Agrárközélet
Agrárközélet

Mélyponton voltak a világpiaci élelmiszerárak novemberben

Mélyponton voltak a világpiaci élelmiszerárak novemberben

MTI

Novemberben több mint kétéves mélypontra csökkentek az élelmiszerárak a világon elsősorban az olajos magvak, a tejtermékek és a szemes termékek áresése miatt.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által nyomon követett öt alapvető élelmiszer árindexe 2016 májusa óta legalacsonyabb, 160,8 pont lett novemberben az októberi 162,9 pont után.

Tavaly novemberben az index jóval magasabban, 175,7 ponton állt.

A múlt hónapban a szemes termékek ára 1,1 százalékkal, a tejtermékeké 3,3 százalékkal, az olajos magvaké pedig 5,7 százalékkal csökkent októberhez képest, míg a húsféléké csak minimálisan mérséklődött, a cukor ára viszont 4,4 százalékkal emelkedett.

Tavaly átlagosan 8,2 százalékkal nőttek az élelmiszerárak a világban. A legnagyobb áremelkedést a tejtermékeknél jegyezték fel, 31,5 százalékot. A húsárak 9 százalékkal nőttek, a szemes termékek ára 3,2 százalékkal, az olajos magvaké pedig 3 százalékkal emelkedett 2016-hoz képest. Az általános trenddel ellentétesen mozgott a cukorár, amely tavaly 11,2 százalékkal csökkent a megelőző évhez viszonyítva.

A FAO csütörtökön közölt legújabb előrejelzése szerint a 2018/2019-es termésévben a globális gabonatermés 2,595 milliárd tonna lesz, ami nagyjából megegyezik előző becslésében szerepelt adattal és 2,4 százalékkal alacsonyabb a tavalyi rekordmennyiségnél.

Ezen belül a FAO 725,1 millió tonna búzaterméssel számol, ami 2,8 millió tonnával kisebb a korábban vártnál.

Hazánk 2030-ra eleget tesz az uniós légszennyezés-csökkentési követelményeknek

2011 óta 160 milliárd forint értékű ipari, közlekedési, mezőgazdasági és lakossági intézkedés járult hozzá a levegő minőségének javításához.

Új műszaki bizottság alakult az élelmiszer-hamisítás ellen

Az Európai Szabványügyi Bizottság (European Committee for Standardization, CEN) jóváhagyta, hogy német vezetéssel egy új műszaki bizottság alakuljon meg, CEN/TC 460 „Élelmiszer-hamisítás” címmel.

Fedett termelői piacot, és hűtőházat építenek Letenyén

A beruházás a gazdaságélénkítést és a helyi üzleti infrastrukturális háttér megteremtését szolgálja, amelynek jóvoltából a helyi mezőgazdasági termékeket lehet hatékonyan eljuttatni a helyi piacokra.

Társalkodó gépek, önállóan dolgozó robotok - PREGA 2019

Nem a precíziós gazdálkodásra való átállás költsége a jelentős tétel, hanem az a veszteség, amit évről évre elszenvedünk, ha nem lépünk nagyot előre.

Az élelmiszerbiztonság erősítése a cél

A kormány támogatja az élelmiszerbűnözés visszaszorítását és egyetért az élelmiszerlánc biztonságának erősítésére közvetett eszközként alkalmazható büntetőjog kiterjesztésével.

2018. december 19. 07:33

A jövő ételeit 3D nyomtatóval és lézerrel "főzik" majd!

A gép nagyjából úgy működik, mint bármelyik más 3D nyomtató, kipréseli magából az összekevert élelmiszereket. A lézersugarak pedig a printelt élelmiszerekre irányulnak és pontos hőmérsékleten főzik meg az ételeket. Mivel az eszköz információval rendelkezik az összes alkotóelemről egyedi módon összekombinálhatja azokat.

2019. január 19. 04:34

Majonéz: egy kis kémia a konyhában

A majonéz olajból, tojásból, ecetből vagy citromléből áll, mégsem válik szét alkotórészeire, ennek titka pedig a tojássárgája „kémiájában” rejlik.

2018. december 22. 04:38

Megoldódhat a kettős minőségű élelmiszerekkel kapcsolatos szabályozás?

Az elsődleges cél az, hogy olyan uniós jogi szabályozás szülessen a kettős minőség gyakorlatának megszüntetése érdekében, amely valóban alkalmas arra, hogy felszámolja ezt a jelenséget.

2019. január 9. 14:47