Agrárközélet

Csehország 1500 ukrán mezőgazdasági vendégmunkást fogad be

Agrofórum Online

A cseh agrárkamara korábbi közlése szerint Csehországban a nyári szezonban mintegy 15 ezer munkás hiányzik a mezőgazdasági területen.

Az agrártárca közleménye szerint a projekt megvalósítása januárban kezdődik, az ukránok fél évtől másfél évig dolgozhatnának Csehországban egyszerűsített eljárás keretében.

Az egyszerűsített eljárás lényegében azt jelenti, hogy a csehországi agrármunka iránt érdeklődő ukrán állampolgárok kérelmét a hosszadalmas hivatalos regisztráció mellőzésével intézik el a hivatalok.
   
A mezőgazdasági tárca azt állítja, hogy a projekt megvalósítása nem fog kedvezőtlenül hatni a cseh munkaerőpiacra. Olyan állásokról lenne szó, amelyek standard módon megjelennek a szabad munkahelyek jegyzékében. Az ukrán mezőgazdasági vendégmunkások csehországi alkalmazását a cseh agrárkamara, az élelmiszeripari kamara és az agrárszövetség fogja garantálni és ellenőrizni. 
   
A cseh kormány már februárban úgy döntött, hogy az idén ötezerre emeli az ukrán vendégmunkások kvótáját.
   
A csehországi vállalatok már hosszabb ideje bírálják a kormányt, hogy az ukrán munkaerő behozatala a nehézkes és korrupt bürokrácia következtében nagyon lassú. A sajtóban közölt értesülések szerint az ukrán állampolgárok érdeklődése a csehországi munka iránt igen magas. az érdeklődőknek azonban átlagban legalább 1300 eurót kell kifizetniük a különféle közvetítőknek azért, hogy kérvényüket elhelyezzék a hivatalos regisztrációs rendszerben.
   
Csehországban jelenleg több mint százezer ukrajnai vendégmunkás dolgozik, közöttük sok kárpátaljai magyar is.

(MTI)

Messze még a tavasz, hideg és sok csapadék lesz a következő napokban

A következő napokban ismét többfelé várható csapadék, havas eső, havazás is.

Az Aldi megvásárolta az Alföldi Tej Kokárdás márkáját

Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. megvásárolta az Alföldi Tej Kft. Kokárdás márkáját, így hazai története során először szerez tulajdonjogot egy magyar brandben.

A közös agrárpolitika létjogosultságát 2020 után is igazolni kell

Amennyiben a KAP költségvetését nem sikerül megvédeni, sem az alapanyag-termelés, sem pedig az azon túl kitűzött célok elérése nem lehet reális elvárás.

Lassult a mezőgazdasági termékek drágulása tavaly decemberben

A mezőgazdasági ráfordítások árszintje a múlt év egészében mindössze 0,1 százalékkal emelkedett, sőt az első három negyedévben alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Ősszel elindulhat a magyar gyümölcsfajták exportja Ukrajnába

A megállapodás az exportlehetőségeken túl kutatási együttműködésről, oktatási projektekről, termesztési-technológiák és certifikációs (tanúsítási) rendszer átadásáról, valamint egy Kárpátalja területén létrehozott faiskoláról is szól.

2018. január 23. 14:09

Újabb afrikai sertéspestises vaddisznót lőttek ki Kárpátalján

A betegség vaddisznóállományban történő terjedésének megakadályozása az állategészségügyi és a vadászati szervek összehangolt stratégiáját igényli.

2018. január 23. 08:41

Nehezebb lesz exportálni a gabonát

Erőteljes versenytársat kaptak az unióban a magyar gazdálkodók az ukránok közös piacra történő beengedésével.

2017. szeptember 15. 10:28