Agrárközélet
Agrárközélet

Az uniós programok csúszása esetén is számolhatnak a gazdák a támogatások előfinanszírozásával

Az uniós programok csúszása esetén is számolhatnak a gazdák a támogatások előfinanszírozásával

OTP Agrár

Ha nem sikerül az év végéig megállapodniuk az uniós tagállamoknak a következő ciklus - a 2021 és ’27 közötti időszak - közösségi költségvetéséről, akkor veszélybe kerülhet több 2021-re tervezett támogatási program elindítása.

A magyar gazdák azonban akkor is támaszkodhatnak gyors, egyszerű és kiszámítható előfinanszírozási forrásra, ha csak jövőre lesz megállapodás a büdzséről, és így 2021 átmeneti év lehet, amelyre a 2020. évi szabályok vonatkoznak.

A következő uniós költségvetési ciklus programjainak esetleges késéséről szóló sajtóhírek után, nemrég az Európai Bizottság is úgy fogalmazott közleményében, hogy „egyre nagyobb szükség van a vezetők stratégiai útmutatására ahhoz, hogy az új programokat 2021. január 1-jén késedelem nélkül el lehessen indítani”. Előfordulhat, hogy váratlan helyzetek miatt, a mezőgazdasági vállalkozásoknak év közben likviditási gondjai akadnak, például nincs a vállalkozás számláján elegendő forrás a beszállítók kifizetésére. A likviditási problémák áthidalását segíti az OTP Zöld Kártya – Támogatás faktoring konstrukció, amelyet az OTP Agrár az uniós és állami mezőgazdasági támogatások előfinanszírozására alakított ki. Fontos információ, hogy az érintettek már nem csak a jövő évre, hanem 2021-re is igényelhetik.

„Az akár két évre is igényelhető OTP Zöld Kártya – Támogatás faktoringnak köszönhetően a gazdáknak nem kell tartaniuk a támogatási programok esetleges csúszásától, továbbra is kiszámítható pályán tervezhetnek. Az áthidaló kölcsön igénylői röviddel a szükséges dokumentumok benyújtását követően hozzájuthatnak az előfinanszírozáshoz” – mondta Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgató helyettese.

A konstrukció csaknem 30 uniós és állami támogatási jogcím előfinanszírozására alkalmazható, amelyeknek 5 legfőbb típusa: az egységes területalapú támogatások (SAPS), a zöldítés, az Agrár Környezetgazdálkodási támogatások (AKG), a fiatal mezőgazdasági termelők támogatása, és a Natura 2000 gyepterületek kompenzációs kifizetései. Ahogy a jogosultak akár többféle támogatást is igénybe vehetnek, úgy többet is előfinanszírozhatnak egyszerre.

„Nagyon gyorsan és gördülékenyen zajlott az OTP Zöld Kártya – Támogatás faktoring igénylése” – fogalmazott a 15 éve szarvasmarha-tenyésztéssel foglalkozó Oláh Judit. A Hajdú-Bihar megyei családi gazdálkodó két jogcímen nyert támogatást is előfinanszírozott a hiteltermékkel, amelyet telephelye fejlesztésére fordított. „Minden olyan támogatásra jogosult gazdálkodónak bátran ajánlom az előfinanszírozás lehetőségét, akinek valamilyen okból gyorsan van szüksége plusz forrásra. A dokumentáció egyszerű és könnyen teljesíthető.  A hitel kiszámítható, rugalmas és nincs szükség banki biztosítékra sem” – tette hozzá Oláh Judit.

A konstrukció hatékony segítséget jelenthet mindazok számára, akik jogosultak a támogatásra, de például nem elegendő számukra az előleg vagy nem tudják megvárni, amíg megérkezik számlájukra az összeg. A Magyar Államkincstár 2019. október 16-án kezdte meg a mezőgazdasági termelőknek nyújtott agrártámogatások előlegeinek kifizetését. Év végéig mintegy 200 milliárd forintot fizetnek ki a közvetlen támogatásokból, míg a Vidékfejlesztési program egyes terület- és állatalapú támogatásaiból 30 milliárd forint előleg kifizetése várható.

Több időt kapott a Bayer a megállapodásra

2019. december 9. 13:02

A Bayer számára fontos lenne, hogy a jelentős jogi kockázatokat jelentő ügyeket le tudja zárni, mert ezek már lassan két éve tartják nyomás alatt a részvények árfolyamát.

A mezőgazdaság a legkiszolgáltatottabb az éghajlatváltozásnak

2019. december 9. 09:47

Felelőssége van a mezőgazdaságnak a Kárpát-medence állapotának megőrzéséért, a genetikai sokféleség megtartásáért.

Januárban újra lehet pályázni a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyért!

2019. december 8. 04:36

A védjegyrendszerben az állami szerepvállalás garanciát jelent a minőségre, többek között azért, mert a Nébih laboratóriumai adják az ellenőrzés hátterét, és az Arany Fokozat elnyerésének alapjául szolgáló Termékmustra mögött is a hivatal szakemberei állnak

Közös Agrárpolitika: a jövőről tanácskoztak a közép-kelet-európai agrárszervezetek

2019. december 7. 13:01

Az agrárszervezetek a találkozón a közös agrárpolitika (KAP) jövőjéről tanácskoztak, közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben rögzítették, hogy összehangolják tevékenységüket a 2020-2027 közötti európai uniós agrárpolitika kereteinek és pénzügyi forrásainak kialakítása során.

Változások a mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése pályázatban

2018. március 20. 19:00

Módosult a „Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése” című pályázati felhívás.

Fontos támogatási tudnivalók

2019. augusztus 15. 11:38

Meghosszabbítják a szárítmány-előállítók támogatásának kérelmezési határidejét, továbbá a baromfi- és sertéságazati piaci szereplők foglalkoztatási célú támogatásának fajlagos összege foglalkoztatottként 500 ezer forintra emelkedett.

A birtokon tartási kötelezettség főbb előírásai

2019. május 31. 10:03

Elhullott, leölt, valamint selejtezett állat esetében a birtokon tartási feltétel teljesül, amennyiben kérelmező a kiesett egyedet a kieséstől számított hatvan napon belül a támogatási feltételeknek megfelelő egyeddel, saját költségére pótolja.

Napirenden a halastavi gazdaságok támogatása

2018. március 20. 10:52

Tizenhat tagország kérte a Bizottságot a halastavi gazdaságok támogatásának fenntartására.