Lízingszövetség: lendületben az agrárfinanszírozás

Agrofórum Online

Az építőipari fellendülés jól látszik a lízingpiaci adatokon, ahogy az agrárgépek boomja is - derül ki a Magyar Lízingszövetség összeállításából. Az építőgépek esetében a finanszírozott összeg az első félévben 33 százalékkal nőtt, mezőgazdasági gépek pedig 16 százalékos volt a bővülés.

Jó félévet zárt a lízingpiac: az új kihelyezések, azaz a finanszírozott összeg éves összevetésben 19 százalékkal 279,4 milliárd forintra nőtt. A lízingpiacon belül a járműfinanszírozás mellett több részpiacon is számottevő volt a növekedés. Többek között a mezőgazdasági és az építőipari gépeknél – közölte a Magyar Lízingszövetség a részletes féléves adatok elemzése alapján.

Lendületben az agrárfinanszírozás

A mezőgazdasági gépek finanszírozásában is számottevő növekedést könyvelhettek el a lízingcégek. A Magyar Lízingszövetség összesítése szerint az újonnan kihelyezett összeg 35,2 milliárd forintot tett ki az év első felében, ez 16 százalékos emelkedést jelent éves szinten. Ráadásul ez az összeg nyolcéves csúcsot jelent.

A lízingpiac szempontjából fontos szereplők a mezőgazdasági gépeknél a traktorok, ezt mutatja, hogy ezek a járművek adják a finanszírozott érték több mint felét. Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára a mezőgazdasági gépeknél elért eredményt kommentálva elmondta, hogy bár Magyarországon egyre fokozottabb az agrárfinanszírozási verseny,  a lízingvállalatok lépést tartanak a piaccal és sok agrárvállalkozás tisztában van a lízingkonstrukciók előnyeivel.

Az építőipari gépekre a lízingcégek 8,33 milliárd forintot helyeztek ki az első félévben, ez 33 százalékos növekedést jelent a múlt év azonos időszakához képest. Másrészt a 8,33 milliárd forint a legmagasabb összeget jelenti az utóbbi években: az építőgépeknél 2013 óta az első féléves finanszírozott összegek 3,4-7,7 milliárd forintot tett ki.

Tóth Zoltán azt is elmondta, hogy az építőipari és a mezőgazdasági gépeknél a finanszírozott összegében látható növekedés azért fontos, mert ezzel újabb lépést tettek a lízingvállalatok az egyik legfontosabb céljuk elérése felé. A lízingcégek ugyanis azt szeretnék elérni, hogy univerzális finanszírozókként tekintsenek rájuk a vállalkozások. A járműfinanszírozás mellett ugyanis a lízingcégek bármilyen eszköz – legyen az építőipari vagy egy speciális mezőgazdasági gép – beszerzéséhez költséghatékony, rugalmas konstrukciókat biztosítanak. 

(Agrofórum Online – Magyar Lízingszövetség)

Ötszörösére növelnék a gazdák az öntözhető terület nagyságát

A jelenlegi 80 ezer hektár helyett 377 ezer hektáron öntöznének a jövőben a gazdálkodók a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) öntözési vízigény-felmérésének eredményei szerint.

Őstermelői igazolvány: március 20. a határidő

Az őstermelők 2018. március 20-ig érvényesíthetik igazolványukat annak érdekében, hogy őstermelői jogviszonyuk folyamatos legyen és az őstermelőként történő értékesítési tevékenységüket idén is jogszerűen folytathassák.

Az Európai Bizottság pontosítja a növényvédőszer-használati tilalom részletszabályait

A zöldítésben elszámolni kívánt évelő nitrogénmegkötő növénykultúrákban január 1-jétől december 31-ig (kivéve a telepítés és a feltörés évét) tilos a növényvédőszer-használat abban az évben, amikor a területet ökológiai jelentőségű területként elszámolják.

Nemere István - Földbarát könyvbemutató

A Phylazonit Technológia egy csodálatos eszköz arra, hogy óvjuk a környezetünket, hozzájáruljunk egy fenntartható mezőgazdasághoz és hosszú távon megőrizzük, javítsuk a termőföldek állapotát.

A Case IH traktorok meghódítják a Nyírséget is - Új telephelyet adott át az Agro-Békés

Nyíregyháza közelében is egyre nagyobb az érdeklődés a Case IH traktorok iránt, ezért nagyon fontos volt a térségben is fejleszteni.

2018. február 21. 12:03

Az MKB Csoport két tagja is az AgrárgépShow-n

A HUNGEXPO-n megrendezésre kerülő Agrárgépshow 2018 az év legnagyobb hazai agráripari kiállítása, ezért az MKB Pénzügyi Csoport számára kiemelten fontos, hogy teljes agrárportfoliójával képviselje magát az eseményen.

2018. január 23. 09:25

A legújabb fejlesztések - Kombájn konferencia az AGROmashEXPO-n

Az adapterek fejlesztése és gyártása területén hazánk nagyhatalomnak tekinthető, mivel három nemzetközi szinten is elismert cégünk van.

2018. február 2. 10:39

Gombatermesztő üzem épül Tiszapüspökiben

Az üzemben, teljes kapacitásának elérésekor, mintegy 2 ezer 500 tonna gombát termesztenek majd évente a Tiszapüspöki és Törökszentmiklós közötti ipari övezet 5 ezer 600 négyzetméterén.

2018. február 19. 15:08