Agrárközélet
Agrárközélet

Fel lehet lépni a kettős minőségű élelmiszerekkel szemben

Fel lehet lépni a kettős minőségű élelmiszerekkel szemben

AM Sajtóiroda

Több mint két éve került fókuszba a kettős minőségű élelmiszerek ügye, melyben az Agrárminisztérium határozottan kiállt a vásárlók mellet. Több vizsgálat is bizonyította a jelenség létezését, amelyet végül elismert az Európai Bizottság, és annak elnöke Jean-Claude Juncker is. Sikeres volt a V4-országok és más közép-európai tagállamok összefogása, mert közösen elértük, hogy módosította az Európai Bizottság a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló irányelvet, mely lehetővé teszi a termékek kettős mércéjével szembeni fellépést.

Az Európai Parlament a mai ülésén jóváhagyta a megállapodást a termékek kettős minőségével szembeni fellépést lehetővé tevő előírásokról. A jogszabály tervezet értelmében az emberek megtévesztésének minősülne a jelentősen eltérő összetételű vagy jellemzővel rendelkező termékek azonosként való forgalomba hozatala a különböző tagállamokban. Emellett a tervezetben előírják, hogy a vásárlót tájékoztatni kell a termékek közötti, legitim és objektív okokon alapuló különbségekről is. Ennek minősülhet a nemzeti jogszabály, az alapanyagok elérhetősége vagy szezonalitása, az egészséges étkezés elősegítését célzó önkéntes stratégiák, és az előállítók azon joga, hogy ugyanazon márkájú terméket eltérő tömegű/térfogatú kiszerelésben hozhassa forgalomba.

Az új uniós javaslatcsomag elfogadásával Magyarország és a V4 országok elmúlt években tett közös erőfeszítései eredményesnek bizonyultak. A kettős minőség elleni fellépésre vonatkozó rendelkezésnek köszönhetően lehetővé válik az embereket megtévesztő kereskedelmi gyakorlat visszaszorítása.

Az Agrárminisztérium továbbra is kiáll a hazai vásárlók érdekeiért és a legfontosabb célkitűzésünk, hogy a magyar családok biztonságos, jó minőségű, az egészség megőrzését támogató élelmiszerekhez jussanak hozzá.

Precíziós mezőgazdaság: techgronómia diplomát szerezhetnek a hallgatók Kanadában

2019. július 20. 07:34

A Calgary-ben (Alberta) lévő Olds College különleges képzést indított, amelynek végén precíziós mezőgazdaság/techgronómia diplomához jutnak a hallgatók.

Erdészek a fenntarthatóságért - Erdei Vándortáborok és örökerdő gazdálkodás a Bakonyerdő Zrt.-nél

2019. július 20. 06:34

Az ország több más erdőgazdaságához hasonlóan a Bakonyerdő Zrt. is kiemelten fontos feladatának tartja a környezettudatos nevelést, amelynek az erdei iskolák mellett az Erdei Vándortáborok is fontos eszközei.

Digitális információ munkacsoport alakult a kamarában

2019. július 19. 10:52

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarán (NAK) belül megalakult a Digitálisinformáció-szolgáltatók és technológiai fejlesztők, innováció munkacsoport. A grémium az idehaza helyspecifikus gazdálkodást választók számára kíván minőségi támogatást nyújtani a NAK segítségével.

Növekedhet a nyerstej és a feldolgozott tejtermékek ára

2019. július 19. 07:34

Rendkívül fontos feladat a tejtermelőktől a kiskereskedőkig terjedő termékpálya szereplői közötti, a megemelkedett előállítási költségek okozta feszültségek rendezése.

Csehország büntetni fogja a kettős minőségű élelmiszerek árusítását

2019. május 21. 08:06

Csehország már évek óta a visegrádi négyek közül a legerőteljesebben bírálja azt a gyakorlatot, miszerint számos élelmiszert a gyártók azonos csomagolásban, de eltérő összetételben árusítanak egyes országokban.

2020 végéig meghosszabbították az orosz élelmiszer-embargót

2019. június 25. 08:02

A rendelet lehetővé teszi, hogy a szankció alá eső cikkeket magánszemélyek személyes fogyasztásra behozzák.

Módosult az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő műanyagokról és műanyag tárgyakról szóló rendelet

2018. június 7. 07:45

A legújabb munkák eredményeképpen a Hatóság véleményeket fogadott el, amelyekben újból értékeli az élelmiszerek perklorátszennyezését, valamint a lakosság étrendi expozícióját a perklorát tekintetében.

Az agrárkamara az élelmiszerek áfacsökkentésének folytatását szorgalmazza

2018. február 27. 13:06

Folytatni kell az alapvető élelmiszerek áfa-csökkentését, mivel ennek gazdaságfehérítő hatása megkérdőjelezhetetlen, és hatékonyan javítja a legálisan működő piaci szereplők versenyképességét.