Agrárközélet
Agrárközélet

Közel 60 milliárd eurót költ jövöre az EU a mezőgazdasági politika finanszírozására

Közel 60 milliárd eurót költ jövöre az EU a mezőgazdasági politika finanszírozására

MTI

Az Európai Bizottság előterjesztette a 2019-re vonatkozó uniós költségvetési tervezetet, amelynek összege kötelezettségvállalási előirányzatokban 166 milliárd euró, a 2018-asnál 3 százalékkal magasabb. A költségvetés kiemelten kívánja kezelni a migrációval kapcsolatos kérdéseket - közölte az Európai Bizottság szerdán.

Günther Oettinger uniós költségvetési biztos a költségevetés bemutatásakor elmondta, a tervezet egy erősebb és ellenállóbb európai gazdaságba való beruházást irányoz elő, egyidejűleg előmozdítja a szolidaritást és a biztonságot az unió határainak mindkét oldalán.

Az uniós bizottság ezért jövőre is kiemelten kívánja kezelni a migrációval és a határigazgatással kapcsolatos kérdéseket. Egyebek mellett támogatni kívánja a közös európai menekültügyi rendszer reformját a hatékonyabb, méltányosabb és humánusabb menekültügyi politika biztosítása érdekében. A határigazgatás jobb biztosítása érdekében meg kívánja erősíteni az új határregisztrációs rendszert, az Európai Határ- és Parti Őrség, és az Európai Unió Menekültügyi Ügynökségének munkáját, valamint a határigazgatási és vízumkérdésekkel foglalkozó egyéb ügynökségeket.

A törökországi menekülteket támogató uniós eszközre 1,5 milliárd eurót kíván biztosítani, hogy a Szíriában és a régió más területein zajló konfliktusok elől menekülők részére továbbra is élelmiszert, oktatást és lakhatást biztosítsanak. Emellett a migráció kiváltó okainak kezelése céljából az unión kívüli országokkal való partnerségi keret végrehajtását is biztosítani szeretné.

Oettinger elmondta, a gazdasági növekedés támogatására 2019-ben 80 milliárd euró kötelezettségvállalást terveznek. A pénzügyi keret az idei évhez képest 8,4 százalékkal magasabb összeget, 12,5 milliárd eurót foglal magában kutatásra és innovációra. 2018-hoz képest 10,4 százalékkal több, 2,6 milliárd euró jut az oktatásra az Erasmus+ keretében, 36,4 százalékkal magasabb összeg, 3,8 milliárd euró az infrastrukturális hálózatokra, és további 233,3 millió euró az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezésre.

Mint elmondta, a bizottság várakozásai szerint a 2014-2020-as kohéziós politikai programok végrehajtása 2019-ben is megfelelő ütemben halad. A mezőgazdasági politika finanszírozása is stabil marad, az ideihez képest 1,2 százalékkal többet, közel 60 milliárd eurót tesz majd ki.

Az uniós biztos részletezte azt is, hogy a költségevetés új kezdeményezéseket is támogatni kíván. Egyebek mellett 11 millió eurót biztosít az Európai Munkaügyi Hatóság létrehozására, 245 millió eurót az európai védelmi ipari fejlesztési program létrehozására, valamint 5 millió eurót az új Európai Ügyészség felállítására a határon átnyúló bűncselekményekkel – többek között a csalással, a pénzmosással és a korrupcióval – kapcsolatos nyomozás céljából.

A bizottsági tájékoztatás szerint a 2019-es uniós költségvetési tervezet minden program tekintetében két finanszírozandó összeget tartalmaz: kötelezettségvállalási előirányzatot és kifizetési előirányzatot. A kötelezettségvállalási előirányzat az egy adott évben szerződésekben vállalható összegeket, míg a kifizetési előirányzat a ténylegesen kifizetett összegeket jelenti. A jövő évre szóló tervezet összege kötelezettségvállalási előirányzatokban 166 milliárd euró, kifizetési előirányzatokban pedig 2018-hoz képest 3 százalékkal magasabb, 149 milliárd euró.

Megerősítette idei bevételi céljait a német BayWa Group

2019. november 15. 06:33

Az agrárüzletág első három negyedéves 8,19 milliárd eurós árbevétele 1,3 százalékkal kevesebb az egy évvel ezelőttinél, de az üzleti eredmény 18,1 százalékkal 65,8 millió euróra emelkedett.

Elkészítették Magyarország ökoszisztéma-alaptérképét

2019. november 14. 15:33

A térkép jól használható különböző fajok, területek kutatásához, de hasznos lehet az árvízi kockázatok felmérése során is.

A megfelelő birtokstruktúra megteremtése a cél

2019. november 14. 09:33

Tervezés alatt van az osztatlan közös tulajdonban lévő közel 1,1 millió darab, nemcsak a részarány földkiadás során keletkezett termőföld terület megosztását megkönnyítő és ösztönző új megoldások keresése, új szabályozás kidolgozása.

A generációváltás biztosításához fontos a megfelelő uniós költségvetés

2019. november 13. 12:03

A mezőgazdaságban megvalósítandó generációváltás támogatása érdekében jobban össze kell kapcsolni és hangolni egymással a KAP különböző intézkedéseit, hogy segíteni lehessen a fiatal mezőgazdasági termelőknek vállalkozásuk kiépítésének minden szakaszában.

Rettegés: sertéspestistől tartanak a magyar gazdák

2018. március 2. 13:57

A sertéstartók egy részének veszteséget hoznak a mai árak, de többségüket most inkább az foglalkoztatja, hogy a Magyarországon eddig még ki nem mutatott, de elkerülhetetlennek látszó sertéspestis hogyan rendezi át a piacot, képesek lesznek-e újraindítani a termelést.

Versenyképtelenné válna a brit agrárexport szabadkereskedelmi megállapodás nélkül

2018. február 19. 09:48

Az Európai Unió piacára irányuló brit agrárexport nagy része versenyképtelenné válna, ha a brit EU-tagság megszűnéséig Londonnak nem sikerül szabadkereskedelmi egyezményt kötnie az unióval.

A mezőgazdaság a GDP termeléséhez 3,3 százalékkal járult hozzá 2017-ben

2018. május 14. 11:29

2017-ben a mezőgazdasági termelői árak az előzetes adatok szerint 5,6 százalékkal emelkedtek, ezen belül a növényi termékek 3,3, az állatok és állati termékeké 9,3%-kal.

Ez lenne a siker titka? A hagyomány és az innováció találkozása a román mezőgazdaságban

2019. október 1. 11:10

Sok hasonlóságot fedezhetünk fel a román és volt szocialista országok mezőgazdaságában, hiszen ugyanazokkal problémákkal küzdenek: kiöregedő gazdatársadalom, előnytelen birtokszerkezet, a multinacionális vállalatok térhódítási kísérletei és a fogyasztói passzívitás a hazai, illetve a helyben termelt termékek irányába. A problémákra adott válaszok azonban sokszor eltérnek a keleti blokk megoldásaitól, és az uniós források ésszerű felhasználásával Romániának jó esélye van arra, hogy a közeli jövőben a térség meghatározó mezőgazdasági szereplőjévé váljon.

Életmód Képgaléria