Agrárközélet
Agrárközélet

Az EU-nak a családi gazdaságokat kell támogatnia

Az EU-nak a családi gazdaságokat kell támogatnia

FM Sajtóiroda

A családi gazdaságok érdekeit kell szolgálnia az új Közös Agrárpolitikának – hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Brüsszelben, a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülését követően.

A tárcavezető kijelentette: a magyar kormány számára a magyar gazdák az elsők, éppen ezért ellenzi a dél-amerikai országokkal megkötendő EU-Mercosur szabadkereskedelmi megállapodást, mert annak köszönhetően olcsó tömegtermékek árasztanák el az uniós belső piacot.

A földművelésügyi miniszter emlékeztetett, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) keretében nyújtott területalapú támogatások elsődleges feladata, hogy jövedelempótló pénzügyi hozzájárulást nyújtsanak a gazdáknak, akiknek jövedelme továbbra is jócskán elmarad más ágazatokétól. Ezért Magyarország abban érdekelt, hogy a KAP költségvetése és ezen belül a közvetlen támogatásokra fordítható összegek nagysága 2020 után is legalább a jelenlegi szinten maradjon. Kiemelten fontos az agrárberuházások támogatásának fenntartása a vidékfejlesztésben, a vissza nem térítendő támogatások túlsúlyát meg kell őrizni. A magyar kormány elfogadhatatlannak tartja, hogy a gazdákat megillető forrásokból például a migrációs válság kezelését finanszírozza az unió. Az agrárpénzek a gazdákat illetik – hangsúlyozta Fazekas Sándor.

Egyetértünk a Bizottság azon céljával, miszerint a KAP forrásokat igazságosabban kell elosztani a különböző méretű gazdaságok között. Álláspontunk szerint a KAP-nak a jövőben is mindent meg kell tennie a kis-, és közepes agrárvállalkozások, valamint a családi gazdaságok működésének támogatása érdekében – emelte ki a szaktárca vezetője.

Fazekas Sándor szerint az egyik leghatékonyabb a termeléshez kötött támogatás, ezért kiemelten fontos azok 2020 utáni fenntartása. Ez a közvetlen támogatások egyetlen olyan eleme, amely valóban az aktuális termelést, így az európai mezőgazdasági termelés fenntartását, továbbá versenyképességének megőrzését segíti. Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy ezen támogatásokon keresztül valósítható meg az érzékeny, munkaigényes ágazatok támogatása – tette hozzá Fazekas Sándor.

Az érzékeny ágazatokra további veszélyt jelent a dél-amerikai országokkal megkötendő EU-Mercosur szabadkereskedelmi megállapodás, amelynek köszönhetően olcsó tömegtermékek árasztanák el az uniós belső piacot. A magyar kormány nem fogja ölbe tett kézzel nézni, hogy az EU-Mercosur szabadkereskedelmi megállapodás vesztesei a magyar agrártermelők legyenek – jelentette ki Fazekas Sándor.

Az ülésen a magyar miniszter bemutatta a visegrádi országok, valamint Horvátország által Budapesten aláírt közös nyilatkozatot. A dokumentumban olyan lényegi kérdésekben sikerült közös álláspontot kialakítanunk, mint a KAP két-pilléres szerkezetének megőrzése, a gazdabarát és egyszerű szabályozás igénye, a területalapú támogatások és a termeléshez kötött támogatások fenntartása, vagy a vidékfejlesztés esetében a beruházások meghatározó szerepének megtartása. Nagyon fontosnak tartom, hogy ez volt az első olyan országcsoport, amely közös javaslatokat tett a 2020 utáni KAP elemeire – zárta értékelését Fazekas Sándor.

Több időt kapott a Bayer a megállapodásra

2019. december 9. 13:02

A Bayer számára fontos lenne, hogy a jelentős jogi kockázatokat jelentő ügyeket le tudja zárni, mert ezek már lassan két éve tartják nyomás alatt a részvények árfolyamát.

A mezőgazdaság a legkiszolgáltatottabb az éghajlatváltozásnak

2019. december 9. 09:47

Felelőssége van a mezőgazdaságnak a Kárpát-medence állapotának megőrzéséért, a genetikai sokféleség megtartásáért.

Januárban újra lehet pályázni a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyért!

2019. december 8. 04:36

A védjegyrendszerben az állami szerepvállalás garanciát jelent a minőségre, többek között azért, mert a Nébih laboratóriumai adják az ellenőrzés hátterét, és az Arany Fokozat elnyerésének alapjául szolgáló Termékmustra mögött is a hivatal szakemberei állnak

Közös Agrárpolitika: a jövőről tanácskoztak a közép-kelet-európai agrárszervezetek

2019. december 7. 13:01

Az agrárszervezetek a találkozón a közös agrárpolitika (KAP) jövőjéről tanácskoztak, közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben rögzítették, hogy összehangolják tevékenységüket a 2020-2027 közötti európai uniós agrárpolitika kereteinek és pénzügyi forrásainak kialakítása során.

Zajlik a harc az agrárpénzek megtartásáért

2019. március 26. 09:43

A Kormány az uniós költségvetési tárgyalások kezdetétől világossá tette, hogy kiáll a gazdákat megillető támogatások védelméért. Elfogadhatatlan, hogy a gazdák helyett más célokra fordítsák az uniós forrásokat.

A KAP források szinten tartása elengedhetetlen

2019. szeptember 24. 14:49

A gazdák a talajok szénmegkötő-képességének új agrotechnikai eljárásokkal történő alkalmazásával és növekvő erdőtelepítésekkel tudnak hozzájárulni az éghajlati változások hatásainak csökkentéséhez, ehhez viszont nélkülözhetetlen a KAP források szinten tartása – mondta Dr. Nagy István Helsinkiben, az uniós mezőgazdasági miniszterek informális találkozóján.

EU-s számmisztika: reálértéken akár 15 százalék is lehet az agrártámogatások kurtítása

2018. május 16. 10:21

Az uniós tagállamok kétharmada nem ért egyet azzal a javaslattal, ami 2020 után szerintük aránytalany mértékben megnyirbálná a közös agrárpolitika költségvetését.

26 százalékkal csökkenhet a vidékfejlesztésre fordítható forrás

2019. október 15. 09:29

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2019. október 14-i ülésén Magyarországgal együtt összesen húsz tagállam agrárminisztere támogatta azt a közös nyilatkozatot, amely a Közös Agrárpolitikára (KAP) fordítható források jelenlegi szinten történő megtartását szorgalmazza a következő uniós költségvetési ciklusban.