Agrárközélet
Agrárközélet

Jobb, ha megszokjuk a szélsőséges időjárást

Jobb, ha megszokjuk a szélsőséges időjárást

Syngenta blog

A tavalyihoz hasonló aszályok rövidesen nem kivételes események lesznek, hanem a negyvenes években az ilyen szélsőséges időjárás lesz az általános – figyelmeztet az EU Science Hub, az Európai Bizottság tudományos szolgálata.

Tavaly tavasszal és nyáron hosszan tartó aszály sújtotta Közép- és Észak-Európát, míg délen szokatlanul sok csapadék hullott. Németországban például hat hónapon át nem esett az eső, vagyis az egész tavaszi és nyári időszakban, míg a tavasz különösen csapadékos volt az Ibériai-félszigeten, és mindkét szélsőséges anomália jelentős hatással volt a terméshozamra.

Ezek az ellentétes éghajlati anomáliák – az Európa északi részén tapasztalt forró szárazság és a déli viharos esőzések – azonos időben nem fordultak elő az elmúlt 500 év során. Mindez folytatódott a télen is, míg Európa azon szélessége, amelybe hazánk is tartozik, a két véglet között örlődött, ami frontok egymást követő sorát jelentette, csapadékot viszont nem.

Mivel a jövőben a szélsőséges időjárási jelenségek egyre gyakoribbakká válnak a kutatók szerint, egyikük, Andrea Toreti kiemeli az innovatív, az aszályokhoz való alkalmazkodási stratégiák szükségességét a mezőgazdaságban.

„Az előrejelzések azt mutatják, hogy az éghajlat egyre melegebbé válik, a felhőszakadások-viharok pedig gyakoribbak és erősebbek lesznek. Ilyen körülmények között azonban veszélybe kerül az élelmiszer-ellátás biztonsága, hiszen a gazdaságok és a mezőgazdasági adminisztráció még középtávú terveket sem tud készíteni. Az elmúlt évet vegyük riadónak, amely arra hív fel, hogy olyan stratégiákra van szükség, amelyek révén megbirkózhatunk a sűrűsödő szélsőséges időjárási eseményekkel.”

Elindult az első európai vízalap

2019. október 16. 14:33

Fontos cél a vízintenzív iparágak - mint a mezőgazdaság, vagy az élelmiszeripar - hatékonyabb vízfelhasználásának előmozdítása, különös tekintettel az aszály okozta gazdasági károk megelőzése.

Brutális kárt okoznak az illegális pálinkafőzők

2019. október 16. 13:35

Csak idén közel tízezer liter gyümölcspárlatot és további nyolcezer liter, erre a célra elkészített cefrét foglalt le a Nemzeti Adó -, és Vámhivatal.

Keleti országok képviselőivel tárgyalt az agrárminiszter

2019. október 16. 08:02

Törökország és Magyarország számára nagy lehetőség lehet a közös fellépés harmadik piacokon, például a vetőmag, húsáruk tekintetében.

Már megint tömeges sasmérgezés

2019. október 15. 10:31

A korábbi években sokszor, legutóbb három hete halhattunk mérgezés miatt elpusztult sasokról, amelyek szinte kivétel nélkül a ragadozókra irányuló illegális pusztításnak estek áldozatul. Ez ellen több esetben hatásosan sikerült fellépnie az MME-nek, a természetvédelmi szervezeteknek és a hatóságoknak, így ezek előfordulása jelentősen csökkent a 2011-2013-as időszakhoz képest.

Jelentős mennyiségű csapadék várható

2019. április 8. 14:47

Az OMSZ szerint ezen a héten többször és sokfelé csapadékos idő várható, szerdáig főleg délen és a Dunántúlon, majd a hét második felében országszerte.

-50 Celsius fok - na de mi is az a hőérzet?

2019. január 31. 10:37

Az elmúlt napokban az Észak-Amerikában mért rendkívül alacsony, rekordközeli hőmérsékleti értékek a magyarországi médiába is bekerültek. -50, -60 fokos hőérzet- vagy angolul wind chill-értékekről olvashatunk.

Reggel autózna? Ónos esőre kell számítani!

2019. január 27. 16:43

Este, éjjel keleten átmenetileg csökken a felhőzet, miközben délnyugat felől fokozatosan beborul az ég, és az éjszaka második felében a Dunántúlon, hétfőn már másutt is sokfelé várható csapadék: a keleti, délkeleti megyékben esőre, másutt kezdetben vegyes halmazállapotú csapadékra, majd egyre inkább havazásra kell számítani.

Hűvös idő kíséri az aratást a következő napokban is - csapadék is lesz

2018. június 24. 16:00

A következő napokban is folytatódik az évszakhoz képest hűvös időjárás: néhol a maximumok is 20 Celsius-fok alatt maradnak, a hét második felében melegszik kissé a levegő.