COVID-Agrár
COVID-Agrár

Koronavírus: bevételeik elvesztésétől tartanak a gazdálkodók

Koronavírus: bevételeik elvesztésétől tartanak a gazdálkodók

Agrofórum Online

Egyre komolyabbak azok az aggodalmak, amelyek szerint a mezőgazdasági termékeket előállító gazdálkodók jövedelmük jelentős részét elveszthetik a koronavírus következményei miatt.

Iskolák bezárásával és rendezvények elhalasztásával védekeznek a világ kormányai kormányai a koronavírus ellen. Az Egyesült Államokban is komoly erőfeszítéseket tesznek a vírus terjedésének megállítása érdekében. Azonban azok a mezőgazdasági termelők, akik közvetlenül a fogyasztóknak adják el terményeiket komoly bajba kerülhetnek az árak csökkenése miatt. A szójabab ára már 12,6, a búzáé 11, a kukoricáé pedig 8,3 százalékos mínuszban van idén.

Legkomolyabb veszélyben azok a termelők vannak, akik közvetlenül a fogyasztói értékesítésekre támaszkodnak. „Amerikai emberek milliói számára nélkülözhetetlen a közvetlenül az élelmiszeriparnak beszállító gazdák munkája. A klasszikus piacok bezárása gazdák ezreit sodorhatja csődbe és mindez végül akár élelmiszerhiányt is okozhat” – mondta az agriculture.com-nak nyilatkozva Ben Feldman, az amerikai mezőgazdasági termelők egyik érdekvédelmi szervezetének vezetője. Úgy véli, hogy a mezőgazdasági termelést ugyanolyan alapvető szolgáltatásnak kellene tekinteni, mint az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak működését. Nehezményezi, hogy sok helyen azért törölték a klasszikus piacokat, mert túl nagy létszámú nyilvános összejövetelnek számítanak. Sokak szerint a gazdaság normál működéséhez hozzátartozik, hogy azok, akik hónapokkal ezelőtt egy agrárpiaci döntést hozva fektettek be most bizonyos jövedelemre tehessenek szert az eladásokból.

Az Egyesült Államokban is romlik a koronavírus-helyzet, négyezer felé közelít a betegszám. Az Egyesült Államokban pénteken szükségállapotot vezetett be Donald Trump amerikai elnök. A határokat zárják, ezzel is próbálják fékezni a járvány terjedését. A koronavírus hatásai egyébként rendkívüli intézkedések meghozatalára késztették az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed-et. Ismét kamatot vágtak, ezúttal 100 bázisponttal 0,25 százalékra csökkentették a kamatsáv felső szélét. Emellett egy 700 milliárd dollár értékű eszközvásárlási programot is indítanak, melynek mérete megegyezik a 2008 novemberében indított program méretével – szögezte le az Equilor Befektetési Zrt. A bizottság leszögezte, hogy mindaddig hajlandóak a jelenlegi szinten tartani a kamatot, amíg a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai fennmaradnak. Jerome Powell, Fed-elnök rövid sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta, hogy a járvány terjedésének üteme őket is meglepte, és egyelőre nem lehet megmondani, hogy meddig tart.

Európában közben tovább terjedt a koronavírus járvány, ezért rendkívül szigorú intézkedéseket vezettek be. Olaszországban a fertőzött esetek száma megközelítette a 25 ezret, és már 1809-en hunytak el a betegség következtében. Spanyolországban is jelentősen, 8 ezer közelébe emelkedett a betegek száma, Németországban és Franciaországban pedig átlépte az 5 ezres határt. Mindeközben Kínában mindössze 16 új esetet regisztráltak tegnap, és a kórházban kezelt betegek száma 10 ezer alá csökkent.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A világjárvány hozzájárult a mezőgazdaság kifehérítéséhez

2022. május 10. 14:52

A COVID-19 miatt sokan végre „józanul” döntöttek és hivatalos formában kérik fizetségüket, a gazdasági adatok és a munkavállalói tapasztalatok legalább is ezt sugallják.

A rágcsálnivalókat és a macskaeledeleket keresik a koronavírus miatt a britek

2022. február 14. 07:03

A teljes brit kiskereskedelmi szektorra vonatkozó felmérések azt mutatták, hogy a fogyasztói kiadások megemelkedtek.

A koronavírus veszélyezteti a sertéstartó cégeket

2022. január 25. 08:17

Az ágazat számos szereplője szerint sok állattenyésztő gazdaságra nehezedik nyomás a koronavírus miatt kialakult helyzetben késedelmesen folyósított segély miatt Németországban.

A koronavírus állíthatja meg a szarvasmarha-árak szárnyalását

2022. január 2. 05:36

Az új koronavírus-változat miatti szigorúbb követelmények és korlátozások végső soron további árnyomást is eredményezhetnek.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: a csapadékos idő kedvez a betegségek terjedésének

2023. május 16. 11:35

A felázott talaj kedvez a napraforgó és a kukorica gyors növekedésének, így elmúlt a keléskori kártevők támadásának a veszélye.

Mínuszok napja az árupiacokon

2020. augusztus 5. 09:47

Párizsban is mind a négy fontos agrártermék ára csökkent a következő határidőre. Az azutáni két fontos határidő sem volt kivétel a repce, a takarmánybúza és a malmi búza tekintetében.

A közel-keleti kockázatokat árazzák a befektetők

2020. január 9. 09:02

A búzapiacon egy újabb egyiptomi beszerzési tender eredményére vártak. Annyi már kiderült, hogy amerikai ajánlatot nem fogadtak el Kairóban és az árak is emelkedhettek az egy hónappal ezelőtti aukcióhoz képest.

A határidős búza árfolyama emelkedik az export erősödésével

2023. december 1. 09:10

Vegyesen teljesítettek a terményárak a csütörtöki kereskedés során. Chicagóban a búza 2,2 százalékkal, a kukorica pedig 1,6 százalékkal drágult, miközben a szójabab 0,3 százalékkal, a repce pedig 0,8 százalékkal lett olcsóbb. Európában a malmi búza és a kukorica drágult, míg a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.