Agrárközélet

Komoly hibák a beadott öntözésfejlesztési pályázatokban

Agrofórum Online

Sokan rossz célterületre adták be támogatási kérelmüket, derült ki a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése projekt keretében beérkezett pályázatok értékelése során.

A „VP2.-4.1.4-16 Mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése” projekt keretében beérkezett pályázatok értékelése során tapasztaltak szerint, azokban az esetekben ahol a fejlesztéssel érintett területen érvényes vízjogi üzemeltetési engedéllyel már korábban is végeztek öntözési tevékenységet, ott a tevékenységet sok esetben tévesen az új öntözőberendezések telepítése tevékenységhez sorolják be a meglévő öntözőberendezések vízfelhasználás hatékonyságának javítása, valamint öntözési infrastruktúra és kapcsolódó műtárgyainak fejlesztése, rekonstrukciója helyett.

Amennyiben a Mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése projekt keretében, a fejlesztéssel érintett területen érvényes vízjogi üzemeltetési engedéllyel már korábban is végeztek öntözési tevékenységet, akkor fokozottan figyeljenek az új öntözőberendezések telepítése tevékenység helyes besorolására. Ebben az esetben ugyanis a meglévő öntözőberendezések vízfelhasználás hatékonyságának javítása, valamint öntözési infrastruktúra és kapcsolódó műtárgyainak fejlesztése, rekonstrukciója (3.1.1. fejezet IV. tevékenység) alá kell besorolni a tevékenységet. Az ügyfelek azonban gyakran a meglévő öntözőtelepekre beszerezni kívánt új öntözőberendezéseiket, tévesen a felhívás új öntözőberendezések beszerzése, illetve új öntözővíz-szolgáltató művek létrehozása (3.1.1. fejezet V. tevékenység) alá sorolják be. A téves besorolással érintett pályázatoknál a tényállás tisztázását követően a nem megfelelő tevékenység választása hivatalból történő átsorolásra kerül, melynek eredményeképpen az ügyfél által választott V. tevékenység átsorolásra kerül a IV. tevékenység alá.

Azonban azon ügyfeleknek, akiknek a projekt tevékenysége, az V. pont szerinti tevékenységről átsorolásra kerül a IV. pont szerinti tevékenységek alá és az előzetes helyszíni szemlén megállapítják, hogy a beruházást megkezdték, a pályázati kérelmük érintett részét elutasítják, mivel a támogatási kérelem benyújtását megelőzően megkezdett projekthez nem igényelhető támogatás (a felhívás 3.5.1. pontja alapján).

A kamara felhívja a pályázók figyelmét arra, hogy a fent említett problémák elkerülése érdekében a felhívásban szereplő szempontok figyelembevételével válasszák ki a megfelelő célterületet.

(NAK)

Ötszörösére növelnék a gazdák az öntözhető terület nagyságát

A jelenlegi 80 ezer hektár helyett 377 ezer hektáron öntöznének a jövőben a gazdálkodók a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) öntözési vízigény-felmérésének eredményei szerint.

Őstermelői igazolvány: március 20. a határidő

Az őstermelők 2018. március 20-ig érvényesíthetik igazolványukat annak érdekében, hogy őstermelői jogviszonyuk folyamatos legyen és az őstermelőként történő értékesítési tevékenységüket idén is jogszerűen folytathassák.

Az Európai Bizottság pontosítja a növényvédőszer-használati tilalom részletszabályait

A zöldítésben elszámolni kívánt évelő nitrogénmegkötő növénykultúrákban január 1-jétől december 31-ig (kivéve a telepítés és a feltörés évét) tilos a növényvédőszer-használat abban az évben, amikor a területet ökológiai jelentőségű területként elszámolják.

Nemere István - Földbarát könyvbemutató

A Phylazonit Technológia egy csodálatos eszköz arra, hogy óvjuk a környezetünket, hozzájáruljunk egy fenntartható mezőgazdasághoz és hosszú távon megőrizzük, javítsuk a termőföldek állapotát.

Fellebbezne? Új nyomtatvány az Államkincstártól

A jogi nyelvezet ismeretében és a jogszabályok alkalmazásában kevésbé jártas gazdálkodók számára is nagy segítséget nyújtó nyomtatványt vezetett be a Magyar Államkincstár.

2018. február 22. 12:51

A nyári hőstressz ellen is védelmet nyújt a jégvédő háló

A távérzékelésre alapozott technológia lehetővé tette, hogy a gyümölcsösök vízháztartását olyan eszközökkel is mérjék, melyekhez nem szükséges laboratóriumi felszerelés.

2018. február 14. 08:06

A KAP kalkulátor kitöltési útmutatója

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2018. évre vonatkozó támogatás kalkulátora segítségével kiszámíthatja a közvetlen támogatásainak várható összegét (SAPS, zöldítés, fiatal mezőgazdasági termelőknek járó támogatás, termeléshez kötött támogatások).

2018. február 5. 15:46

Közös vízgazdálkodási projekt indult a Dél-Alföldön és a Vajdaságban

A projekt részeként egy aszály- és belvízkutató monitoring központot is létrehoznak, amelynek a határon átnyúló szakmai munka mellett feladata a szoros kapcsolat megteremtése a tudományos szféra és a felhasználók között.

2018. január 24. 14:40