Agrárközélet
Agrárközélet

Emelkedett a piaci hitelek aránya

Emelkedett a piaci hitelek aránya

Világgazdaság

Növekedett az agrár- és az élelmiszeripari vállalkozások összesített hitelállománya, ezen belül a piaci hitelek aránya is – áll az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentésében.

A KSH adatai szerint az erdőgazdálkodással és halászattal együtt számított mezőgazdasági beruházások volumene 10,6 százalékkal bővült 2017 harmadik negyedévéhez képest. Ez elmaradt a nemzetgazdaság egészében mért 22 százalékos növekedéstől – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI). Az AKI szerint a kedvező kamat- és finanszírozási környezet továbbra is arra ösztönzi az agrárium szereplőit, hogy hitelforrásokat is igénybe vegyenek.

A teljes agrárgazdaság hitelállománya 2018. szeptember 30-án 1118,6 milliárd forint volt, 45 milliárd forinttal meghaladva az egy évvel korábban mért értéket. Ebből a mezőgazdaság 625,3 milliárd, míg az élelmiszeripar 493,3 milliárd forinttal részesedett.

A teljes ágazati hitelállomány 49,5 százaléka piaci alapú hitel volt. Utóbbi részesedése a mezőgazdaságon belül volt alacsonyabb:

42,3 százalékot tett ki az aktuális negyedévben, ami 2,8 százalékpontos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszeriparban a piaci hitelállomány aránya 58,6 százalék volt. A mezőgazdasághoz hasonlóan itt is nőtt a részesedés, az előző év harmadik negyedévéhez képest 6,1 százalékponttal.

A mezőgazdasági és élelmiszeripari egyéni gazdaságok együttes hitelállománya a tavalyi év első három negyedévében növekvő tendenciát mutatott. Ám ha a 316,3 milliárd forintos állományértéket az egy évvel korábbival vetjük össze, 6 százalékos csökkenést tapasztalunk. Az egyéni gazdaságok egy évvel korábbi, 335,8 milliárd forintos hitelállománya még 31,3 százalékos részesedést tett ki 2017 harmadik negyedévében az agrárgazdaság teljes – akkor 1073,3 milliárd forintos – hitelállományából, 2018 harmadik negyedévében azonban ez az arány 28,3 százalékra mérséklődött. Eszerint az összesen 1118,6 milliárd forintból 316,3 milliárd forintot az egyéni, 802,3 milliárd forintot a társas vállalkozások képviseltek.

A részesedés csökkenésének oka elsősorban az, hogy az élelmiszeripari társas vállalkozások hitelei egy év alatt 16,0 százalékkal bővültek.

A hitelállományból a legmagasabb részesedéssel a mezőgazdaságon belül a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó gazdaságok rendelkeztek 2018 harmadik negyedévében is, részarányuk 69,2 százalékot tett ki. Hitelállományuk ugyanakkor az aktuális negyedév végére 4,7 százalékkal, 216,2 milliárd forintra csökkent az előző év azonos időszakához képest. A változást elsősorban a hosszú lejáratú forgóeszközhitelek 7,7 milliárd forintos és a beruházási hitelek 4,8 milliárd forintos csökkenése idézte elő.

A szántóföldinövény-termesztők hitelállományához hasonlóan az állattenyésztési szakágazatban is csökkenésről számolt be az AKI az elmúlt egy év alatt 5,7 milliárd forinttal mérséklődött a hitelállomány értéke, szintén a hosszú lejáratú hitelek nagymértékű visszaesése miatt.

A kertészeti ágazat hitelállománya 1,3 százalékkal emelkedett, az egyéb szakágazatok vállalkozásai által felvett hitelállomány 0,9 milliárd forinttal csökkent, 29,4 milliárd forintot tett ki 2018 harmadik negyedévének végén. Az egyéni gazdaságok hitelállományának 46,1 százaléka az őstermelőkhöz, 53,9 százaléka pedig az egyéni vállalkozókhoz került 2018 harmadik negyedévének végén.

Elindult a tavaszi élelmiszermustra

Országszerte március 25-től április 22-ig tart idén a tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzés sorozat. Az akciót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal koordinálja, a vizsgálatokat a Nébih és a kormányhivatalok szakemberei végzik.

A Magosz is támogatja a tejtermelők keddi demonstrációját

A 14 forintos, azonnali árcsökkentést a magas előállítási költségek és a piaci viszonyok sem indokolják, ám beláthatatlan következményekkel járhat a teljes magyar tejágazat számára.

Javult a mezőgazdaság tűzvédelmi helyzete

Összességében megállapítható, hogy a gazdasági szereplők a betakarítási munkálatok vonatkozó tűzvédelmi előírásait jellemzően betartották, kirívó szabálytalanságot az ellenőrzések során az ellenőrök nem tapasztaltak.

Tavasszal ismét itt a zártkert megújítási program

A program célja, hogy a falvakban és kistelepülések határában lévő zártkertekben újra induljon a hagyományos gazdálkodás, őshonos gyümölcsfajtákat telepítsenek az emberek, a termésből pedig minél jobb minőségű helyi termék készüljön.

6 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak idén augusztusban

A gabonafélék ára 13,9 százalékkal emelkedett. A búza felvásárlási ára 14,9 százalékkal volt magasabb a tavaly augusztusinál a kukoricáé 12,7 százalékkal emelkedett.

2018. október 12. 09:17

4,9%-kal növekedtek a mezőgazdasági termelői árak

2018 februárjában a mezőgazdasági termelői árak 4,9%-kal növekedtek az előző év azonos időszakához képest.

2018. április 12. 09:37

Összeírják a gazdálkodókat!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) megkezdte az egyéni gazdaságok júniusi összeírását.

2018. május 16. 10:27

Versenyképesebb a magyar mezőgazdaság

Az agrártárca várakozásai szerint a mezőgazdaság beruházásainak dinamikus bővülése 2019-ben is folytatódik, amit a vidékfejlesztési források kifizetésének felfutása, és a minisztérium által tervezett beruházási hitelprogram is ösztönöz.

2019. március 4. 10:33