Agrárközélet

Az unióban csökkentenék az üvegházhatású gázok kibocsátását

Agrofórum Online

A tagállamok illetékes miniszterei az Európai Unió 2021 és 2030 közötti klímapolitikájának fő elemeit tartalmazó jogszabálytervezeteket vitattak meg és fogadtak el 2017. október 13-án, az Európai Tanács Környezetvédelmi Tanácsa luxembourgi ülésén. Ez többek között érinti az erdőket is.

A Tanács megállapodásra jutott a közös kötelezettségvállalásról szóló rendeletre, valamint a földhasználatról, a földhasználat-megváltoztatásról és az erdőgazdálkodásról (LULUCF) szóló rendeletre vonatkozó tárgyalási álláspontjáról.

Az erőfeszítés-megosztási rendeletre vonatkozó jogszabályjavaslat célja, hogy az Európai Unió tagállamaiban az épületek hűtése és fűtése során, továbbá a közlekedés, a hulladékgazdálkodás és a mezőgazdaság által a légkörbe bocsátott üvegházhatású gázok mennyisége 2030-ig együttesen 30 százalékkal csökkenjen a 2005-ös szinthez képest. Ezt a javaslatot a tagállami delegáltak egyhangúan elfogadták.

A másik jogszabálytervezet ahhoz az uniós célhoz kapcsolódik, hogy a légkörbe bocsátott szén-dioxid – pl. erdők általi – megkötésében ne következzen be számottevő csökkenés 2030-ig. Ezért a tagállamoknak biztosítaniuk kell azt, hogy a földhasználat, a földhasználat-változtatás és erdészet összességében továbbra is széndioxid-nyelőként működjön. Ezt a jogszabályjavaslatot minősített többséggel fogadta el a Tanács.

A két rendelet révén az EU azon átfogó célkitűzésének teljesítéséhez is közelebb kerülhet, hogy 2030-ra az 1990-es szinthez képest legalább 40%-kal csökkentse a kibocsátásokat, így ezek a jogszabályok az éghajlatváltozásról szóló párizsi megállapodás keretében vállalt kötelezettségek teljesítését is elősegítik majd. A létrejött politikai megállapodások alapján indulhatnak meg az egyeztetések az Európai Parlamenttel a két jogszabály tartalmának, szövegének véglegesítéséről.

(NFM/Európai Tanács)

Messze még a tavasz, hideg és sok csapadék lesz a következő napokban

A következő napokban ismét többfelé várható csapadék, havas eső, havazás is.

Az Aldi megvásárolta az Alföldi Tej Kokárdás márkáját

Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. megvásárolta az Alföldi Tej Kft. Kokárdás márkáját, így hazai története során először szerez tulajdonjogot egy magyar brandben.

A közös agrárpolitika létjogosultságát 2020 után is igazolni kell

Amennyiben a KAP költségvetését nem sikerül megvédeni, sem az alapanyag-termelés, sem pedig az azon túl kitűzött célok elérése nem lehet reális elvárás.

Lassult a mezőgazdasági termékek drágulása tavaly decemberben

A mezőgazdasági ráfordítások árszintje a múlt év egészében mindössze 0,1 százalékkal emelkedett, sőt az első három negyedévben alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Az Európai Bizottság javaslatot tett az egységes áfaövezet létrehozására

A bizottság javasolja, hogy több vállalkozás vehesse igénybe az egyszerűbb áfaszabályokat, amelyek jelenleg csak a legkisebb cégek számára elérhetőek.

2018. január 19. 08:24

Szigorítanák a méz piacra jutását az Európai Unióban

A méz eredetének pontos feltüntetésével és bizonyos technológiai eljárások használatának tiltásával is szigorítanák a méz piacra jutását az Európai Unióban.

2018. január 2. 13:25

Így változhat a Közös Agrárpolitika

A rugalmas, igazságos és fenntartható közös agrárpolitika megteremtése a célja az Európai Bizottságnak.

2017. november 30. 09:51

60 milliárd eurót kell hatékonyan elkölteni az agráriumban 2018-ban

Kompromisszumos megállapodásra jutottak az Európai Unió jövő évi – a mezőgazdaságnak jutó forrásokat is tartalmazó – költségvetéséről a tagországok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament (EP) küldöttei.

2017. november 21. 10:40