Agrárközélet
Agrárközélet

Az extrém hideg kihatással van az amerikai mezőgazdaságra is

Az extrém hideg kihatással van az amerikai mezőgazdaságra is

Világgazdaság

Az Egyesült Államok középnyugati részén végigvonuló, mínusz 40 fok körüli extrém hideg megbénította a mezőgazdasági vállalatokat is. A gazdáknak meg kell küzdeniük az állataik épségéért, és a munkavállalókat is fenyegeti a sarki hideg - írja a Világgazdaság.

A sarkvidékről beáramló jeges levegő vágóhidakat és gabonafeldolgozókat is átmeneti telephelybezárásra kényszerített az Egyesült Államokban. A középnyugati térség hőmérséklete olyan alacsony szintre esett, amilyet a Déli-sarkon mérnek – számolt be a Reuters.

Chicagóban figyelmeztetést adtak ki, hogy akár mínusz 48 Celsius-fokra is lesüllyedhet a hőmérséklet. Dakota, Minnesota, Iowa és Wisconsin államokban olyan hideg szeles idő érkezésével számolnak, amilyenre legutóbb az 1990-es években volt példa. A minnesotai International Falls nevű településen a napokban mínusz 43 Celsius-fokot mértek, ami a település történetében az ötödik leghidegebb napnak számított. A hatóságok ezért arra kérték a polgárokat, hogy ha tehetik, ne mozduljanak ki otthonról.

Detroitban melegedőközpontokat működtet a városvezetés a hajléktalanok számára. A sajtó beszámolói szerint házaik előtt, garázsukban, sőt hólapátolás közben is szedett áldozatot a sarkvidéki időjárás: eddig legalább 21-en haltak meg.

A Cargill, amely a világ legnagyobb gabonaforgalmazói közé tatozik, már bezárta néhány telephelyét az extrém hideg miatt – közölte April Nelson, a cég kommunikációs vezetője. Az egyik legnagyobb kukoricafeldolgozóként is ismert vállalat, az ADM (Archer-Daniels-Midland) bezárta néhány gabonasilóját, és megváltoztatott néhány szállítási útvonalat a térségben – közölte Jackie Anderson, az ADM kommunikációs vezetője.

A Tyson Foods nevű húsipari vállalat hat üzemét zárta be átmenetileg, a cég közlése szerint az extrém hideg már a dolgozók épségét veszélyeztette. A Hormel pedig Austin és Minnesota térségében zárta be a vágóhídjait. A szintén hústermelésben érdekelt Smithfield Foods közleményben tudatta, hogy külön óvintézkedéseket tett a dolgozók és az állatok védelme érdekében – idézte az Agrárszektor.

Amerikában a sajtó arról számol be, hogy a farmereknek a befagyott itatórendszert is melegíteniük kellett.
Az istállók nem mindegyike alkalmas a teljes állomány befogadására, sokszor csak a borjak és a fiatal állatok kapják meg a védettebb helyet, míg a tenyészállatoknak kint kellett a fagyot átvészelniük. A sertésólakban folyamatosan fűtenek, elsősorban a vízvezetékek fagyásmentesen tartása érdekében. A feldolgozás csökkenését jól szemlélteti, hogy – az Egyesült Államok földművelésügyi minisztériumának becslése szerint – a sertésvágás a korábbi 466 ezres állományról egy hét alatt 261 ezerre csökkent.

Súlyos veszteségeket okoznak az Oroszország elleni szankciók

Az ágazatok közül a legsúlyosabb veszteséget, 3,99 milliárd dollárt a kohászat szenvedte el, amelyet az agrárszektor követ 1,1 milliárd dollárral.

Hazánk 2030-ra eleget tesz az uniós légszennyezés-csökkentési követelményeknek

2011 óta 160 milliárd forint értékű ipari, közlekedési, mezőgazdasági és lakossági intézkedés járult hozzá a levegő minőségének javításához.

Új műszaki bizottság alakult az élelmiszer-hamisítás ellen

Az Európai Szabványügyi Bizottság (European Committee for Standardization, CEN) jóváhagyta, hogy német vezetéssel egy új műszaki bizottság alakuljon meg, CEN/TC 460 „Élelmiszer-hamisítás” címmel.

Fedett termelői piacot, és hűtőházat építenek Letenyén

A beruházás a gazdaságélénkítést és a helyi üzleti infrastrukturális háttér megteremtését szolgálja, amelynek jóvoltából a helyi mezőgazdasági termékeket lehet hatékonyan eljuttatni a helyi piacokra.

Hétfő délután érkezhetnek az első jelentősebb zivatarok

Addig azonban délkeleti áramlással igen száraz levegő lesz felettünk, sok napsütésben lesz részünk.

2018. április 9. 07:52

Visszatér a nyári meleg, záporokra továbbra is számítani kell

Csütörtökön a sok napsütés mellett helyenként alakulhat ki zápor, zivatar. A szél csak zivatarban erősödik meg.

2018. június 17. 18:33

Terménypiac: esik az eső és emiatt az árak is – kivéve itthon!

Az északi félteke időjárása van a középpontban és megy az egyensúlyozás a szükséges csapadék és a vetés késése miatti aggódás között.

2018. április 17. 16:06

Jönnek a fagyok, és havazás is lesz a héten

A hét második felében lehűlésre kell számítani, a leghidegebb órákban mínusz 7 foknál is hidegebb lehet, néhol napközben is mínuszok lesznek.

2018. november 26. 08:29