Agrárközélet
Agrárközélet

Jóváhagyta az EU a szabadkereskedelmi tárgyalások megkezdését Ausztráliával és Új-Zélanddal

Jóváhagyta az EU a szabadkereskedelmi tárgyalások megkezdését Ausztráliával és Új-Zélanddal

MTI

Jóváhagyta az Európai Unió, illetve Ausztrália és Új-Zéland közötti szabadkereskedelmi tárgyalások megkezdését kedden az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács.

“A döntés fontos jelzés mindkét ország számára, hogy nagyra értékeljük a velük kialakított partnerségünket, és szorosabbra kívánjuk fűzni eddigi kapcsolatainkat. Ugyanakkor emlékeztető ez a világ számára is, hogy az EU elkötelezett a nyitottság, a szabad kereskedelem és a globális együttműködés iránt” – mondta Emil Karanikolov, az unió soros elnökségét betöltő Bulgária gazdasági minisztere.

A tanácsi közlemény szerint a tervezett megállapodás legnagyobb nyertese a szolgáltatási szektor, valamint a motoros berendezések, a gépek, a vegyipari termékek és a feldolgozott élelmiszerek ágazata lesz. Mint írták, a tárgyalási megbízás különös figyelmet fordít a sérülékenyebb ágazatok, köztük a mezőgazdaság oly módon való védelmére, hogy a piac megnyitása – de nem teljes liberalizációja – maximális előnyökkel járjon anélkül, hogy a helyi termelők hátrányba kerülnének.

Rámutattak: a mandátum olyan átfogó és modern keretet irányoz elő, amelynek alapját a legmagasabb szintű munkaügyi, biztonsági, környezetvédelmi, klímapolitikai és fogyasztóvédelmi előírások képezik.

Jean-Claude Juncker, a brüsszeli testület elnöke korábban azt közölte, hogy az egyeztetéseket még a bizottság mandátumának végéig, 2019-ig le szeretnék zárni.

Az EU Ausztrália harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere. Az éves kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke tavaly 48 milliárd euró volt, az EU számára több mint 21 milliárd eurós pozitív mérleggel. Új-Zélandnak 9 milliárd euróval az EU volt a második legfontosabb kereskedelmi partnere Ausztrália után. Az uniós külkereskedelmi aktívum értéke 1,9 milliárd euró volt.

A tanács emellett új megközelítést fogadott el az uniós kereskedelmi egyezmények megtárgyalásáról és megkötéséről. Ez az Európai Bíróság azon ítéletén alapszik, amely szerint ezen szerződések rendelkezéseinek túlnyomó többsége az EU kizárólagos hatáskörébe tartozik, ezekhez elég a tagállamok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament jóváhagyása. A nemzeti és regionális parlamentek ratifikálása csak azoknál a pontoknál szükséges, amelyek a külföldi beruházásokra, illetve a befektetők és az államok közti vitarendezésre vonatkoznak, ezeket pedig az új modell értelmében külön fogadnák el. A cél annak a megakadályozása, hogy megismétlődjön az EU-Kanada szabadkereskedelmi megállapodás 2016-os ratifikálásakor fellépő helyzet, amikor a folyamat majdnem meghiúsult a belgiumi Vallónia tartomány ellenállása miatt.

Az Európai Bizottság kereskedelempolitikáért felelős tagját a tanácsülés előtti sajtótájékoztatóján az importált acélra és alumíniumra nemrég kivetett amerikai védővámokról kérdezték. Cecilia Malmström elmondta, bár az EU ideiglenes mentességének június 1-jei határideje egyre közeleg, egyelőre nem tudni, mi várható az ügyben, így fel kell készülni mindkét forgatókönyvre. Kiemelte ugyanakkor: az amerikai fél a jelek szerint nem látja elégségesnek azt a javaslatot, miszerint ha az EU tartós mentességet kap az importvámok alól, akkor kész tárgyalásokat kezdeni a kereskedelmi kapcsolatok javításáról.

Egyszerűsödik a vízjogi engedélyezési eljárás

2019. december 11. 15:47

A jogszabályváltozásnak köszönhetően az öntözésfejlesztési tervek pontosan meghatározzák a továbbiakban, hogy mely területek alkalmasak az öntözésre, azokon milyen feltételekkel és technológiával lehetséges a gazdálkodás.

3,1 százalékkal nőtt idén a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke

2019. december 11. 11:33

A növénytermesztés volumene 2,3 százalékkal mérséklődött az első előzetes adatok szerint. A 3,0 százalékos áremelkedéssel együtt az idei termelési érték 0,7 százalékkal haladta meg a tavalyit és 1569 milliárd forintot tett ki.

Az öntözéses gazdálkodást támogatja az Országgyűlés által elfogadott új törvény

2019. december 11. 08:49

A kormány 2020 és 2030 között évente 17 milliárd forintot biztosít arra, hogy emelkedjen az öntözött területek nagysága, bővüljön az öntözésbe bevont gazdálkodók száma, így emelkedjen a mezőgazdasági termelés hatékonysága.

GMO-mentes Magyarországért Egyesület: már az Erste Bank is a pártoló tagok sorában

2019. december 10. 05:43

Az Erste Bank értékrendjébe, az általa immár 200 éve képviselt elvek közé a GMO-mentes Magyarországért Egyesület célkitűzései pontosan illeszkednek.

Jelentősen megnőtt az unió tojásimportja

2018. december 6. 03:33

Az Európai Bizottság adatai szerint az unió tojástermékimportja csaknem 70 százalékkal 22 ezer tonnára emelkedett.

Növényvédő szerek: újdonság az engedélyezési eljárás során

2018. április 17. 12:24

Az Európai Bizottság nagyobb átláthatóságot kíván a növényvédő szerek engedélyezésében.

Európa új kutatási irányokat keres a tej és tejtermékek minőségének javítására

2018. június 6. 14:20

Idd csak meg a tejet! Erre a mondatra mindannyian emlékszünk a gyerekkorunkból. A tej és a különféle tejtermékek egész életünkben, egészen idős korunkig fontos fehérje- és kalciumforrást jelentenek.

Maradhat a SAPS rendszer 2020 után

2018. március 20. 10:40

Jók a kilátások arra, hogy 2020 után is pénzügyileg erős marad a Közös Agrárpolitika (KAP).