Agrárközélet
Agrárközélet

Kárpát-medencei falugazdászprogram indulhat az idén

Kárpát-medencei falugazdászprogram indulhat az idén

Magyar Idők

Jól képzett falugazdászok segíthetik a határon túli magyar gazdálkodók boldogulását. A tervek szerint az Agrárminisztérium hamarosan elindíthatja a programot. A szakemberek segítségével számos támogatáshoz és pályázati pénzhez juthatnak hozzá az érintettek, a gazdaságok fejlődése pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többen találják meg számításukat szülőföldjükön - írja a Magyar Idők.

Óriási mérföldkőhöz érkezett a határon túli magyar gazdálkodók támogatására irányuló kormányzati törekvés, az idén ugyanis elindulhat a teljes Kárpát-medencét lefedő falugazdászprogram; a hálózat működtetésére évi 420 millió forintot meghaladó összeg áll rendelkezésre.

Ebből több mint száz külhoni szakember láthatja el fontos információkkal és a gazdálkodáshoz szükséges tanácsokkal a határon túl élő termelőket. Nagy István agrárminiszter a Magyar Időknek elmondta: a tárca ma már mintegy ötven agrárszervezettel működik együtt, rajtuk keresztül 500 ezer magyar gazdálkodó családot érnek el.

– A határon túli gazdaszervezetek elnökei évek óta jelzik, hogy az ottani magyar agrárvállalkozókhoz egyáltalán nem vagy nem kellő mértékben jut el a gazdálkodásukat elősegítő támogatási vagy szakmai jellegű tájékoztatás – fogalmazott a tárcavezető.

Ez egyrészt az államnyelv, illetve a modern információs technológiák nem megfelelő szintű ismeretéből, másrészt abból fakad, hogy nincs megfelelő érdekképviselete a magyar gazdák többségét jellemző kis- és középgazdálkodói rétegnek, illetve nem létezik kiépített, a gazdák szakmai orientáció­ját szolgáló intézményrendszer az érintett országokban.

A Kárpát-medencei falugazdászprogram célja ezért az, hogy a határon túli agrárszervezetek olyan falugazdászokat alkalmazzanak, akik jól ismerik az államnyelvet, magas szintű informatikai ismeretekkel és agrárvégzettséggel rendelkeznek. Így tényleges segítséget tudnak nyújtani az érintett gazdálkodóknak.

– A programra elkülönített forrás olyan befektetett eszköz, amelynek multiplikatív hatása van. A falugazdászok munkájának eredményeként a külhoni mezőgazdászok bevonhatóvá válhatnak az anyaországi kül- és belkereskedelembe is, a támogatások által pedig megerősödhetnek a gazdaságok – mutatott rá Nagy István.

A szakemberek legfőbb feladata az aktuális pályázati lehetőségekkel kapcsolatos tájékoztatás, valamint azon életképes, magyar tulajdonosi körrel bíró és minőségi élelmiszert előállító kis- és közepes agrárvállalkozások feltérképezése és regisztrációja, amelyek révén a külhoni magyarság gazdasági ereje növelhető.

Emellett a tárca várakozásai szerint a falugazdászok a külhoni gazdaságfejlesztési programokban benyújtott pályázatok véleményezése terén, valamint a nyertes pályázatok ellenőrzése szempontjából is kiemelt szerepet tölthetnek majd be.

– A falugazdászok segítségével megpályázott és sikeresen elnyert nemzeti és európai uniós támogatások hozzájárulnak a termelők versenyképességének javításához, a gazdaságok fejlődéséhez és a munkahelyteremtéshez is.

Ennek köszönhetően biztosítható a szülőföldön való érvényesülés – jegyezte meg az agrárminiszter. Hozzátette: a mezőgazdaság a vele foglalkozókat jó értelemben véve röghöz köti, és ezáltal a szülőföldön való megmaradás, a boldogulás egyik legfontosabb eszköze lehet. Éppen ezért az elmúlt években nagy hangsúlyt fektettek a külhoni agrároktatás támogatására is.

Ma már gyakornokprogram, ösztöndíj-lehetőségek várják a fiatalokat, emellett a felnőtteknek is indítottak képzéseket. A tervek között szerepel határon túli magyar nyelvű mezőgazdasági szakképzés gyakorlati oktatóközpontjai­nak létrehozása is.

Kárpátaljai gazdáknak az idén vetőmagot is biztosított a magyar kormány, ezzel pedig a GMO-mentes terület határai is kitolódhattak, hiszen a programban kizárólag génmódosítás-mentes magyar vetőmag került a kárpátaljai termelőkhöz.

Nagy István jelezte: a tárca folyamatosan figyelemmel kíséri a határon túli termelők sorsának alakulását, és minden eszközzel igyekszik fennmaradásukat támogatni. Ennek érdekében a különböző vásárokon, kiállításokon is rendre helyet biztosítanak a termelők bemutatkozásához.

Újabb felhívás a sovány tejpor értékesítési áráról

A sovány tejpor értékesítésére irányuló harmincadik részleges pályázati felhívás tekintetében a minimális eladási árat 155,40 EUR/100 kg-ban határozták meg.

Szójapiac: az Egyesült Államok piacvezető exportőr Európában

Tavaly az USA szója eladásai Európában 243 százalékkal, míg a közel-keleti, észak-afrikai régióban 105 százalékkal emelkedtek.

A vetőmagkínálat és fajtanemesítés az aszály tükrében

Az AGROmashEXPO-n január 25-én pénteken, 13.00 órai kezdettel a G pavilon fórum színpadán az Agrofórum szervezésében interaktív vetőmag fórumot tartunk.

Változott az élelmiszerek csomagolását befolyásoló rendelet

A rendelet hatálybalépése előtt a 10/2011/EU rendelet alkalmazandó rendelkezéseinek megfelelő műanyagok és műanyag tárgyak 2020. január 31-ig forgalomba hozhatók, és a készletek kimerüléséig forgalomban maradhatnak.