Borászatok: már csak 40 százalékuk veszteséges

Agrofórum Online

Alaposan megerősödtek a magyar borászatok: kevesebb a veszteséges cég, egyúttal a bevételi átlag jelentősen nőtt tavaly, pedig az importborok tömeges jelenlétével is meg kell küzdeniük a piaci szereplőknek.

Tavaly 878 szőlőbor termelésével foglalkozó vállalkozás működött Magyarországon, közülük átlagosan ötből négy adott le céges beszámolót. Ezekből kiderült, hogy 40 százalékuk működött veszteségesen, ami azt jelenti, valamelyest javultak az ágazat kilátásai – derült ki a Világgazdaság érdeklődésére az Opten Kft. által közölt adatokból.

A céginformációs szolgáltató tájékoztatása szerint a hazai borászatok összesített árbevétele 101,16 milliárd forint volt az elmúlt évben. Tavalyelőtt ugyan valamivel több, 101,77 milliárd volt a szektor együttes forgalma, valójában mégis növekedtek a cégek, hiszen a számuk csökkenésével az éves bevételek átlagosan 130,6 millió forintról 140,3-re ugrottak. Ez annak fényében komoly előrelépés, hogy a piacot elárasztják az olasz és spanyol importból származó asztali borok, melyek – ha minőségben feltétlenül nem is – árban mindenképp versenyképesek a hazai termékekkel.

A forgalmi adatok alapján a legkisebb résztvevők vannak többségben: a magyar borászatok közel 70 százaléka, 607 cég könyvelt el tavaly 100 millió forint alatti forgalmat, nyolcvanketten pedig 100 és 500 millió forint között zártak. Efelett már csak mutatóban akad néhány kiemelkedő szereplő, 500 millió és 1 milliárd között tizenhárman vannak, 1 és 5 milliárd között pedig tizenheten. Az 5-10 milliárd forintos sávban, illetve 10 milliárd felett csupán egy-egy vállalkozás található.

Ahogy a magyar sörfőzdék, úgy a hazai borászatok esetében is megállapítható, hogy hiányoznak a palettáról a közepes méretű cégek: a sok családi kisvállalkozás mellett néhány technológiai fejlettségben és termelési volumenben élen járó óriás határozza meg az ágazatot. A jövőben a szektor lehetőségeit az időjárási viszonyok mellett az uniós támogatások felhasználása és a sikeres bormarketing határozhatja meg.

A bor- és gasztromarketing irányítása a Magyar Turisztikai Ügynökségnél (MTÜ) is új alapokra került idén júniustól a turisztikai országmárka kialakítása érdekében. A szervezet szakemberei a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával karöltve még ezen a nyáron mind a hat borrégióba ellátogatnak, hogy egy szakmai rendezvénysorozat keretében új, egységes borarculatot alakítsanak ki.

A magyar borok hitelességének megerősítése érdekében a Földművelésügyi Minisztérium eredetmintázati térkép létrehozását is kezdeményezte, így a borászatok egy éven át ingyenesen végeztethetnek analitikai vizsgálatokat. Ezek alkalmasak egy-egy régió, évjárat vagy fajta beazonosítására, ellenőrizhetővé válik, hogy a címkén feltüntetett adatok helyesek-e. A térkép segítséget jelenthet a piacra jutásban, és a vizsgálatokkal alátámasztott tanúsítvány a külföldi kereskedőkben is bizalmat ébreszthet.

(Világgazdaság)

Ötszörösére növelnék a gazdák az öntözhető terület nagyságát

A jelenlegi 80 ezer hektár helyett 377 ezer hektáron öntöznének a jövőben a gazdálkodók a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) öntözési vízigény-felmérésének eredményei szerint.

Őstermelői igazolvány: március 20. a határidő

Az őstermelők 2018. március 20-ig érvényesíthetik igazolványukat annak érdekében, hogy őstermelői jogviszonyuk folyamatos legyen és az őstermelőként történő értékesítési tevékenységüket idén is jogszerűen folytathassák.

Az Európai Bizottság pontosítja a növényvédőszer-használati tilalom részletszabályait

A zöldítésben elszámolni kívánt évelő nitrogénmegkötő növénykultúrákban január 1-jétől december 31-ig (kivéve a telepítés és a feltörés évét) tilos a növényvédőszer-használat abban az évben, amikor a területet ökológiai jelentőségű területként elszámolják.

Nemere István - Földbarát könyvbemutató

A Phylazonit Technológia egy csodálatos eszköz arra, hogy óvjuk a környezetünket, hozzájáruljunk egy fenntartható mezőgazdasághoz és hosszú távon megőrizzük, javítsuk a termőföldek állapotát.

Borkomplexum épülhet Budafokon

A létrejövő komplexumban a Kárpát-medence húsz-harminc borvidéke, annak mintegy négyszáz borászata mutatkozhat be.

2018. február 18. 11:57

Növelnék a dél-balatoni borok népszerűségét

Területét tekintve a dél-balatoni az ország ötödik legnagyobb borvidéke, és mintegy háromezer ember dolgozik a szőlőtermesztésben.

2018. február 7. 07:52

A monori bor is uniós oltalmat kapott

A monori szőlők termőterülete a Gödöllő-Monori-dombság nagytájon, a Cserhát hegység délnyugati szegélyén elhelyezkedő dombvonulaton, átlagosan 200 méter tengerszint feletti magasságban fekszik.

2018. február 19. 13:30

Furmint Február, ahol száz kiállító boraival ismerkedhet meg

A Furmint Február rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet erre a kiemelkedő minőségű, Kárpát-medencei szőlőfajtára.

2018. január 24. 10:08