Agrárközélet
Agrárközélet

Fotókiállítással és nyereményjátékkal mutatkozott be a Vesd bele magad! Program

Fotókiállítással és nyereményjátékkal mutatkozott be a Vesd bele magad! Program

Agrofórum Online

A résztvevő gyermekek fotóiból válogatott kiállítással, életmód és agrár totóval mutatkozott be az AGRYA Vesd bele magad! Programja. A Program keretében kisgyermekes családok pályázhattak tavasszal vetőmag csomagokra. A kezdeményezés az Agrárminisztérium és az AGRYA hozzájárulásával, valamint az Auchan az Ifjúságért Alapítvány 3,2 millió forintos támogatásával valósult meg. A Program fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter.

Székesfehérváron és Szegeden mutatkozott be a Vesd bele magad! Program a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége-AGRYA és az Auchan együttműködésének részeként. A Programban résztvevő gyerekek fotóiból készült fotókiállítás mellett az érdeklődők megtudhatták, hogy mennyit tudnak az egészséges táplálkozásról és a mezőgazdaságról. Egy játékos életmód-, táplálkozási- és agrár totó sikeres kitöltői zöldség, gyümölcs csomagot kaptak. A nyereményeket az AGRYA fiatal helyi gazda tagjai ajánlották fel.

Az Auchan társadalmi felelősségvállalás stratégiájának egyik kiemelkedő eleme a helyi közösségek céljainak a támogatása. A Vesd bele magad! Program kiemelkedő példája azoknak a kezdeményezéseknek, amelyek a mikroközösségek mindennapjait kreatív módon, játékosan, edukatív jelleggel teszik jobbá. Az áruházlánc az AGRYA kezdeményezését az Auchan az Ifjúságért Alapítványán keresztül támogatja, amely több mint húsz éve karol fel európai, hét éve pedig magyarországi kezdeményezéseket is. A programot az Auchan székesfehérvári és szegedi áruháza mentorálja.

A Vesd bele magad! Programot 2011-ben indította az AGRYA, akkor még általános iskolák közvetítésével. Más vetőmagosztási akcióktól annyiban különbözik ez a kezdeményezés, hogy a célja egyértelműen az élményszerzés, a szemlélet formálás, és célcsoportjaként kisiskolás korú gyerekeket nevelő családokat szólít meg.

Az ingyenes vetőmag csomagokra pályázni kellett, azonban a vetőmag csomagot a család kisgyermek tagja kapta, nyerte. Így a pályázatnak nagyon fontos része volt, hogy a későbbi „kiskertész”, a kisgyermek egy általa készített rajzzal, kézzel írt történettel mutassa be, hogy miért szeretne kertészkedni, hogy mit gondol a kertészkedésről. A programba a 6-12 éves korú gyermekeket nevelő családok jelentkezhettek.

A program hangsúlyozottan nem szociális szempontok szerint válogat a vetőmagok kiosztásakor, hanem az érdeklődésre, kíváncsiságra, már meglevő motivációkra épít. A célja az, hogy a gyerekek kedvet kapjanak értékteremtő, valós kétkezi tevékenységekhez, hogy friss levegőn legyenek, mozogjanak, hogy jobban odafigyeljenek a táplálkozásukra, életmódjukra. A Program arra is felhívja a figyelmet, hogy kevés befektetéssel, munkával sok odafigyeléssel megtermelhető a szezonális friss zöldség egy család számára.

Az érdeklődés folyamatos fenntartására a kertészkedő családokat növényvédelmi és tápanyag gazdálkodási szakértő segíti, hogy egészséges, szép zöldségeik teremjenek, minden hónapban készül egy gyerekeknek szóló életmód és táplálkozási hírlevél, valamint a családok kitölthetnek egy on-line életmód és táplálkozási totót is. A kiskertészek havonta fényképet, beszámolót küldenek élményeikről, melyek megtalálhatóak a Vesd bele magad! Program Facebook oldalán. Az élménybeszámolót beküldők és a totót sikeresen kitöltők között minden hónapban 50+10 apró ajándékot sorsol ki az AGRYA.

Az országos program részeként 944 család 1017 vetőmag csomagot kapott. Fejér megyébe került a csomagok 18 százaléka, Csongrád megyébe pedig a 12 százaléka. Ez köszönhető annak is, hogy a két megyében, célzott, többlet kommunikáció kapcsolódott a programhoz.

A folyamatos kommunikációnak és a nyereményjátéknak köszönhetően meglepően kevés család szállt ki a programból. A június végi adatok szerint 823 olyan család volt, amely áprilistól minden hónapban elküldte az élménybeszámolóját. A Fejér megyei és Csongrád megyei számok szintén biztatóak. Fejér megyében 131 család, Csongrád megyében 106 család azóta is kertészkedik a gyerekek bevonásával a beszámolók szerint. Ez egy nagyon jó eredmény, hiszen egy önkéntes tevékenységre épülő programról van szó.

A Program további két időpontban újra bemutatkozik Székesfehérváron és Szegeden:

Auchan Székesfehérvár: augusztus 2., Auchan Szeged: augusztus 23.

Több mint 152 millió facsemetét termeltek idén

2019. december 5. 10:02

A Magyarországon működő 400 csemetekertben idén több mint 152 millió facsemetét termeltek, ami azt jelenti, hogy a magyar erdészeti szaporítóanyag-termelés ki tudja elégíteni a belföldi erdőtelepítési igényeket.

Tudjon meg mindent a kölcsönös megfeleltetésről! - 1. rész: Mi fán terem a KM?

2019. december 5. 07:36

A kölcsönös megfeleltetés minden gazdálkodóra vonatkozik, akik tevékenységükhöz támogatást vesznek igénybe a közösségi forrásokból.

Felmentették Kis Miklós Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkárt

2019. december 4. 15:17

Áder János köztársasági elnök felmentette Kis Miklós Zsoltot, az Agrárminisztérium államtitkárát.

Százezreket érintő agrártörvény jön 2020-ban

2019. december 4. 15:07

Az öntözésfejlesztésről szóló törvényt jövő hét kedden várhatóan elfogadja a parlament, és 2020. január elsejével életbe is lép.

Ingyenes programmal segíti a kamara a fiatal gazdálkodókat

2019. október 9. 09:03

A képzés 16 résztvevőjét pályázaton keresztül választják ki a 18 és 30 év közötti, mezőgazdasági tevékenységet végző magyarországi fiatalok közül.

A tagállamoknak is ösztönözniük kell a generációváltást

2019. november 19. 06:18

A tagállamoknak növelniük kellene a fiatal mezőgazdasági termelők oktatására és képzésére, illetve a nekik nyújtott tanácsadásra szánt összegeket.

Fiatal gazdáknak szervez szakmai programokat az agrárkamara és az AGRYA

2019. január 15. 13:33

Az események ingyenesek, de előzetes regisztrációhoz kötöttek, az érdeklődők a kamara honlapján jelentkezhetnek.

Mezőgazdaság: jöjjenek a fiatalok!

2019. július 24. 09:21

A több évtizede gazdálkodó mezőgazdasági termelők nagy részénél napjainkban egyre sürgetőbbé válik a generációváltás. Mindez óriási kihívás elé állítja az ágazatot, ugyanakkor lehetőséget is jelent, hiszen a fiatalokkal friss, az információs társadalom nyújtotta tudás is bekerülhet a mezőgazdasági gyakorlatba. Az OTP Agrárszakértői szerint célszerű lenne megerősíteni a fiatal gazdákat segítő eszközöket.