Agrárközélet
Agrárközélet

Megjelent az Agrofórum októberi lapszáma

Megjelent az Agrofórum októberi lapszáma

Agrofórum Online

A hónap témája ezúttal az európai uniós növényvédőszer-engedélyezés folyamata.

A szerző vitaindító, gondolatébresztő írásában a szerválaszték-csökkenés okait és hatásait mutatja be, kitér a technológiafejlesztés irányvonalaira és vázolja a lehetséges megoldásokat. A Fókuszban című fejezetben a talajművelés kérdéseit járjuk körbe. Egyrészt kiderül, hogy a talajára figyelő gazdálkodó milyen okszerű válaszokat adhatott az elmúlt év időjárási kihívásaira, másrészt a forgatásos és a forgatás nélküli talajművelés eszközeit tekintjük át.

A növényvédelmi témájú írások közül felhívjuk Olvasóink figyelmét a kalászos gabonák őszi állományvédelméről szóló írásra, hiszen az ősz folyamán a helyi gyomflórától függő őszi gyomosodást leszámítva még számos potenciális kártevő, valamint kórokozó leselkedik a gabonaállományokra. Kertészeti károsítók előrejelzése sorozatban a kaliforniai pajzstetű előrejelzésének lehetőségeit foglalja össze a Szerző. A Gépek, gépesítés rovatban folytatódik a Robotok a mezőgazdaságban c. cikksorozat, amelynek második részéből megtudhatjuk, hogy a szőlő- és gyümölcstermesztésben milyen robotokkal találkozhatunk.

Az agrárjog területét érintő szakcikk a mező- és erdőgazdasági földek kisajátításának sajátosságait foglalja össze, azt mutatja be, hogy milyen célból, milyen feltételek esetén és milyen kártalanítás mellett folyhat a kisajátítás.

A zöldségtermesztőknek igazi különlegességet tartogat az októberi Agrofórum: a vaszabit, a japán vízitormát és termesztésének fortélyait ismerhetik meg az érdeklődők. A bodzát sokan a magyar gyümölcstermesztés sikernövényeként tartják számon. A legutóbbi években azonban már a túltermelés jelei mutatkoznak. A bodzatermesztés jelenlegi helyzetét a termőterület, a költség-jövedelem viszonyok és a fajtahasználat tükrében elemzi a Szerző. A szőlészeket és a borászokat egy montenegrói utazásra invitáljuk. A tanulmányi útról szóló beszámolóban Európa legnagyobb szőlőterülettel rendelkező vállalatáról olvashatnak és montenegrói magánpincészeteket ismerhetnek meg.

Hasznos időtöltést, jó olvasást kívánunk!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ukrajna lefoglalt egy teherhajót a Fekete-tengeren

2024. július 15. 10:40

Az ukrán gabona exportálásában segíthetett az a teherszállító hajó, amelyet lefoglaltak, a kapitányát pedig őrizetbe vették.

Az ivóvizek 94%-a „örök vegyi anyaggal” szennyezett az EU-ban

2024. július 12. 16:10

A teljes Európai Unióra kiterjedő ivóvízvizsgálat a minták 94%-ában TFA „örök vegyi anyag” szennyezést mutatott ki.

Ellenőrzések a Tisza-tónál: már rendesen kezet mosnak a vendéglátósok

2024. július 10. 15:40

A vizsgálatok során mindössze 51 kg terméket vontak ki a forgalomból, és 2 esetben indítottak eljárást.

PANNATURA és Biogazdálkodási napok

2024. július 4. 14:50

Az Esterházy Alapítványok 2024-ben ünneplik fennállásuk 30. évfordulóját. Az utolsó herceg, Esterházy V. Pál örököse, Esterházy Melinda 1994-től kezdődően három megszüntethetetlen magánalapítványt hozott létre, megteremtve ezzel a mai vállalkozási sikert döntően meghatározó, erőteljes növekedésre képes gazdasági vállalkozások előfeltételét.

Megjelent az Agrofórum Szőlő Extra

2019. május 1. 08:33

Megjelent a Szőlő Extra kiadványunk, amelyben szőlészet, növényvédelem, borászat és gépesítés, gépek témakörben kínálunk olvasnivalót.

Mandulás pisztráng

2018. január 12. 13:14

Kicsit citromos, kicsit fokhagymás pisztráng ropogós mandulával a tetején – egyszerűen mennyei.

Megjelent: Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen

2020. szeptember 22. 10:20

Jelen kiadvány létrejöttének hátterében az Agrofórum Kiadó Kft. szerkesztőbizottságának és az ADAMA Hungary Zrt. munkatársainak azon törekvése húzódik meg, melynek fő céljai a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Húzzon haza!

2019. január 28. 08:42

Fizessen elő vagy váltsa meglévő nyomtatott, illetve digitális éves előfizetését 2019. január 23. és 2019. október 31. között kombinált előfizetésre, mert most szaklapunkat nyomtatott + digitális formában megrendelő olvasóink között egy PRONAR T653/1 pótkocsit sorsolunk ki a DORKER Kft. jóvoltából.