A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik.

Hirdetés átugrása (X)
Agrárközélet

Jövőre fokozott munkavédelmi ellenőrzések lesznek a mezőgazdaságban

Agrofórum Online

A Nemzetgazdasági Minisztérium közzétette a 2018. évi munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzési irányelveit és az országos hatósági ellenőrzési tervét. Kiemelt figyelmet szentelnek a mezőgazdasági tevékenységet végző vállalkozásoknak és azok alkalmazottjainak.

2018. második és harmadik negyedévében, azaz április 1-től szeptember 30-ig számíthatnak látogatásra az érintettek. A tárca szerint azért fókuszálnak a mezőgazdaságra, mert a baleseti veszélyforrások és az egészségkárosító kockázatok lehetősége miatt az egyik legveszélyesebb területnek számít. A sajátosságok miatt ugyanis – például a szabadban, melegházakban, gépekkel, állatokkal, elszigetelt munkahelyen, vegyi anyagokkal történő munkavégzés – magas azoknak a veszélyforrásoknak a száma, amelyeknek a munkavállalók ki vannak téve. Ezt a statisztika is alátámasztja: 2016-ban összesen 837 munkabalesetet jelentettek az agráriumi munkáltatók, amelyből 18 halálos, 7 pedig súlyos volt. Az NGM megjegyezte, az országos célvizsgálat kapcsolódik a 2017 nyarán elindított kétéves mezőgazdasági munkavédelmi kampányhoz. (Ebben a NAK is részt vesz saját szervezésű tájékoztató fórumaival.) A tervbe vett ellenőrzések számáról meglehetősen szűkszavúan fogalmaz a tárca, annyit közöltek, hogy „munkavédelmi feladatot ellátó állami tisztviselőnként 10 munkáltató” fér bele, a fővárosban pedig a III. kerületi járási hivatal vezetője határozza meg, hogy kihez látogatnak el a hatósági szakemberek.

Ugyanakkor az első és a negyedik negyedévben felkészülhetnek a munkakörülmények célvizsgálatára azok az agrárcégek, amelyek dolgozókat kölcsönöznek. Az ilyen típusú ellenőrzést a tárca szerint az indokolja, hogy 2016 első kilenc hónapja alatt több mint 500 munkabaleset történt a kikölcsönzött munkaerők körében, és amelyek közül több súlyos eset is volt. Mindkét hatósági célvizsgálat során az esetleges cégeket érintő szankció, a munkavédelmi bírság – jogszabály alapján – 50 ezer forinttól 10 millió forintig terjedhet, míg adott esetben a munkavállalók 500 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújthatók.

Kifejezett munkaügyi ellenőrzéseket is végez az NGM jövőre. 2018. március és április között általánosan a minimálbérre és a garantált bérminimumra vonatkozó, 2018. január 1-től érvényes rendelkezések betartását vizsgálják majd meg. Június és július során pedig a foglalkoztatásra vonatkozó alapvető szabályok érvényre juttatására irányul az akcióellenőrzés. Szeptember és október folyamán a mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és halászati ágazatban, valamint a feldolgozóiparon belül az élelmiszer- és italgyártási alágazatok területén működő munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatának célvizsgálatára kerül sor. Ezt a minisztérium azzal indokolta, hogy ezeknek a terülteken tevékenykedő vállalkozások körében évek óta nem volt ilyen ellenőrzés, illetve egyes terülteken nőtt a súlyos jogsértések száma.

(NAK)

Messze még a tavasz, hideg és sok csapadék lesz a következő napokban

A következő napokban ismét többfelé várható csapadék, havas eső, havazás is.

Az Aldi megvásárolta az Alföldi Tej Kokárdás márkáját

Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. megvásárolta az Alföldi Tej Kft. Kokárdás márkáját, így hazai története során először szerez tulajdonjogot egy magyar brandben.

A közös agrárpolitika létjogosultságát 2020 után is igazolni kell

Amennyiben a KAP költségvetését nem sikerül megvédeni, sem az alapanyag-termelés, sem pedig az azon túl kitűzött célok elérése nem lehet reális elvárás.

Lassult a mezőgazdasági termékek drágulása tavaly decemberben

A mezőgazdasági ráfordítások árszintje a múlt év egészében mindössze 0,1 százalékkal emelkedett, sőt az első három negyedévben alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Újabb halálos mezőgazdasági baleset

Ezúttal egy kasza kardántengelye okozott tragédiát.

2017. október 26. 18:49

A baromfitartók járványvédelmi felkészültségét ellenőrizték

Érezhető a javulás, az igazi szemlélet- és gondolkodásbéli változás még nem történt meg az állattartáshoz kapcsolódó járványvédelmi beruházások megvalósításában.

2017. október 11. 08:38

Nőtt a mezőgazdaságban a feketefoglalkoztatás

A hatósági ellenőrzések során az agráriumban munkavédelmi hiányosságokat is tapasztaltak.

2017. augusztus 29. 14:48

Megkezdődött a parlagfű légi felderítése

A földterületek parlagfű mentes állapotát a szezon végéig kötelező fenntartani!

2017. augusztus 24. 13:16