Európának új, átfogó fehérjepolitikára van szüksége

Agrofórum Online

Magyarország zászlóvivője az Európai Unióban a GMO-mentes fehérje ellátást célzó kezdeményezéseknek és programoknak - mondta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár egyik szakmai konferenciáján.

Nagy István emlékeztetett arra, hogy a hazánkban bevezetett GMO-mentes jelölés tájékoztató és piacteremtő funkciót is jelent. A GMO-mentesként jelölt állati eredetű termék azt jelenti, hogy az adott állat GMO-mentes takarmányt fogyasztott. Növényi eredetű termékek esetében pedig a jelölés azt jelenti, hogy a termék nem tartalmaz GMO-t.

A GMO-mentes jelölés alapvetően lehetőséget, és nem kötelezettséget jelent az élelmiszer-előállítóknak – hangsúlyozta az államtitkár. A Földművelésügyi Minisztérium a napokban védjegyként is bejelentette a GMO-mentes jelölést, mely fokozott biztonságot jelent majd a fogyasztóknak és az előállítóknak egyaránt.

A kiváló minőségű, GMO-mentes fehérje arányának növelésére a szaktárca 2013-ban hirdetette meg a Nemzeti Fehérjeprogramot. A program egyik kiemelt területe a hazai GMO-mentes szója-előállítás és felhasználás növelése. Így a GMO-mentes jelölés a magyar fehérjestratégia megvalósításának is fontos elemévé válhat a jövőben – emelte ki Nagy István.

Az államtitkár aláhúzta, Európának új, átfogó fehérjepolitikára van szüksége a mezőgazdaságban és élelmiszergyártásban, amely a hazai forrásokat jobban kihasználja, és ellensúlyozza az élelmiszerekben és állati takarmányban felhasznált GMO- szójabab nagyfokú, tengerentúli importtól való függését.

(FM Sajtóiroda)

Ötszörösére növelnék a gazdák az öntözhető terület nagyságát

A jelenlegi 80 ezer hektár helyett 377 ezer hektáron öntöznének a jövőben a gazdálkodók a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) öntözési vízigény-felmérésének eredményei szerint.

Őstermelői igazolvány: március 20. a határidő

Az őstermelők 2018. március 20-ig érvényesíthetik igazolványukat annak érdekében, hogy őstermelői jogviszonyuk folyamatos legyen és az őstermelőként történő értékesítési tevékenységüket idén is jogszerűen folytathassák.

Az Európai Bizottság pontosítja a növényvédőszer-használati tilalom részletszabályait

A zöldítésben elszámolni kívánt évelő nitrogénmegkötő növénykultúrákban január 1-jétől december 31-ig (kivéve a telepítés és a feltörés évét) tilos a növényvédőszer-használat abban az évben, amikor a területet ökológiai jelentőségű területként elszámolják.

Nemere István - Földbarát könyvbemutató

A Phylazonit Technológia egy csodálatos eszköz arra, hogy óvjuk a környezetünket, hozzájáruljunk egy fenntartható mezőgazdasághoz és hosszú távon megőrizzük, javítsuk a termőföldek állapotát.

Kockázatokat rejt a génszerkesztés

Óvatosságra int a modern génszerkesztési eljárásokkal kapcsolatban a Földművelésügyi Minisztérium.

2018. január 23. 12:00

Egyre több pénzt hagy a költségvetés az agráriumban

A sertés, a szarvasmarha, a baromfi, a tej és a tojás áfájának csökkentése nagymértékben hozzájárult a feketegazdaság visszaszorításához, a fogyasztás növekedéséhez.

2018. február 9. 09:15

Elhárult a bioetanol- és fehérje-előállítást fenyegető veszély

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén döntött többek között a bioüzemanyagok felhasználási részarányáról és a biomassza-felhasználás csökkentéséről.

2018. január 23. 08:54

Fazekas: hagyományos élelmiszereket kell termelni

Magyarország ragaszkodik a hagyományos élelmiszerekhez, amelyeket azonban a legmodernebb technológiákkal kell előállítani.

2018. január 22. 08:47