Agrárközélet
Agrárközélet

Az extrém hideg kihatással van az amerikai mezőgazdaságra is

Az extrém hideg kihatással van az amerikai mezőgazdaságra is

Világgazdaság

Az Egyesült Államok középnyugati részén végigvonuló, mínusz 40 fok körüli extrém hideg megbénította a mezőgazdasági vállalatokat is. A gazdáknak meg kell küzdeniük az állataik épségéért, és a munkavállalókat is fenyegeti a sarki hideg - írja a Világgazdaság.

A sarkvidékről beáramló jeges levegő vágóhidakat és gabonafeldolgozókat is átmeneti telephelybezárásra kényszerített az Egyesült Államokban. A középnyugati térség hőmérséklete olyan alacsony szintre esett, amilyet a Déli-sarkon mérnek – számolt be a Reuters.

Chicagóban figyelmeztetést adtak ki, hogy akár mínusz 48 Celsius-fokra is lesüllyedhet a hőmérséklet. Dakota, Minnesota, Iowa és Wisconsin államokban olyan hideg szeles idő érkezésével számolnak, amilyenre legutóbb az 1990-es években volt példa. A minnesotai International Falls nevű településen a napokban mínusz 43 Celsius-fokot mértek, ami a település történetében az ötödik leghidegebb napnak számított. A hatóságok ezért arra kérték a polgárokat, hogy ha tehetik, ne mozduljanak ki otthonról.

Detroitban melegedőközpontokat működtet a városvezetés a hajléktalanok számára. A sajtó beszámolói szerint házaik előtt, garázsukban, sőt hólapátolás közben is szedett áldozatot a sarkvidéki időjárás: eddig legalább 21-en haltak meg.

A Cargill, amely a világ legnagyobb gabonaforgalmazói közé tatozik, már bezárta néhány telephelyét az extrém hideg miatt – közölte April Nelson, a cég kommunikációs vezetője. Az egyik legnagyobb kukoricafeldolgozóként is ismert vállalat, az ADM (Archer-Daniels-Midland) bezárta néhány gabonasilóját, és megváltoztatott néhány szállítási útvonalat a térségben – közölte Jackie Anderson, az ADM kommunikációs vezetője.

A Tyson Foods nevű húsipari vállalat hat üzemét zárta be átmenetileg, a cég közlése szerint az extrém hideg már a dolgozók épségét veszélyeztette. A Hormel pedig Austin és Minnesota térségében zárta be a vágóhídjait. A szintén hústermelésben érdekelt Smithfield Foods közleményben tudatta, hogy külön óvintézkedéseket tett a dolgozók és az állatok védelme érdekében – idézte az Agrárszektor.

Amerikában a sajtó arról számol be, hogy a farmereknek a befagyott itatórendszert is melegíteniük kellett.
Az istállók nem mindegyike alkalmas a teljes állomány befogadására, sokszor csak a borjak és a fiatal állatok kapják meg a védettebb helyet, míg a tenyészállatoknak kint kellett a fagyot átvészelniük. A sertésólakban folyamatosan fűtenek, elsősorban a vízvezetékek fagyásmentesen tartása érdekében. A feldolgozás csökkenését jól szemlélteti, hogy – az Egyesült Államok földművelésügyi minisztériumának becslése szerint – a sertésvágás a korábbi 466 ezres állományról egy hét alatt 261 ezerre csökkent.

Új neve van az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének

2019. április 25. 07:46

A FÉSZ tagjai évi 1800 milliárd forint bruttó termelési értéket állítanak elő, a hazai mezőgazdasági árutermelés 50-55 százalékát vásárolják fel, az iparágban alkalmazott hazai munkaerő 75 százalékát foglalkoztatják.

Sikeresek a hazai agrárcégek az orosz piacon

2019. április 24. 10:16

Nemrég orosz sajtóhírek szerint felmerült az orosz embargó esetleges szigorításának lehetősége is, ami igen érzékenyen érintené Magyarország és az uniós országok eddig még nem korlátozott tenyésztési célú szarvasmarha kivitelét is.

Lendületben a hazai bioágazat

2019. április 24. 07:17

Az adatok azt mutatják, hogy Magyarországon az elmúlt időszakban az ökológiai művelésű ültetvények és szántók aránya nőtt, a közeljövőben az ökogyepterületek nagyobb mértékű emelkedése várható.

Zsugorodó közfoglalkoztatás? - A számok ezt mutatják!

2019. április 23. 07:47

A közfoglalkoztatottak száma folyamatosan csökken (a mezőgazdasági közfoglalkoztatásban résztvevőké is), egyre több álláskereső találja meg helyét a nyílt munkaerőpiacon. 2010-óta harmadára csökkent a munkanélküliség, 800 ezerrel több a munkavállaló, 7 százalékuk a mezőgazdaságban helyezkedett el.

Reggel autózna? Ónos esőre kell számítani!

2019. január 27. 16:43

Este, éjjel keleten átmenetileg csökken a felhőzet, miközben délnyugat felől fokozatosan beborul az ég, és az éjszaka második felében a Dunántúlon, hétfőn már másutt is sokfelé várható csapadék: a keleti, délkeleti megyékben esőre, másutt kezdetben vegyes halmazállapotú csapadékra, majd egyre inkább havazásra kell számítani.

Meleg és eső - ez lesz a hétvégén

2018. május 25. 04:07

A hétvégén is többször várható zápor, zivatar, de marad a meleg, néhol 30 fokig is felmelegedhet a levegő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép – március

2018. március 26. 09:13

A hosszú távú hatások ismeretében előre, könnyebben fel lehet készülni a világpiac várható alakulására.

Tovább csökken a hőmérséklet, fagyos idővel érkezik a március

2018. február 25. 16:57

Folytatódik a lehűlés, csütörtökön, a tavasz első napján néhol mínusz 20 Celsius-foknál is hidegebb lehet.