legfontosabb várható fejlemény, hogy távolról fognak zajlani a műtétek, nem kell a helyszínen lenni, egy robotkar a beteg mellett elegendő lesz. Minoo Abedi, a holland Telekom vezető elemzője azonban hangsúlyozta, hogy számos egyéb fontos területen van szükség fejlesztésekre ahhoz, hogy az 5G minőségi változást hozzon az egészségügyben. Itt mindenekelőtt olyan alkalmazásokra és rendszerekre kell gondolni, amelyek lehetővé teszik a páciensek egészségügyi adatainak gyűjtését, eljuttatását és tárolását egy biztonságos központi rendszerben, amelyhez hozzáfér a segítségnyújtásra hivatott egészségügyi személyzet, és ez megbízhatóbb, gyorsabb és szakszerűbb egészségügyi ellátást tesz lehetővé. Az ilyen fejlesztések nagy része már a jelenleg elérhető 4G hálózatokon is működhetne.

Robotika és ipar

„Amikor robotikáról beszélünk, ne 3CPO-ra vagy a robotzsarura gondoljunk” – ábrándította ki a scifi rajongókat Dr. Fazekas Péter, a Budapesti Műszaki Egyetem professzora. Sokkal inkább a gépek automatizálásáról, digitalizációról szól a negyedik ipari forradalom, melynek szintén szerves része lesz az 5G. Azonnali ellenőrzést és beavatkozást tesz lehetővé, például az automata gyártósoroknál vagy akár a szélturbinák üzemeltetésénél. A produktivitás jelentős javulását hozhatja el az új platform, és főleg a logisztika területén várható a legtöbb változás.

Okos otthonok, okos városok

Bár már néhány éve megjelentek ezek a fogalmak, jónéhány dolog mégis hiányzott a nagy áttöréshez. Ami már megoldott, az az okos városok és otthonok elterjedéséhez szükséges elérhető ár, azaz, hogy a beépített szenzorok nem lehetnek méregdrágák. Az alacsony energiafogyasztás, az összekapcsolt eszközök milliói és a biztonság szintén megvalósult már. Három fontos funkció hiányzik: a nagy adatmennyiségek gyors továbbítása, a zökkenőmentes kapcsolat és a késleltetés minimalizálása. Ezek éppen azok a problémák, melyeket megold az 5G. Ilyen okos megoldáselőkészületi munkálatai folynak Zalaegerszegen, ahol nemcsak önvezető autóknak épül pálya, de a Telekom is ott fogja tesztelni az 5G hálózatot.

(HVG)

Messze még a tavasz, hideg és sok csapadék lesz a következő napokban

A következő napokban ismét többfelé várható csapadék, havas eső, havazás is.

Az Aldi megvásárolta az Alföldi Tej Kokárdás márkáját

Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. megvásárolta az Alföldi Tej Kft. Kokárdás márkáját, így hazai története során először szerez tulajdonjogot egy magyar brandben.

A közös agrárpolitika létjogosultságát 2020 után is igazolni kell

Amennyiben a KAP költségvetését nem sikerül megvédeni, sem az alapanyag-termelés, sem pedig az azon túl kitűzött célok elérése nem lehet reális elvárás.

Lassult a mezőgazdasági termékek drágulása tavaly decemberben

A mezőgazdasági ráfordítások árszintje a múlt év egészében mindössze 0,1 százalékkal emelkedett, sőt az első három negyedévben alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Továbbra is sokszínű és sikeres az AXIÁL

Egyre nagyobb jelentőséget kapnak a gépekbe integrálható digitális megoldások, mint például a különböző automatikus és feladatoptimalizáló rendszerek vagy a precíziós lehetőségek.

2018. január 26. 08:51

Robotika és Drón Expo

2016. szeptember 10-én első alkalommal rendezik meg a Robotika és Drón Expo-t.

2016. január 8. 17:13

Valley VRI öntözési bemutató

2016. október 27. 17:08