Agrárközélet

Innovatív rágógumi nyert az Ecotrophelia versenyen az OMÉK-on

Agrofórum Online

Fogszuvasodást gátló rágógumit, étvágygerjesztő illatokat és egy különleges száraztésztát is kifejlesztettek azok az egyetemi és főiskolai hallgatók, akik idén részt vettek az Ecotrophelia Magyarország élelmiszer-innovációs versenyen.

A megmérettetésnek most először adott otthont az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) 2017. szeptember 21-én. A kifejezetten egyetemi és főiskolai hallgatók számára meghirdetett versenyen a Debreceni Egyetem Mezőgazdasági-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karáról három csapat indult. A csapatok kreativitását is kihívás elé állító erőpróba győztese az ACeBuG Team által kifejlesztett fogszuvasodást gátló hatóanyagot tartalmazó rágógumi lett, így az ő termékük képviselheti hazánkat az Ecotrophelia Europe nemzetközi fordulóján novemberben, Londonban.

Magyarországon 2013 óta rendezik meg az egyetemi és főiskolai hallgatók számára meghirdetett Ecotrophelia élelmiszer-innovációs versenyt, amelynek idén először az Agrármarketing Centrum szervezésében az OMÉK adott otthont. A vetélkedés fő célja, hogy a csapatok innovatív élelmiszereket állítsanak elő, és kifejlesztésük során olyan ökológiai szempontokat is figyelembe vegyenek, mint a fenntarthatóság, az élelmiszerpazarlás redukálása és a rövid ellátási láncok használata. Ezen kívül a termékeknek kereskedelmi potenciállal is bírniuk kell.

A magyarországi fordulókért 2013 óta a Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. felel. A versenyt működtető nemzetközi hálózat (European Collaboration of the National Food Technology Platforms) tagjaként és az ÉFOSZ szakértőjeként a FoodDrinkEurope innovációs tevékenységeiben a Campden BRI munkájáat az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) támogatásával végzi. A 2017-es magyarországi verseny megszervezését az Agrármarketing Centrum vállalta magára.

Az Ecotrophelia magyarországi történetében már számos innovatív megoldást sikerült kifejleszteniük a magyar résztvevőknek, amellyel a nemzetközi megmérettetésen is elindulhattak. 2013-ban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi egyetem csapata egy GabonArt névre hallgató búzaliszt alapú sütőkeverék termékcsaládot fejlesztett ki. 2014-ben szintén a Műegyetem csapata egy gyógynövény-sűrítménnyel ízesített élőflórás joghurttal képviselte hazánkat a nemzetközi döntőben. 2015-ben a Corvinus Egyetem diákjai utazhattak a nemzetközi döntőre VeSage elnevezésű zöldség alapú felvágottjukkal, majd Milánóban, az Universal Expón megrendezett Ecotrophelia Europe döntőn az első díjat is elhozták ezzel a termékükkel. 2016-ban a Szent István Egyetem képviselte hazánkat a nemzetközi megmérettetésen, tojásból, tejből, gyümölcsökből készült Fitstick elnevezésű egészséges nassolnivalójukkal.

Az idei verseny győztese, a cukor és allergénmentes, gyümölcskivonatot tartalmazó rágógumi olyan hatóanyagot tartalmaz, ami fogszuvasodást gátló hatással bír. Az egészségmegőrző, csomagolását tekintve pedig újrahasznosítható anyagból készített terméket kifejlesztő ACeBuG Team fiataljai 2017. november 21-22-én Londonban, a Food Matters Live kiállításon megrendezett nemzetközi fordulón mérhetik össze tudásukat a többi európai csapattal. Az érdeklődők a győztes termékkel 2018. február 7-9. között a Hungexpón megrendezett Sirha Budapest nemzetközi élelmiszeripari kiállításon is megismerkedhetnek majd.

(OMÉK)

Ötszörösére növelnék a gazdák az öntözhető terület nagyságát

A jelenlegi 80 ezer hektár helyett 377 ezer hektáron öntöznének a jövőben a gazdálkodók a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) öntözési vízigény-felmérésének eredményei szerint.

Őstermelői igazolvány: március 20. a határidő

Az őstermelők 2018. március 20-ig érvényesíthetik igazolványukat annak érdekében, hogy őstermelői jogviszonyuk folyamatos legyen és az őstermelőként történő értékesítési tevékenységüket idén is jogszerűen folytathassák.

Az Európai Bizottság pontosítja a növényvédőszer-használati tilalom részletszabályait

A zöldítésben elszámolni kívánt évelő nitrogénmegkötő növénykultúrákban január 1-jétől december 31-ig (kivéve a telepítés és a feltörés évét) tilos a növényvédőszer-használat abban az évben, amikor a területet ökológiai jelentőségű területként elszámolják.

Nemere István - Földbarát könyvbemutató

A Phylazonit Technológia egy csodálatos eszköz arra, hogy óvjuk a környezetünket, hozzájáruljunk egy fenntartható mezőgazdasághoz és hosszú távon megőrizzük, javítsuk a termőföldek állapotát.

Több mint egy tonna tartós élelmiszer gyűlt össze jótékony célra

Nagy sikere volt az Agrármarketing Centrum jótékony célú felhívásának az OMÉK-on: 1230 kg tartós élelmiszer gyűlt össze.

2017. szeptember 28. 08:29

Sikerrel zárult az OMÉK

Az idei rendezvény 988 kiállítójával rekordot döntött, hiszen soha ennyien még nem jöttek el és nem mutatták meg a magyar föld legjavát, a Kárpát-medence kincseit.

2017. szeptember 25. 09:38

Jelentős a mezőgazdaság nemzetgazdasági súlya

Tavaly a mezőgazdaság a 2 százalékos GDP-növekedéshez, 0,6 százalékponttal, a növekedés csaknem harmadával járult hozzá.

2017. szeptember 21. 16:08

Rendhagyó agrárgazdasági szakmai nappal nyílt meg az OMÉK

Az eseményen a legnagyobb hazai agrárszakmai és élelmiszeripari döntéshozókat, termelőket és beszerzőket látták vendégül.

2017. szeptember 21. 12:36