Agrárközélet
Agrárközélet

Jobb, ha megszokjuk a szélsőséges időjárást

Jobb, ha megszokjuk a szélsőséges időjárást

Syngenta blog

A tavalyihoz hasonló aszályok rövidesen nem kivételes események lesznek, hanem a negyvenes években az ilyen szélsőséges időjárás lesz az általános – figyelmeztet az EU Science Hub, az Európai Bizottság tudományos szolgálata.

Tavaly tavasszal és nyáron hosszan tartó aszály sújtotta Közép- és Észak-Európát, míg délen szokatlanul sok csapadék hullott. Németországban például hat hónapon át nem esett az eső, vagyis az egész tavaszi és nyári időszakban, míg a tavasz különösen csapadékos volt az Ibériai-félszigeten, és mindkét szélsőséges anomália jelentős hatással volt a terméshozamra.

Ezek az ellentétes éghajlati anomáliák – az Európa északi részén tapasztalt forró szárazság és a déli viharos esőzések – azonos időben nem fordultak elő az elmúlt 500 év során. Mindez folytatódott a télen is, míg Európa azon szélessége, amelybe hazánk is tartozik, a két véglet között örlődött, ami frontok egymást követő sorát jelentette, csapadékot viszont nem.

Mivel a jövőben a szélsőséges időjárási jelenségek egyre gyakoribbakká válnak a kutatók szerint, egyikük, Andrea Toreti kiemeli az innovatív, az aszályokhoz való alkalmazkodási stratégiák szükségességét a mezőgazdaságban.

„Az előrejelzések azt mutatják, hogy az éghajlat egyre melegebbé válik, a felhőszakadások-viharok pedig gyakoribbak és erősebbek lesznek. Ilyen körülmények között azonban veszélybe kerül az élelmiszer-ellátás biztonsága, hiszen a gazdaságok és a mezőgazdasági adminisztráció még középtávú terveket sem tud készíteni. Az elmúlt évet vegyük riadónak, amely arra hív fel, hogy olyan stratégiákra van szükség, amelyek révén megbirkózhatunk a sűrűsödő szélsőséges időjárási eseményekkel.”

Digitális információ munkacsoport alakult a kamarában

2019. július 19. 10:52

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarán (NAK) belül megalakult a Digitálisinformáció-szolgáltatók és technológiai fejlesztők, innováció munkacsoport. A grémium az idehaza helyspecifikus gazdálkodást választók számára kíván minőségi támogatást nyújtani a NAK segítségével.

Növekedhet a nyerstej és a feldolgozott tejtermékek ára

2019. július 19. 07:34

Rendkívül fontos feladat a tejtermelőktől a kiskereskedőkig terjedő termékpálya szereplői közötti, a megemelkedett előállítási költségek okozta feszültségek rendezése.

Európai Precíziós Gazdálkodási Konferencia Budapesten

2019. július 19. 05:38

A precíziós gazdálkodás kiemelten fontos nemzetgazdasági szempontból is, mert a digitális technológiák kulcsszerepet játszanak abban, hogy a gazdálkodók megfeleljenek a klímaváltozás, a fenntarthatóság és a versenyképesség kihívásainak.

Nincs ok az aggodalomra, az uniós élelmiszerek döntően szermaradvány-mentesek

2019. július 18. 09:33

Az európai fogyasztók negatív egészségügyi hatást okozó szermaradvány-kitettsége alacsony.

Akár talajmenti fagy is jöhet - drasztikus időjárás-változás

2019. május 3. 10:27

Már az elmúlt tíz nap esői is számottevően csökkentették a szárazságot az ország aszállyal jobban sújtott, keleti felén, és az aranyat érő csapadéknak az előttünk álló héten is jelentős utánpótlása ígérkezik. Ezzel együtt vasárnaptól átmeneti lehűlés is érkezik.

Időjárás: ilyen még nem volt Magyarországon

2018. augusztus 30. 08:12

Habár még nincs vége a nyárnak, de a 2018-as év legmelegebb évszaka meteorológus szemmel nézve is furcsa szezonként vonul majd be a magyarországi klímatörténetbe.

Időjárás: ideális körülmények között telelnek az őszi vetések

2019. január 23. 09:15

A hőmérséklet a múlt hetinél kissé alacsonyabban alakul, de nagyobb területre kiterjedő -10 fok alatti, komoly fagyokra nem kell számítani.

Jéggel a fagy ellen: fagyriasztás és fagyvédelmi öntözési rendszer

2019. április 9. 16:37

A precíziós gazdálkodás elengedhetetlen elemei a saját területre vonatkozó agrometeorológiai adatok. A szántóföldi kultúrákban történő hasznosításon túl újabb felhasználási területe a tavaszi fagyriasztás és fagyvédelmi öntözésirendszer-vezérlés a gyümölcsösökben.