Agrárközélet

Hamarosan újra OMÉK

AMC

Október 7- 10. között rendezik a 2021. évi Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt (OMÉK) az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérőrendezvényeként a HUNGEXPO területén, az E és B pavilonokban az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum szervezésében.

Dr. Nagy István agrárminiszter az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón kiemelte, a kétévente megrendezendő Kárpát-medencei seregszemle célja bemutatni az agrárium és az élelmiszeripar szereplőit, az egészséges, fenntartható, GMO-mentes élelmiszereket, valamint szakmai fórumot biztosítani az ágazat szereplőinek az agrárgazdaság aktuális kérdéseinek megvitatására.

Dr. Nagy István agrárminiszter a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) nemzeti büszkeségünk, az agrárium ünnepe, amely az egész térségben kiemelkedő rendezvény. A rendezvénnyel szeretnék megmutatni mindazt, amire a magyar gazdák büszkék lehetnek: kiváló magyar növény- és állatfajtákat, a magyar gazdák innovációit, és a termékek feldolgozásának korszerű módszereit – mindazt a hagyományt, örökséget, tudást és fejlesztést, mely biztosítja, hogy a magyar lakosság és a külföldi piacok vásárlói megbízható minőségű, kiváló magyar élelmiszereket fogyaszthassanak.

Felidézte, az első, 1829-ben életre hívott állatbemutató megálmodója Széchenyi István, egyszer úgy fogalmazott: „a termékeny föld teszi gazdaggá a nemzetet”. Idén is ennek szellemi örökségnek birtokában szervezik meg a 80. OMÉK-ot, amely a múltból táplálkozik, és a jövőbe mutat. Küldetése, hogy tradicionális értékeink megőrzése és felmutatása mellett hirdesse a 21. századi mezőgazdaság vívmányait.

Ahogy a kétévente megrendezett eseményt minden alkalommal, így idén is megújítják, sőt koncepciójában is változik. A korábbi években folyamatosan nőtt az érdeklődők száma: 2019-ben összesen 85 ezren látogattak ki a 40 ezer négyzetméteren, 700 kiállítóval megrendezett eseményre. Idén remélhetőleg még ennél is többen tekintik meg a kiállítást, hiszen nem különálló rendezvényként, hanem a Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérő rendezvényeként valósul meg a HUNGEXPO területén. A mostani, rendhagyó rendezvényen egy szakmai, egy kistermelői pavilonnal, valamint egy őshonos udvarral várják a látogatókat. Az OMÉK tehát ismét egy olyan esemény lesz, amely nemcsak a szakmát, hanem az egész társadalmat megmozgatja határinkon innen és túl.

A szakmai, E pavilonban bemutatják az Agrárminisztérium szakmai programjait és interaktív formában azok eredményei. A fókuszban az öntözésfejlesztés, az országfásítási program és a vidékfejlesztés áll majd, a kiváló magyar borok iránt érdeklődő látogatókat borszemináriumi tér várja. A kistermelői B pavilonban interaktív foglalkozásokon ismerkedhetnek meg hungarikumainkkal, kistermelői vásáron és mesterség-bemutatón vehetnek részt, a kisebbeket pedig egy gyermeksziget várja. Az őshonos udvarban pedig bepillantást nyerhetnek a hazánkban tenyésztett állatfajok, -fajták és védett őshonos magyar haszonállatok sokaságába.

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője kiemelte az OMÉK a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar seregszemléje és a magyar vidék bemutatkozása kétévente a fővárosban. Hagyományos értelemben vett kiállítás, melyen helyet kapnak szakmai és kulturális programok, tematikus rendezvények is.  Az elmúlt másfél év megmutatta a magyar vidék erejét. Láthattuk, hogy az nem csupán kultúránk és hagyományaink őrzője, hanem biztonságunk záloga is. Megtapasztalhattuk ugyanis, hogy még a legnehezebb időszakban is biztonságban volt hazánk élelmiszerellátása. Fontos, hogy az OMÉK-on való találkozások, a szakmai fórum mellett láthatóvá tegyék a vidék erejét és széles körben bemutassák, hol tart a magyar agárirum. Másrészt fogyasztásösztönző kampányaik fontos része a tudatos vásárlásra való figyelemfelhívás és edukáció is, így vadhúsból, halakból készült ételeket és hozzájuk illő borokat is kóstolhatnak majd a látogatók. Emellett receptekkel, praktikákkal is készülnek, hogy a gasztronómiai élményeket megtapasztalva, otthon is el tudják készíteni majd a kiváló ételeket.  A rendezvényen a SVÉT-el együttműködve főzőverseny is lesz, illetve 8-10 000 fiatal agrárszakiskolást is várnak különböző szakmai programokkal. Az OMÉK-on hangsúlyosan jelennek meg a világkiállítás céljaival is párhuzamos, ahhoz szorosan kapcsolódó projektek is. Ilyen például az Agrárminisztérium országfásítási programja, ami az erdészek, a vadászok, és a méhészek munkáját is segíti. Az OMÉK és az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás is a természetet szerető és értő emberek rendezvénye, így a két rendezvény együtt még tágabb spektrumot ad majd mindabból a minket körülvevő világból, amit fontos megértenünk, értékelnünk és megőriznünk a jövő generációi számára.

Gulyás Andrea, az Egy a Természettel Nonprofit Kft. kiemelt ügyekért felelős igazgatója hangsúlyozta, hogy akevesebb mint három hét múlva, szeptember 25-én nyíló „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás, akárcsak az OMÉK, a körülöttünk lévő világ értékeinek fontosságáról, megőrzéséről és hasznosításáról szól. A mostani egy egyszeri és megismételhetetlen alkalom, hiszen együtt valósul meg két ilyen nagyszabású rendezvény, amelyek mindegyike látogatható a világkiállításra érvényes belépőjeggyel.

Az OMÉK-on hangsúlyosan jelennek meg a világkiállítás céljaival is párhuzamos, ahhoz szorosan kapcsolódó projektek. Ezzel összhangban van az emlékerdő-telepítési programjuk, amelyben a 22 állami erdőgazdaság egy-egy hektár erdőt telepített országszerte a világkiállítás emlékére.  A világhírű magyar vadgazdálkodás egyik pozitív hozadéka az az erdőről-mezőről származó gasztronómiai alapanyag-sokszínűség, amelyet a világkiállításon is bemutatnak majd. A hazai és nemzetközi szakmai konferenciák mellett többek közt szórakoztató kutyásbemutatók, gasztropasszázs, kulturális fesztivál, családbarát, lovas és interaktív programok is várják a látogatókat a HUNGEXPO mellett még több budapesti, valamint vidéki helyszínen.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megvan, kit választott új elnöknek a NAK a lemondott Győrffy Balázs helyére

2024. szeptember 13. 13:13

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2024. szeptember 13-án tartotta meg az erről döntő országos küldöttgyűlését.

Ő lehet Győrffy Balázs utóda a NAK élén

2024. augusztus 30. 08:40

Az Agrárminisztérium helyettes államtitkárát, Papp Zsoltot jelölik a NAK élére, a 304 országos küldött szeptember 13-án dönt a javaslatról.

Kátrányka, a kátrányba ragadt sün szerencsés története

2024. augusztus 26. 12:40

Rosszul indult a szerda egy tündéri fiatal sün számára. Szerencsére nem hagyták cserben (azaz kátrányban), így jól végződött az eset.

Azonnali hatállyal távozik Győrffy Balázs, a NAK elnöke

2024. augusztus 23. 12:40

A pápai születésű agrárszakember 2013-tól töltötte be a NAK elnöki tisztét. A tisztségre további két alkalommal, 2017-ben és 2022-ben is újraválasztották.

Ebben az évben a Bábolnai Gazdanapok a 79. OMÉK társren­dezvénye

2019. augusztus 25. 19:26

Az agrárium kiemelkedő eseménye az elmúlt 30 év­ben nemcsak hagyományt teremtett, hanem a hazai agrárium egyik értékes rendezvényévé vált.

A 85 ezer látogatót is meghaladta az idei OMÉK

2019. szeptember 30. 08:33

Több mint 85 ezer látogatót fogadott 15 országból az idei, 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK), ezzel a magyar agrárium legrégebbi és egyben legnagyobb tradíciókkal bíró seregszemléje sikerrel zárult.

Arasson sikert - 32. Bábolnai Gazdanapok

2019. augusztus 14. 11:34

Hamarosan megnyitja kapuit a több mint három évtizedes múltra visszatekintő kiállítás, a Bábolnai Gazdanapok.

A vidéki ízek legjavát szállítják a budapesti vásárlók ajtajáig

2019. október 4. 12:03

A NekedTerem a vidéki termelők készítményeit szállítja házhoz - legyen szó szezonális zöldségekről, gyümölcsökről, pékáruról, lekvárról, tejtermékekről, borokról, vagy olyan különlegességekről mint a szarvasgomba, esetleg a levendulás, homoktövises italok.