Agrárközélet
Agrárközélet

Megalakult az erdélyi falugazdászok testülete

Megalakult az erdélyi falugazdászok testülete

RMGE/NAK

Megtartotta első, alakuló ülését a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) által foglalkoztatott falugazdászok testülete. Közel kétharmaduk, harminc év alatti, megfelelő tapasztalattal rendelkező szakember.

Sebestyén Csaba RMGE-elnök az elmúlt hétvégére, a kolozsvári helyi agrártudományi egyetemre hívta össze azt a 15 + 3 (összesen 18) falugazdászt, akik az elkövetkező időszakban a gazdák és a vidéki lakosság érdekében népszerűsítési, szaktanácsadási és agrár-információs tevékenységet fognak végezni az RMGE felügyeletével. A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete – a magyar Agrárminisztérium pénzügyi támogatásával, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai segítségnyújtásával – Arad, Temes, Szatmár, Bihar, Hunyad, Krassó-Szörény, Fehér, Szeben, Beszterce-Naszód és Kolozs megyékben biztosítja a falugazdász-szolgálatot.

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete közel harminc éve végzi ezt a munkát, többnyire apostoli munkaként, meghatározó szerepvállalással a területek visszaszolgáltatásában, a jövedelmező gazdálkodás kialakításában, a támogatások maximális igénybevételében folytatott tanácsadásban eljárásbeli gyakorlati segítségnyújtásban. Főleg a szórvány magyarságban végzendő feladatok ellátása a legnagyobb kihívás, hiszen ezeken a területeken a magyar gazdák a legkiszolgáltatottabbak, nem jutnak megfelelő tájékoztatáshoz a lehetséges pályázatokról, a közösségi és hazai támogatásokról. Sebestyén Csaba szerint a magyarországi falugazdász-szolgáltatások kiterjesztése a hátáron túli területekre nem cél, hanem eszköz, ahhoz hogy az erdélyi magyar gazdák minden közösségi, magyarországi és hazai támogatási rendszert kihasználhassanak, élhessenek a lehetőségekkel. Úgy vélte, a falugazdász-csapat összetétele ideális: közel kétharmaduk, harminc év alatti, megfelelő tapasztalattal rendelkező szakember, egyharmaduk a „kovászt” jelentő idősebb nemzedékből került ki, akik korábban agrár-szaktanácsadásban vagy agrár-szakigazgatásban dolgoztak.

Sebestyén Csaba ígérete szerint az Erdélyi Gazda novemberi számában már lesz falugazdász-rovat is, amelyben minden szaktanácsadó bemutatkozhat, szakmai cikket közölhet, bemutathatja körzete agrár- és vidéki problémáit.

Több mint 152 millió facsemetét termeltek idén

2019. december 5. 10:02

A Magyarországon működő 400 csemetekertben idén több mint 152 millió facsemetét termeltek, ami azt jelenti, hogy a magyar erdészeti szaporítóanyag-termelés ki tudja elégíteni a belföldi erdőtelepítési igényeket.

Tudjon meg mindent a kölcsönös megfeleltetésről! - 1. rész: Mi fán terem a KM?

2019. december 5. 07:36

A kölcsönös megfeleltetés minden gazdálkodóra vonatkozik, akik tevékenységükhöz támogatást vesznek igénybe a közösségi forrásokból.

Felmentették Kis Miklós Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkárt

2019. december 4. 15:17

Áder János köztársasági elnök felmentette Kis Miklós Zsoltot, az Agrárminisztérium államtitkárát.

Százezreket érintő agrártörvény jön 2020-ban

2019. december 4. 15:07

Az öntözésfejlesztésről szóló törvényt jövő hét kedden várhatóan elfogadja a parlament, és 2020. január elsejével életbe is lép.

Mi károsítja a menta leveleit?

2019. szeptember 10. 09:10

Sz. Renáta kérdése: Menta bokrok levelein apró, kerek, barna foltok jelentek meg, szinte mindegyik levélen. Teának nevelem, most szüreteltem volna. Mi okozhatja?

Mitől lyukas a paradicsom?

2018. szeptember 17. 09:27