Agrárközélet

Már több mint nyolcszáz agrárberuházásnak ítéltek meg támogatást

Agrofórum Online

 A Miniszterelnökség a Vidékfejlesztési Program háromszázmil­liárd forintos keretében már több mint nyolcszáz-, összesen 153 milliárd forint összértékű projekt támogatásáról döntött.

Mind a kormány, mind az agrárágazat szereplői arra számítanak, hogy a következő években a támogatásokkal megvalósuló projektek jelentősen hozzájárulnak majd a mezőgazdasági és élelmiszeripari termelés, valamint e két ágazat hatékonyságának és versenyképességének növeléséhez. A támogatások egy része az élelmiszeripari alapanyag-előállítás, azaz az állattenyésztés és növénytermesztés bővítő és hatékonyságjavító beruházásainak megvalósítását segíti elő – írta a Magyar Hírlap. Ezzel párhuzamosan a támogatások fennmaradó része a feldolgozóipari beruházások költségeihez járul hozzá. Átlagosan ötvenszázalékos intenzitással számolva a támogatások átlagos értéke az eddig kihirdetett beruházási döntések esetében 93 millió forint. Az egyes kiírások között jelentősek az eltérések. Míg például a feldolgozóipari beruházások esetében a támogatás átlagértéke 186 millió forint, addig a trágyatárolók építésénél 21 millió forint. Az élelmiszeripari beruházásoknál nagy számban fordulnak elő több száz mil­liós támogatások, például hűtőházak, vágóhidak, zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzemek építésére.

A projektek időbeli megvalósítását késleltetheti, hogy huszonöt millió forint feletti támogatás esetén a beruházást végző vállalkozás kiválasztására közbeszerzési eljárást kell lefolytatniuk a támogatást elnyert cégeknek. Azok, akik már az eredmény kihirdetése előtt lefolytatták a feltételes közbeszerzési eljárást, akár azonnal indíthatják a beruházást.

A Miniszterelnökség a Vidékfejlesztési Program háromszázmilliárd forintos keretében már több mint nyolcszáz, összesen 153 milliárd forint összértékű beruházás támogatásáról döntött, hat pályázati kiírásban. A gazdálkodók ezekben a hetekben értesülnek arról, hogy kapnak-e vissza nem térítendő uniós forrást mezőgazdasági, élelmiszeripari beruházásaikhoz.

Tekintettel arra, hogy a projektek megvalósításához mintegy ötvenszázalékos önerőre is szükségük lesz a vállalkozásoknak, feltehe­tően növekedik majd az agrárvállalkozások hitel iránti kereslete. A Start Garancia Zrt.-hez eddig mintegy húsz támogatást elnyert vállalkozás fordult garanciaigényléssel, amellyel a támogatási előleget igénybe tudják venni. A beérkezett igénylések értéke megközelíti a kétmilliárd forintot. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy több pályázó merész tervekkel állt elő, olyan projekteket tervez megvalósítani, amelyek költsége messze meghaladja a vállalkozás saját tőkéjének értékét. Így kérdéses, hogy az önerőigényt a pénzügyi intézmények hajlandók lesznek-e bankhitellel megfinanszírozni, és az előleg lehívásához bankgaranciát adni.

Az agrárvállalkozásoknak a projektek megvalósításához kapcsolódó finanszírozási terheit csökkenti, hogy a 2014 és 2020 közötti időszakban megítélt vidékfejlesztési támogatások ötven százalékát előlegként igényelhetik a Magyar Államkincstártól. Az előleg ugyanakkor csak abban az esetben folyósítható, ha a támogatott vállalkozás a Miniszterelnökség által elfogadott garanciaszervezettől készfizető kezességgel vagy pénzintézet által kibocsátott bankgaranciával rendelkezik.

A Miniszterelnökség, mint a Vidékfejlesztési Program irányító hatósága, közleményben teszi közzé a garanciavállalásra jogosult pénzügyi intézmények listáját, amelyek garanciáját biztosítékként elfogadja az előleg lehívásához. A biztosítékot mindaddig fent kell tartania a támogatott vállalkozásnak, amíg az előleg teljes összegével el nem számol. A projekt megvalósításának ütemétől füg­gően a futamidő 12-24 hónap. Ez év júliusban a Miniszterelnökség a Start Garancia Zrt.-t is garanciavállalásra jogosult pénzügyi intézménnyé nyilvánította a Vidékfejlesztési Program pályázati kiírásainál. A garanciavállalásra jogosult intézmények listáján kilencven hazai pénzügyi intézmény szerepel, 34 bank, két egyéb hitelintézet, két jelzálog hitelintézet, két pénzügyi vállalkozás, valamint ötven takarékszövetkezet. A pénzintézetek, bankok és takarékszövetkezetek bankgaranciát csak eszköz- vagy pénzügyi fedezet ellenében vállalnak, ami sok vállalkozás esetében nem áll rendelkezésre, így eleshetnek a támogatási előlegtől. Ugyanakkor a Start Zrt. nem igényel tárgyi vagy pénzügyi fedezetet ügyfeleitől a garancia kibocsátásának feltételeként.

(Magyar Hírlap)

Nagyot nőtt a magyar gabonaexport

A kivitt mennyiség 43 százalékát a búza, 45 százalékát a kukorica, 12 százalékát az árpa adta.

Elfogadta az Európai Parlament a juh és kecske ágazatról szóló jelentést

A jelentés felszólítja a tagállamokat, hogy az agrár-környezetvédelmi kifizetéseket a juh és kecske által használt legelőterületekre is terjesszék ki, illetve a rendelkezésre bocsátott forrásokból a juh- és kecsketejet is támogassák.

Ötszörösére növelnék a gazdák az öntözhető terület nagyságát

A jelenlegi 80 ezer hektár helyett 377 ezer hektáron öntöznének a jövőben a gazdálkodók a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) öntözési vízigény-felmérésének eredményei szerint.

Őstermelői igazolvány: március 20. a határidő

Az őstermelők 2018. március 20-ig érvényesíthetik igazolványukat annak érdekében, hogy őstermelői jogviszonyuk folyamatos legyen és az őstermelőként történő értékesítési tevékenységüket idén is jogszerűen folytathassák.

Lehet, hogy mégsem csökkennek az adminisztrációs terhek?

Egyetértenek az agrártámogatási rendszer főbb elveiben a visegrádi tagországok, fontos, hogy az agrárpénzeket a jövőben is gazdák kapják meg, és azokat ne más uniós célok finanszírozására fordítsák.

2018. február 16. 11:12

Újra igényelhető a szőlő szerkezetátalakítási támogatás a hónap közepétől

Újra igényelhető a szőlő szerkezetátalakítási támogatás február 15-től - közölte a szaktárca hétfőn.

2018. február 5. 16:00

Fiatal gazda: figyelni kell az igénylési határidőre!

A fiatal gazdákat érinti a most megjelent tájékoztatás, ami szerint alig egy hónapig lehet igényleni kifizetési kérelmet.

2018. február 16. 08:51

Gombatermesztő üzem épül Tiszapüspökiben

Az üzemben, teljes kapacitásának elérésekor, mintegy 2 ezer 500 tonna gombát termesztenek majd évente a Tiszapüspöki és Törökszentmiklós közötti ipari övezet 5 ezer 600 négyzetméterén.

2018. február 19. 15:08